luni, 27 august 2012

Cât de mult contează cititorul de carduri?

Folosesc de multă vreme carduri din familia SD. Cele mai multe camere foto compacte sunt construite pentru a folosi cartele SD/SDHC/SDXC, la fel şi majoritatea telefoanelor sau camerelor video comercializate în prezent.
Până de curând, utilizatorii erau interesaţi doar de capacitatea cardurilor, iar de când camerele foto/video sunt capabile de a filma HD sau Full HD, se pune problema vitezei de scriere pe aceste carduri. Pentru asta s-a creat un sistem de clasificare a cardurilor SD în funcţie de viteza de scriere, despre care am mai vorbit, aici şi aici.
Însă posibilităţile cartelei propriu-zise nu reprezintă decât o parte a problemei. Pentru ca o cartelă să poată transfera datele cu o anumită viteză, trebuie ca întreg lanţul care face legătura cu PC-ul să fie capabil de a transfera datele suficient de rapid. Astfel, am constatat că rata de citire nu depăşeşte 20MB/s pe nici unul dintre cardurile pe care le folosesc, atât timp cât folosesc cititorul de carduri integrat în laptopul meu produs în 2008.


Cititorul de carduri Kingston MobileLite G3 USB 3.0

Este soluţia cea mai convenabilă pe care am găsit-o pentru a putea descărca rapid fotografiile pe PC. Este un cititor dual de carduri, compact, cu capace retractabile şi ultraportabil. datorită interfeţei USB 3.0, datele pot fi transferate pe PC cu viteze care pot fi de 10 ori mai mari decât prin interfaţa clasică, USB 2.0. Acest card reader se poate achiziţiona la un preţ excelent de la caro.ro şi probabil că este cel mai ieftin card reader cu interfaţă USB 3.0.
MobileLite G3 USB 3.0 acceptă carduri SD, SDHC şi SDXC de mărime standard şi micro, respectiv Memory stick Pro DUO. Este posibilă utilizarea concurentă a unui card micro SD şi a unui card SD sau Memory Stick Pro DUO. Se oferă compatibilitate software (fără a fi necesare drivere speciale) cu sistemele de operare Windows, Linux si MacOS. Trebuie să menţionez că citirea/scrierea cardurilor SDXC necesită aplicarea unor update-uri pe sistemele de operare Vista şi Windows XP, deoarece acestea nu includ suport nativ pentru citirea sistemului de fişiere exFAT, folosit de obicei pe SDXC.

La capitolul 'inconveniente' ar fi de spus că Kingston MobileLite G3 USB 3.0 are dimensiuni suficient de mari astfel încât să ocupe spaţiul mai multor porturi USB de pe spatele PC-urilor, situaţie în care poate fi necesar un cablu prelungitor USB 3.Ce impact are cititorul de carduri asupra vitezelor de citire şi citire?

Am refăcut testele de viteză, cu ajutorul utilitarului Crystal Diskmark versiunea 3.0.1, pentru cardurile SDHC pe care le am la îndemână: Transcend SDHC 8 GB Class 10, Serioux SDHC 8 GB Turbo Speed Class 10 şi Sandisk Ultra SDHC 32GB Class 10 UHS-I. Am olosit pentru teste un desktop de generaţie 2011 cu port USB3 şi un laptop de generaţie 2008, cu port USB2. Am inclus şi unele rezultate obţinute cu cititorul de carduri integrat în acelaşi laptop.

Iată rezultatele:
Rate de transfer card SDHC Transcend 8 GB class 10

Rate de transfer card SDHC Serioux 8 GB class 10 Turbo Speed

Rate de transfer card SDHC Sandisk Ultra 32 GB

Privind rezultatele, se pot trage următoarele concluzii:
- Cititorul de card integrat în laptopul de generaţie 2008 folosit în teste nu este capabil de a citi/scrie cu mai mult de 19MB/s, respectiv 12MB/s. Unele dintre testele făcute cu cititoare mai vechi nu pot fi relevante privind capabilităţile cardurilor.
- Utilizarea unui asemenea cititor conectat pe interfaţă USB 2.0 poate limita ratele de transfer.
- Cardul Serioux SDHC 8 GB Turbo Speed poate scrie date la viteze mai mari decât am măsurat anterior, depăşind de departe clasa 10.


Ți-a plăcut această postare? Spune și altora!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Super ofertă la eMag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...