vineri, 24 august 2012

Eneloop - Combinarea avantajelor

Orice dispozitiv electronic portabil are nevoie de energie. Vedem asta în ceasuri, aparate radio, telefoane, aparate foto și multe alte dispozitive. Uneori folosim elemente de unică folosință pe bază de zinc-carbon, care au prostul obicei de "a curge" când se consumă. Alteori, pentru a evita curgerea specifică bateriilor cu zinc și pentru a avea disponibilă o capacitate mai mare folosim bateriile alcaline, mai scumpe, însă care au și avantajul de a rezista foarte mult timp fără a pierde semnificativ din energie. Iar atunci când costurile sunt importante, folosim acumulatori reîncărcabili, cu tehnologie NiMH (Nickel-Metal Hydride) sau cu litiu.

De ce Eneloop?
Acumulatorii în format R6/AA pe bază de NiMH sunt la ora actuală cel mai popular format de acumulatori folosit în aparate radio de mici dimensiuni, jucării, camere foto și blițuri. Însă cele mai multe variante disponibile pe piață au câteva slăbiciuni comune: efectul de memorie, datorită căruia acumulatorul pierde din capacitatea utilizabilă odată cu trecerea timpului dacă nu este descărcat complet, respectiv o rată de autodescărcare ridicată. Acumulatorii NiMH tipici pierd 20% din capacitate în primele 24 ore după încărcare, iar ulterior pot pierde până la 4% din capacitate pe săptămână. Cu alte cuvinte, un acumulator NiMH poate pierde jumătate din capacitate  într-o lună după încărcare.

În 2005, Sanyo a revoluționat tehnologia acumulatorilor de tip NiMH, introducând o variantă cu rată de auto-descărcare foarte scăzută. Numele acumulatorilor Sanyo care implementează această tehnologie este "Eneloop", însă este posibil să se regăsească în alte părți cu numele "LSD NiMH". LSD reprezintă abreviere de la "Low Self-Discharge". Costul ratei scăzute de descărcare este de aproximativ 20% din capacitatea care s-ar putea obține într-un acumulator pe baza tehnologiei clasice, însă la trei ani după încărcare acumulatorii încă pot oferi până la 75% din energia maximă.

Ce avantaje aduce Eneloop?
  • nu este necesară încărcarea imediat înaintea utilizării
  • acumulatorii pot fi depozitati sau nefolosiți mult timp, având disponibilă o parte foarte mare din energie, comparativ cu acumulatorii NiMH tradiționali
Sanyo produce în prezent trei variante de acumulatori LSD: Eneloop standard, Eneloop lite și Eneloop XX. Diferențele dintre acestea constau în capacitatea maximă, numărul maxim de reîncărcări, dar și rata de auto/descărcare. Dacă varianta standard poate accepta până la 1500 de reîncărcări și are capacitatea de 2000mAh, varianta 'lite' are capacitatea de doar 1000mAh, însă numărul de cicli de reîncărcare poate ajunge până la 2000. Pentru amatorii de puteri mari, Eneloop XX oferă o capacitate de până la 2500 mAh, însă aceasta vine impreună cu o ușoară creștere a ratei de auto-descărcare (se ajunge la 75% din putere după un an în loc de 3).

Și cum aveam nevoie de un set de 4 acumulatori pentru un bliț Metz 50 AF-1, am achiziționat de la un magazin un set de 4 acumulatori Eneloop XX, de capacitate 2500mAh, pachet împreună cu încărcător model NC-MQR06W. Am ales marca Sanyo deoarece eram foarte mulțumit de fiabiliatea unui set mai vechi de acumulatori de la același producător.
Ei bine, pe noii acumulatori deocamdată i-am descărcat o singură dată, însă abia după ce am făcut peste 300 de fotografii cu blițul, iar asta în condițiile în care subiectele pentru fotografiere erau la distanță.

În videoclipul de mai jos, am folosit acumulatorii Eneloop XX impreună cu blițul Metz 50 AF-1, un bliț puternic cu număr ghid 50. Se poate vedea cât timp mult timp durează reîncărcarea blițului Metz 50 AF-1 între descărcări de putere maximă, jumătate, respectiv un sfert din puterea maximă. Am folosit modul de setare manuală și descărcarea cu ajutorul butonului de pe bliț. Indicatorul verde se reaprinde atunci când flash-ul este disponibil pentru următoarea descărcare/iluminare.Dacă vi se par puțini cei 2000 mAh din acumulatorii eneloop standard, comparat cu alți acumulatori de 2500 sau 2700mAh, și care se vând la preț apropiat, eu v-aș propune să vă mai gândiți o dată. Dacă acumulatorii NiMH clasici sunt folosiți în primele 24 de ore de după încărcare, poate că așa s-ar putea folosi la capacitate maximă și doar așa pot fi în avantaj. O altă situație unde sunt necesari acumulatori de capacitate mare sunt aplicațiile care necesită un curent foarte mare.
Însă dacă între încărcare și utilizare (sau la utilizare cu pauze lungi), acumulatorii LSD eneloop sunt mult mai eficienți și mai puțin incomozi, pentru că știi că te poți baza pe o cantitate mare de energie.
Alte persoane își pot face griji că acumulatorii Eneloop XX nu oferă curent destul de mare. Clipul de mai devreme arată ce se poate face cu respectivul model de flash. 


Ți-a plăcut această postare? Spune și altora!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Super ofertă la eMag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...