În continuare, voi scrie despre cardurile de memorie SDHC, formatul cel mai popular la ora actuală în domeniul camerelor foto și video din clasa 'consumator'.
Deși, în general, camerele foto sunt achiziționate impreună cu un card oferit 'gratuit' de vânzător, mai sunt situații când anumiți utilizatori doresc să-și achiziționeze încă o cartelă de memorie, din varii motive. Cel mai frecvent este: 'Vreau să nu-mi țin toate pozele pe o singură cartelă!', alteori motivul este viteza de transfer prea scăzută a cardului actual, care nu reușește să scrie cât de repede se cere fotografiile capturate în rafală de camere foto compacte performante, în format RAW. Și intrebările care apare sunt: "Ce card SDHC să-mi iau? De ce costă Lexar Professional clasa 6 de peste 3 ori mai mult decât Transcend clasa 10?".
Ei bine, am reușit să găsesc câteva explicații în acest sens, și anume că
nu toate cardurile SDHC sunt egale. În afară de asta, nici măcar nu oferă performanțe identice, deși au rating apropiat. Și nu în ultimul rând: nu toate campaniile de marketing sunt la fel.
Clasificarea cardurilor SDHC
Cardurile SDHC au, de ceva vreme, asociată o 'Clasă', care reprezintă viteza minimă de scriere pe card garantată de producător, exprimată în megabytes/sec, inclusiv în condiție de fragmentare a datelor. Cu alte cuvinte, un card încadrat în clasa 2 este garantat de producător că poate scrie date cu cel puțin 2 MBytes/sec. Cardurile care nu au un asemenea indicativ pe ele nu dau nici un fel de indicație privind viteza minim garantată de scriere, dar asta nu înseamnă că acele carduri nu au viteză mare. Ar merita reținut aspectul că această clasificare este dată doar de producător, iar acesta trebuie 'crezut pe cuvânt', deoarece nu există nici o autoritate extenă care să verifice dacă producătorul are sau nu dreptate.
Un alt tip de rating este cel al vitezei de citire, exprimat intr-o cifră căreia i se pune sufixul 'x'. Această metodă este derivată din practica folosită pentru ratingul unităților CDROM, care sunt catalogate cu un multiplu numeric și litera 'x'. Referința (multiplu 1x) este unitatea CD-ROM audio, care citește datele cu o rată de 1,2Mbit/s (150KBytes/s). Așadar, un card clasificat '45x' este declarat de producător ca fiind capabil de a citi datele cu o rată de 45 x 150kB = 6750KB/s = 6,6MB/s
Ok, am lămurit-o cu clasificarea, dar rămâne în picioare întrebarea: "Ce face cardul de la producătorul X să coste de peste 3 ori mai mult, având clasa mai mică?". M-am tot întrebat, până am avut ocazia personal să testez mai multe tipuri de carduri. Cardurile despre care vorbesc sunt cele din imagine: Silicon Power SD 45x de 1 GB, Transcend SDHC clasa 10 de 8 GB, Lexar Professional clasa 6, de 8 GB și am mai inclus în test și o cartelă mai veche, tip MMC: Kingmax MMC de 256MB. Testul pe care l-am făcut n-a fost extraordinar de complicat, pur și simplu le-am măsurat ratele de scriere și de citire cu programul Crystal DiskMark, versiunea 3, pe cititorul de carduri integrat in laptop.
Mai jos aveți rezultatele:
Test viteză scriere-citire card MMC Kingmax 256MB |
Test viteză scriere-citire card SD Silicon Power 1GB 45x |
Test viteză scriere-citire card SDHC Transcend clasa 10, 8 GB |
Test viteză scriere-citire card Lexar Professional (Gold) clasa 6, 8 GB |
Ce concluzii se pot desprinde de aici?
- E foarte clar că rata de scriere pe cardul Lexar Professional 133x/clasa 6 este ori sub-evaluată, ori cu o marjă foarte generoasă de garantare. Ținând cont că Lexar pune uneori în pachet și un software pentru recuperare fotografii de pe carduri, fără costuri adiționale, parcă începe să aibă ceva sens prețul sensibil mai ridicat al unor carduri de la acest producător, mă refer la cele etichetate 'Professional'.
- Dacă este nevoie să mai spun, cardurile MMC clasice au fost foarte lente, motiv pentru care nu reprezintă o alegere optimă pentru a fi folosite în camere de mare viteză.
- Cardul Transcend clasa 10 de 8 GB își face treaba în cadrul specificației. Se precizează pe el că ar fi de clasă 10? Exact atât face, cu o mică marjă. Și rata de citire este suficient de bună, în exprimarea NNx probabil că ar fi putut ajunge la un rating de peste 100x. Totuși, la un preț de peste 3 ori mai mic decât 'concurentul de clasa 6 de la Lexar', este un competitor serios, care se poate folosi fără probleme pentru fotografii în rafală sau înregistrări video Full HD.
- Cardul Silicon Power de 1 GB, 45x, deși nu are nici un fel de clasificare, își face treaba in apropierea specificațiilor clasei 4. Asta înseamnă că are nevoie de 1 secunda pentru transferarea imaginii din bufferul camerei foto în card, ori că se poate folosi pentru înregistrări video VGA/MJPEG fără probleme.
Postari similare:
Cardul SDHC Serioux 8 GB Class 10
Vedeti aici o pagina cu teste facute cu un cititor de carduri mai rapid.
Cu multumiri, consider foarte util acest articol.
RăspundețiȘtergereFelicitari
Mulțumesc pentru apreciere, te mai aștept in vizita pe blog!
RăspundețiȘtergereMultumesc! M-am lamurit :D
RăspundețiȘtergereExistă vreun soft care poate testa compatibilitatea cardurilor SDHC(de orice clasă) de a putea stoca filme fullHD(1080p) în diferite formate(*.mov, *.mkv sau h264)? Mulțumiri anticipate.
RăspundețiȘtergereDe obicei, cardurile se pot citi cu viteze mai mari decât se pot scrie. În ceea ce priveşte filmele pe card SDHC: contează ce anume vrei să faci cu ele: să le înregistrezi, ori să le vizionezi.
ȘtergereAtunci când vine vorba de redare, de obicei nu sunt probleme, deoarece majoritatea cardurilor de clasa 6 - 100x sau superioară pot transfera date suficient de rapid pentru redare. Pentru a determina ce rată de transfer este necesara, foloseste un utilitar precum 'MediaInfo' (cel care vine la pachet cu K-Lite codec pack), acesta iti poate arăta rata de biţi din film.
Rata de biţi se imparte la 8, se obţine numărul de octeţi pe secundă necesari în mod citire. Impărţind incă o dată, la 150KBytes/sec (multiplicatorul 1x), se obţine multiplicatorul 'x' minim necesar cardului în mod citire pentru redare video fluentă.
Un exemplu de calcul: filmul 200.mp4 are 'overall bit rate' indicat de MediaInfo de 4200kbps. Impartind la 8, se obtine 525KBytes/sec. Impartind şi la 150Kbytes/sec, se obtine 3,5. Acesta este multiplicatorul minim necesar cardului pentru a putea reda fluent respectivul videoclip. Un card care poate citi cu viteza 5x ar trebui să redea fără probleme acest videoclip.
Calcul de viteză la scriere: specificatia AVCHD pentru redare pe DVD limitează rata de biţi pentru asemenea medii de stocare la 18mbit/s. Presupunând că un video recorder înregistrează film în acest format, are nevoie de o rată de scriere de 2,25 MBytes/sec. Un card clasă 3 este acoperitor pentru această viteză.
M-ar fi interesat numele unui software care să simuleze scrierea unui film fullHD pe cardul meu de memorie noname. Pe card-ul bagat in cititorul laptop-ului pot scrie cu min. 8MB/s, la citire având min. 10MB/s. Am găsit pe okazii o cameră video(bulk) SH fullHD, care poate stoca video în 1080p doar pe SD-uri și vroiam să știu dacă aș mai fi nevoit să cumpăr și un alt card SD pt. ea.
RăspundețiȘtergerePoți face astfel: vezi in lista de specificatii a camerei ce rată de biți necesită aceasta pentru stocarea video-urilor. De exemplu, Panasonic SD90 poate stoca la urmatoarele rezoluții și rate (conform paginii cu specificații):
RăspundețiȘtergere1080 / 50p (28Mbps / VBR) , (1920 x 1080) / HA (17Mbps / VBR) , (1920 x 1080) / HG (13Mbps / VBR) , (1920 x 1080) / HX (9Mbps / VBR) , (1920 x 1080) / HE (5Mbps / VBR) , (1920 x 1080)
Cea mai mare rata necesară pentru informația video este 28Mbit/s, necesară la setarea Full HD 1080p, 50 cadre /secundă.
Presupunând că avem de-a face cu o cameră capabilă să inregistreze sunet 5.1 in format Dolby Digital, atunci e nevoie de incă maxim 448Kbit/s pentru audio.
Deci rata totală maximă de scriere este de 28Mbps + 448Kbps = 28.4 Mbps = (28.4 / 8) Mbytes/sec. = 3.55 MBytes/sec. Pentru asta, e nevoie de un card SD de clasa 4 sau superior, clasa este indicatorul privind viteza de scriere continuă pe card.
Cardurile de clasa mai mare de 4 sunt necesare în special pentru camerele foto DSLR atunci când se fotografiază în rafală, acestea pot avea nevoie să trimită către card chiar și 150Mbytes/sec.
Cardul tău pare să se încadreze în cerințele privind viteza de scriere. Totuși, un card poate să fie neîncăpător din perspectiva duratei de înregistrare. Pe un card de 8GB pot încăpea 40 de minute sau un pic mai mult, dacă este setată camera la maximum de calitate 1080p/50.
Buna ziua,va rog sa-mi raspundeti daca pt o Camera video Full HD SAMSUNG HMX-H300 cu format înregistrare video: H.264 si rezoluţie înregistrare video: 1920 x 1080 / 50 i, 1280 x 720 / 50 p, 720 x 576 / 50 p,audio Dolby Digital 2 canale pot sa-mi cumpar si daca e eficient un Card de Memorie HAMA de 32 gb cu viteza de scriere de 15 MB /sec si viteza de citire 22 MB/ sec???..Va multumesc anticipat!
RăspundețiȘtergereO asemenea camera nu are de ce sa aiba nevoie de mai mult de 28mbps pentru video, daca foloseste formatul H264. Se poate aplica raspunsul de mai sus: clasa 4 sau superior este suficient.
ȘtergereTeoretic, cardul Hama 32GB mentionat depaseste clasa 10 / U1, deci e suficient.
multumesc pt rasp.
RăspundețiȘtergere