sâmbătă, 23 octombrie 2010

Review SSD Corsair Force F60

Seria de SSD-uri Force de la Corsair este cea mai rapidă familie din oferta actuală a acestui producător. Aceste unităţi sunt echipate cu controller SandForce din familia 1200, care este cel mai rapid controller disponibil utilizatorilor amatori de performanţă maximă.

An english translation of this post can be found here.

Până nu demult preţurile pentru unităţi SSD erau prohibitive, însă incepand cu noiembrie 2010 se inregistrează un o scădere mai accentuată a preţurilor unităţilor SSD, probabil din cauză că Intel va pune pe piaţă la finele lui 2010 - începutul lui 2011 o nouă generaţie SSD.

Există o serie de avantaje pe care unităţile SSD le au faţă de hard disk-urile tradiţionale:
  • Sistemul deschide aplicaţiile mai repede, din cauza timpului de acces mult mai mic. Unităţile SSD oferă acces virtual instantaneu la datele de pe el.
  • Laptopurile echipate cu SSD au consum de energie mai mic, lucru care duce la creşterea autonomiei între încărcări şi la prelungirea duratei de viaţă a acumulatorilor
  • Unităţile SSD sunt mai puţin susceptibile de a se defecta prin şocuri faţă de hard disk-uri. Dacă hard disk-ul unui laptop scăpat de la 1 + 1,5 metri inălţime poate fi afectat serios de şocul impactului, nu acelaşi lucru se poate spune despre unităţile de stocare SSD.

Controllerul SF-1200 oferă rate de transfer la citire de până la 285 MB/sec şi la scriere de până la 275MB/sec. În afara modelului Corsair Force F60 de 60 GB mai sunt şi modele de 120 şi 240GB. Fişa tehnică specifică:

  • Rata maximă de transfer la citire secvenţială - 285 MB/sec
  • Rata maximă de transfer la scriere secvenţială - 275 MB/sec
  • Scriere blocuri de 4 KB aleator - până la 50000 IOPS
  • Suport pentru comanda SATA TRIM, necesită suport şi din partea sistemului de operare pentru a funcţiona
  • Se include suport adaptor de la 3,5" la 2,5" pentru montare în locaşuri de 3,5", mai puţin modelul F40
  • Garanţie trei ani
Am achiziţionat Corsair Force F60 de la PC Garage, locul de unde puteţi cumpăra cu 1% reducere dacă folosiţi codul de reducere MK6CY149 la comenzi. Produsul se afla în stoc, şi avea un preţ comparabil cu al altor magazine online din Europa. Update: acelasi SSD este acum disponibil şi în oferta eMAG cu un preţ rezonabil.
Instalarea în carcasa Antec Sonata III mi-a ridicat unele probleme, din cauză că adaptorul de la 3,5" la 2,5" inclus în pachet permite montarea suruburilor doar dinspre părţile laterale, iar în carcasele Antec Sonata nu se pot fixa hard disk-urile de 3,5" decât prin înşurubare pe axe perpendiculare pe planul discului. Din această cauză am recurs la asamblarea SSD-ului folosind bandă dublu adezivă, în interiorul unitatăţii de 3,5" frontală a carcasei. Antec şi Corsair lucrează spre resolvarea acestei compatibilităţi: carcasa Antec Sonata Proto este dotată cu un locaş special pentru montarea unui SSD, iar Corsair afirmă că este în cunoştinţă de cauză cu problema privind montarea suruburilor pe axe verticale şi că au fost notificaţi inginerii lor despre această problemă.

SSD Corsair Force F60 - Testul de performanţă

Am testat modelul Corsair F60 pe un PC cu următoarea configuraţie:
  • CPU Intel Core 2 Duo E8400 @3 GHz
  • Placă de bază Gigabyte EP45-UD3P
  • 4 GB RAM DDR2 1066, Corsair XMS2 C5C
  • Controller SATA Intel ICH10R, drivere Intel RST (Rapid Storage Technology) versiunea 9.6.0.1014 - 03.03.2010
  • Unitate SSD Corsair Force F60, firmware original, ver. 1.1.
Versiunea firmware este importanta, pentru că versiunea 1.0 (alias pentru firmware SandForce 3.0.1 RC), prezentă pe majoritatea SSD-urilor din seria Force testate la inceputul anului, oferă unele avantaje de performanţă, dar au şi anumite probleme cu ecrane albastre la revenirea din mod sleep a PC-ului. Despre versiunea 1.1 se spune că este un firmware SandForce MP (Mass Production, ver. 3.0.5?), dar că versiunea prezentă pe unităţile Corsair Force are unele limitări privind numărul maxim de IOPS. Este importantă şi versiunea driverelor: pachetul Intel RST nu oferă suport pentru TRIM în versiunile de driver anterioare versiunii 9.6. Testele de pe blogul Corsair arată că versiunea Intel RST 9.6.0.1014 oferă performanţe mult mai bune decât s-ar obţine neutilizând aceste drivere optimizate.

