miercuri, 29 august 2012

Asus UX31A - Zenbook, cu mai mult stil

La finele lui 2011 Asus a intrat pe segmentul Ultrabook™ cu seria Zenbook. Specialiştii de la Asus reuşiseră să înglobeze într-o carcasă ce nu depăşeşte grosimea de 9 mm o serie de componente performante, incepând de la procesorul Intel Core i5 sau i7 de generaţia a 2-a, continuând cu un acumulator ce permite o autonomie ridicată, 4 GB DDR3 şi nu în ultimul rând SSD de 128 sau 256GB.

Designul Asus Zenbook este probabil unul dintre cele mai atrăgătoare, având carcasă suplă dar şi rezistentă şi suprafeţe de aluminiu şlefuit. Cel mai mult iese în evidenţă înălţimea foarte mică a carcasei, comparabilă cu cea a tabletelor şi telefoanelor subţiri.

Realizarea unei carcase atât de mici nu se poate face fără unele costuri colaterale. Spre exemplu, memoria nu este upgradabilă, deoarece cipurile de memorie sunt lipite direct pe placa de bază. Şi... se mai adaugă încă un mic inconvenient legat de posibilitatea de upgradare a SSD-ului: formatul constructiv este proprietar Asus, fiind dificilă înlocuirea SSD-ului intern cu format mSSD cu altul care nu a fost special construit pentru Zenbook Prime. totuşi, aceste două posibilităţi de upgrade ar putea interesa un segment restrâns, deoarece cei 4GB RAM şi cei 128GB pentru stocare reprezintă mai mult decât suficient din necesarul de putere şi stocare care i se poate pretinde unui sistem ultraportabil, iar eu mă numar printre cei care ar ceda cu bucurie oricînd sute de GB spaţiu de stocare tradiţională pe hard disk, în schimbul unui SSD.


O generaţie nouă Zenbook

În vara lui 2012, Asus a introdus Zenbook Prime, reprezentată de modelele UX21A şi UX31A. Dacă modelele anterioare, UX21E şi UX31E, deja aveau un design de invidiat, Asus a reuşit să aducă unele noutăţi dorite pe Zenbook Prime:
  • Ecran LCD luminat cu led, cu rezoluţie Full HD şi panou tip IPS, cu un contrast mult mai mare decât pe panourile TN. Sunt şi variante de UX31A care folosesc ecran de 1600x900 pixeli, probabil identic cu cel folosit pe generaţia anterioară
  • O nouă generaţie a procesoarelor Intel Core i5 şi i7, realizate în proces tehnologic de 22nm
  • Tastatură iluminată
  • Un port USB 3 suplimentar, nu se mai folosesc porturi USB2.
Trebuie reţinut aspectul că pot exista modele din seria UX21A sau UX31A care să nu acopere toate specificaţiile de mai sus.



Privind dinspre ceea ce poate oferi Zenbook Prime pe parte de putere de calcul şi timp de răspuns la comenzi, diferenţa faţă de generaţia anterioară este minoră, la fel şi când vine vorba despre dimensiuni. Însă ecranul IPS permite vizualizarea imaginilor cu un contrast mult mai ridicat şi cu un unghi de vizibilitate mult mai larg, caracteristici ce sunt foarte iubite de amatorii de multimedia.
Designul poate rivaliza oricând cu Apple Macbook Air, UX31A fiind o alternativă excelentă a acestuia din urmă pentru iubitorii de sisteme de operare Windows.

Recomand amatorilor de ultrabook-uri următoarele variante:

Ți-a plăcut această postare? Spune și altora!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Super ofertă la eMag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...