luni, 8 octombrie 2012

Acumulatori R6 care să reziste? Bineînțeles!

Americanii au o vorbă: "Bigger is better!". La prima vedere, s-ar zice că acest lucru e valabil și pentru acumulatorii R6/AA, cei folosiți în camere foto, jucării, mouși, și tot așa. Însă fotografii de profesie știu că e riscant să iei la lucru seturile de acumulatori dacă aceștia nu au fost încărcați în ultimele 48 de ore. De ce? Pentru că acumulatorii NiMH clasici, mai ales cei cu capacitate mare, au o rată de descărcare foarte mare, fiind posibil ca în primele 24 de ore după încărcare să se piardă 20% din capacitate, iar ulterior alți 4% pe săptămână. Asta înseamnă că după o lună de la încărcare, un acumulator clasic poate oferi aproximativ jumătate din capacitatea maximă. Despre povestea asta mai mai scris și aici, când vorbeam despre acumulatorii Sanyo Eneloop XX. Acești acumulatori folosesc o tehnologie prin care scade rata de auto-descărcare la nivele mult mai mici, fiind posibilă reținerea a 85% din capacitate chiar și după un an de la reîncărcare.


Există și alte mărci de acumulatori cu tehnologie "Low Self Discharge" în afară de Sanyo Eneloop, dar nu există  o denumire standardizată după care aceștia pot fi identificați. Spre exemplu, ieri am văzut într/un super market acumulatori Varta, de culoare roșie, pe care exista o inscripție ce spunea "Longlife" și "Ready 2 Use". Textul care spune că avem de a face cu acumulatori LSD este "Ready 2 Use", adică setul de acumulatori este preîncărcat și oferă suficientă energie.
Alți producători folosesc alte jocuri de cuvinte pentru a indica faptul că acumulatorii sunt gata de folosire la momentul achiziționării: Maha Immedion (immediate on / pornire imediată) sau Hama Ready4Power (Ready for power / pregătit pentru sarcină)


Nu vă lăsați impresionați de capacitatea mărită a acumulatorilor clasici de 2700 mAh, aceștia sunt cel mai bine folosiți doar în regim încărcare urmată de utilizare până la descărcare completă în primele 7 zile. După primele 24 de ore de la încărcare avantajul de capacitate devine nul.
Pentru utilizare în regim intermitent, pe perioade mari de timp (precum în camerele foto compacte, telecomenzi, mouși) alegerea ideală o reprezintă acumulatorii cu tehnologie "Low Self Discharge".

Ți-a plăcut această postare? Spune și altora!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Super ofertă la eMag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...