Iată mai jos si datele reale privind rata de transfer şi timpul de acces măsurate

Benchmark Corsair F60 / AS SSD


Benchmark Corsair F60 / ATTO Disk Benchmark


Benchmark Corsair F60 / Everest Ultimate 5.50 - Test Linear Read

Benchmark Corsair F60 / Everest Ultimate 5.50 - Test random read

Benchmark Corsair F60 / CrystalDiskMark 3.0

Benchmark 2 x WD Caviar Black 640 GB RAID0 / CrystalDiskMark 3.0


Ponturi pentru optimizarea folosirii unui SSD ca disc de sistem
1. Dezactiveaza hibernarea. Funcţia de hibernare este mai puţin utilă pe sisteme de tip desktop decât pe notebook-uri. Prin această facilitate, sistemul de operare copie continutul memoriei RAM pe hard disk, păstrând pe termen mai lung starea programelor deschise. Însă tot acest conţinut poate ocupa pe hard disk un spaţiu egal cu cantitatea de RAM din sistem.
Paşii pentru dezactivarea hibernării sunt:
  • Click pe butonul start, se scrie in câmpul "Search" textul "command"
  • Din lista de aplicaţii găsite, se localizează "Command prompt", se face click dreapta, se selectează "Run as administrator"
  • În fereastra de linie comandă care apare se scrie 'powercfg -h off', se trimite comanda apăsând tasta ENTER, după care se poate închide aplicaţia.
 2. Reducerea spaţiului alocat pentru System Restore. Funcţia 'System Restore' se poate dovedi foarte utilă uneori, însă consumă foarte mult spaţiu pe disc. Cei care cred că le sunt suficiente mai puţine copii ale fişierelor, pot opta pentru a reduce spaţiul pe disc alocat acestei funcţii. Personal nu recomand dezactivarea completă a funcţiei 'System Restore', dar este şi aceasta o opţiune.
  • Click pe Start, click dreapta pe 'My Computer', selectare 'Properties', selectare tab 'System Protection', 
  • se selecteaza hard disk-ul SSD, click pe butonul 'Configure', mutare slider până la capătul din stânga.
3. Pentru utilizatorii de sisteme cu chipset Intel: configuraţi operarea în mod AHCI sau RAID din BIOS şi folosiţi la momentul instalării Windows 7 pe SSD driverele de la Intel. Astfel, SATA TRIM va fi disponibil chiar din timpul instalării sistemului de operare. Pentru asta, trebuie să aveţi la dispoziţie la momentul instalării Windows un floppy sau un stick USB pe care să se afle driverele Intel RST for F6 install dezarhivate în directorul rădăcină al stick-ului, şi să specificaţi din opţiunile avansate pentru stocare încărcarea unui driver înainte de a specifica discul ţintă pentru instalare. De pe situl Intel, selectează dintre descărcările disponibile versiunea 9.6.0.1014 sau mai recent, aceste drivere oferă suport TRIM chiar şi pentru SSD-uri instalate via controller RAID ICH10R sau similare. Totusi, unitatile SSD care fac parte dintr-un volum RAID nu pot beneficia de avantajele TRIM deocamdata, ramane de vazut daca Intel va implementa aceste functii.

Update, 29.09.2011: Am refacut testul de citire la aproape un an de utilizare a unui SSD pentru sistemul de operare. Intre timp, configuratia hardware a fost modificata, testul a fost facut cu alt CPU, alta placa de baza, alt controller de hard disk, cu succesorul Everest: Aida64 Extreme Edition, versiunea 1.85. In timpul utilizarii SSD-ului functia TRIM a fost permanent activa, chiar a avut loc si o stergere cu 'Secure Erase' in urma cu cateva luni de aceasta re-testare.
Iata graficul:


Din acest grafic se desprinde urmatoarea concluzie: SSD-urile cu controller SandForce SF 1200 nu au o rata de citire a datelor constanta, aceasta variind in functie de nivelul de compresibilitate a datelor. Zonele din grafic unde rata de citire a fost maxima reprezinta spatiu nefolosit, iar cele unde rata medie de transfer e de aproximativ 220MB/secunda reprezinta portiunile in care sunt amplasate fisiere.

Ți-a plăcut această postare? Spune și altora!

2 comentarii:

  1. da am dezactivat si eu toate aceste "minuni", la teste are o viteza de te sperii, dar uneori aplicatiile se blocheaza pe fractiuni de secunda, aveti idee de ce?

    RăspundețiȘtergere
  2. @Anonim: Dezactivarea minununilor are ca scop principal economisirea de spatiu pe SSD plus reducerea uzurii acestuia.
    Probleme de tip 'blocare de scurta durata' a aplicatiilor nu am avut ocazia sa vad pe PC-ul pe care il folosesc, care si acum incude un Corsair F60, insa am vazut pe un sistem cu chipset AMD si hard disk. Nu am aflat care e cauza, nu am avut timp suficient pentru teste.

    RăspundețiȘtergere

Super ofertă la eMag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...