Presupun că răspunsul majoritar este 'mi s-a întâmplat năpasta asta măcar o dată!', de aceea am să arăt cum au loc pierderile de date și ce se poate face pentru a reduce șansa pierderilor de date, indiferent ce reprezintă acestea. Pentru pierderile de date, abordarea că sunt ceva ce "nu o să mi se întâmple niciodată" este puerilă și ar trebui înlocuită cu "îmi fac astăzi copia de siguranță".
Cum se pot pierde datele salvate digital
Destul de ușor! este răspunsul cel mai cinic. Nici un suport de memorie folosit în calculatoarele personale nu este infailibil. Hard disk-urile sunt susceptibile la defecte datorate șocurilor, discurile CD-ROM sau DVD-ROM se pot deteriora în urma zgârieturilor sau chiar și a variațiilor de temperatură, ce să mai vorbim despre stick-urile USB sau hard disk-uri externe, acestea pot fi oricând expuse la prea multă umezeală sau la șocuri, ceea ce le scurtează serios durata de viață. Și pe lângă acestea se mai adaugă și posibilitatea de pierdere, sau chiar furt a unui suport de memorie care conținea ceva important.
Ce se poate face pentru a avea datele în siguranță?
Cea mai sănătoasă abordare este de a avea o copie a datelor importante, pe cel puțin un al doilea suport de memorie. În funcție de natura acestora, suportul poate fi DVD, hard disk extern, o unitate de bandă (da încă există și se mai folosește pe alocuri), un sistem de stocare atașat la rețea și chiar și o memorie externă de tip USB sau card SD (sau similar) sau forma imprimată a unui documentului sau fotografiei.Efectuarea unei copii de rezervă este mai frecvent cunoscută ca 'backup', și în afară de copierea datelor dintr-un loc în altul necesită și verificarea periodică a integrității copiei de rezervă, pentru că mediile pe care se fac de obicei salvările suferă la rândul lor de depreciere în timp.
Folosesc RAID1 sau RAID10 în computer, sunt în siguranță, nu?
Folosirea unui sistem de duplicare a datelor de pe un hard disk pe altul nu poate reprezenta un sistem de backup, rolul principal al sistemului de duplicare a datelor în format RAID1 este de a putea face posibilă menținerea în funcțiune a unui PC/server sau disponibilitatea datelor care există la un moment dat 24 de ore din 24.
Chiar dacă respectivele date pot supraviețui defectării unui hard disk, diverse erori hardware, greselile umane, programe malițioase sau unii viruși pot produce la un moment dat ștergerea sau suprascrierea și implicit pierderea datelor de pe ambele hard disk-uri care compun copia în oglindă.
Am un hard disk extern. O să îmi țin pe el fotografiile din vacanțe
Hard disk-urile externe, portabile, sunt un mediu rezonabil pe care se pot păstra copii de siguranță. Oferă o perioadă foarte mare de retenție a datelor, însă trebuiesc avute unele precauții:
- Hard disk-urile externe nu trebuiesc expuse la șocuri mari, mai ales în timpul funcționării. Un hard disk în funcțiune nu are nevoie de o cădere de la o înălțime mai mare de jumătate de metru pentru a deveni inutilizabil.
- Sub nici o formă, hard disk-urile portabile nu trebuie să fie singurul mediu de stocare pe care păstrați fișiere importante.
- Expunerea hard disk-urilor la câmpuri magnetice puternice poate duce la pierderea parțială sau integrală a datelor stocate.
Și totuși... care e cea mai sigură metodă de protecție a datelor?
- Stabiliți un calendar de salvare periodică
- Folosiți pentru salvarea datelor elemente cât mai durabile. Deocamdată, cel mai bun balans trăinicie/accesibilitate este oferit de hard disk-urile externe și discurile optice (CD/DVD/etc). Benzile magnetice nu sunt incluse în această listă din cauza prețului ridicat și pentru că nu pot fi accesate decât secvențial.
- După ce efectuați o copie de siguranță, faceți și o verificare a datelor din copie, testați posibilitatea de restaurare. Nici un sistem de backup nu poate fi considerat 'solid' atât timp cât nu este verificat.
- Dacă utilizați pentru copia de siguranță hard disk-uri portabile, folosiți-le DOAR ÎN ACEST SCOP. Erori care pot apărea la utilizarea neglijentă a acestora pot produce inaccesibilitatea sau pierderea datelor din copia de siguranță.
- Evitați, pe cât este posibil, compresarea datelor. Anumiți algoritmi de compresie folosiți de unele programe de backup nu pot fi recunoscuți decât de acel program, sau mai rău, doar de o anumită versiune a respectivului program.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu