vineri, 21 ianuarie 2011

Panasonic LX5 - Camera foto compactă

În vara lui 2010, Panasonic a lansat camera compactă LX5 cu rolul de a continua seria de camere compacte high-end. Panasonic a avut în vedere opiniile utilizatorilor camerelor anterioare (LX1 şi LX3), şi le-a implementat în LX5. Camerele foto Panasonic din seria LX se adresează celor care doresc o calitate foarte bună a fotografiilor, dar nu sunt dispuşi să care cu ei o cameră DSLR. Această cameră nu se adresează celor care cred ca numărul de megapixeli sau multiplicatorul zoom sunt definitorii ci mai degrabă celor care doresc o cameră uşor de folosit pe mod automat şi care să poată oferi suficient control manual.

Elementele cheie ale acestei camere sunt:
  • Obiectivul Leica DC Vario-SUMMICRON cu deschidere F2.0 şi stabilizator optic Power-O.I.S.
  • Senzorul CCD de 1/1.63”
  • Fotografiere în mod creativ, cu control manual partial sau integral
  • Înregistrare filme în format AVCHD-Lite, 720p
Camera foto Panasonic LX5

Obiectivul inclus în camera LX5 a fost reproiectat pentru a se putea obţine deschidere şi raport de mărire (zoom optic) mai mari, de până la F2.0 şi 3.8x. Astfel, cantitatea de lumină necesară capturării unei scene este mai mică şi se pot aplica efecte de profunzime (Depth of field - DOF) mai ample în cazul fotografierii de detalii sau de portrete.
Zoom-ul optic este mărit, însă la distanţa focală (echivalent 35 mm) de 90mm nu are cum să rivalizeze cu cele din clasă super-zoom. Pe de altă parte, calitatea sistemului optic compensează această limitare.

Distanţa focală minimă este de 24mm (echivalent 35mm), permiţând încadrarea mai multor detalii chiar şi în cazul fotografierii de la distanţă mică. Aberaţia cromatică şi efectul ‘purple fringing’ sunt neobservabile pe fotografii.
Senzorul CCD inclus păstrează o parte din caracteristicile predecesorului inclus în camera foto LX3, şi anume acelaşi număr de megapixeli însă dinamica imaginilor produse de LX5 este imbunătăţită cu până la 31%, la fel ca şi contrastul şi tonalităţile de culoare. Senzorul are o diagonală de 1/1.63” (8.0 x 5.5 mm), cu suprafaţa de aproape două ori mai mare decât a majorităţii camerelor compacte ‘Super Zoom’. O asemenea suprafaţă a senzorului mai au doar camerele foto compacte de top, precum Canon PowerShot G12 sau Nikon Coolpix P7000, recentele Panasonic FZ100 sau Panasonic FZ45 limitându-se la un senzor cu diagonala de aproximativ 1/2.33”.
Combinate, senzorul de 1/1.65” cu obiectivul cu deschidere F2.0 permit capturarea de imagini chiar şi în cazul iluminării cu doar 3 Lux.


Camera foto Panasonic LX5 oferă o serie de controale indisponibile pe majoritatea camerelor din segmentul ‘Compact’:
  • Fotografiere in modurile P/A/S/M (Program AE / Shutter priority / Aperture priority / Manual)
  • Focalizare manuală
  • Salvare fotografii în format JPEG (2 nivele de compresie) dar şi RAW, pentru procesare software ulterioară fără pierderi de calitate. Se pot face concomitent salvări în ambele formate JPEG si RAW
  • Posibilitatea montării unui bliţ sau a unui vizor optic sau electronic
  • Ajustarea programului de expunere în favoarea deschiderii F sau în favoarea temporizării
  • Ajustarea manuală a balansului de alb, pe două axe (o axă galben-portocaliu(amber) - albastru şi o axă verde - roşu), ajustarea strălucirii, a contrastului şi a saturaţiei de culoare
  • Ajustarea independentă a tonului de alb pentru fotografiile făcute fără bliţ şi cele făcute cu bliţ
  • Producerea simultană de până la 3 imagini distincte pe care s-au aplicat efecte diferite (ex: standard + alb-negru), pentru aceeaşi expunere
  • Producerea simultană de imagini capturate cu rapoarte lăţime/înălţime diferite (4/3, 16/9, 1/1, 3/2)
  • Realizarea de expuneri succesive pe acelaşi cadru final
  • Posibilitatea montării unor filtre de corecţie sau protecţie
  • Posibilitatea folosirii de incremente mai mici pentru ajustarea sensibilităţii ISO (1/3 pas)
  • Posibilitatea urmăririi subiectului focalizat, pentru a permite declanşarea în mai puţin de 10 milisecunde de la apăsarea pe buton
  • Fotografiere în rafală, de la 2,5 imagini până la 10 imagini secundă (2,5 imagini pe secundă, rezoluţie completă, salvare JPEG/fine, 10 imagini pe secundă pentru imagini de rezoluţie de 2,5-3Mpixel in modul High-Speed)
Din aceste motive, o asemenea cameră este adesea folosită pe post de “Cameră foto de timp liber” de către fotografi profesionişti, care nu doresc să ia tot timpul cu ei un set DSLR complet.

Experienţa personală cu LX5 este destul de scurtă, însă pot spune că această cameră foto oferă o calitate a imaginii excepţională, chiar şi în cazul fotografierii la interior fără bliţ. Fotografiile au un nivelul de detalii foarte bun iar cantitatea de zgomot care apare pe fotografiile cu sensibilitate ISO ridicată este de asemenea excelent. Stabilizatorul optic îşi face treaba ireproşabil, permiţând realizarea de cadre foarte bune, pe care nu se observă mişcarea camerei în timpul expunerii, chiar şi în cazul folosirii unor timpi de 1/8 - 1/60 sec.

În pachetul cu care se livrează, camera include manualul în format electronic şi două aplicaţii software:
  • PHOTOfunSTUDIO 5 HD, ver. 5.00.317.1033, pentru gestionarea fotografiilor, realizarea de colaje foto pentru redare pe DVD, inclusiv cu fundal audio, asamblarea scenelor de tip panoramic.
  • Silkypix Developer Studio SE ver. 3.1.2.2 - un utilitar necesar pentru extragerea imaginilor din fişierele în format RAW (extensie RW2) şi procesarea acestora.
Câteva imagini capturate cu Panasonic LX5 se află pe următoarele situri:
În 21.01.2011 LX5 are preţurile de mai jos:
Panasonic LX5 in oferta eMAG: 2299 Lei, vezi preţul actual
Panasonic LX5 în oferta Amazon.co.uk: £337.40, vezi preţul actual

Ți-a plăcut această postare? Spune și altora!

3 comentarii:

  1. Salut!

    Exista vreun magazin din Romania care sa aiba pe stoc aceasta camera? Vad ca nicaieri nu este decat 'la comanda' si cu pret destul de piperat.
    M-ar interesa si un review mai detaliat, cateva poze mostra, daca puteti pune.

    RăspundețiȘtergere
  2. fotografii facute cu acest aparat am vazut, sunt superbe, in ce priveste achizitionarea lui, banuiesc ca mai ieftin este sa-l achizitionezi de pe un site din afara tarii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Vreau si eu un review mai detaliat cu cateva poze. La ce pret se poate achizitiona camera lx5?

    RăspundețiȘtergere

Super ofertă la eMag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...