joi, 29 septembrie 2011

Ultrabook - Redefinirea Ultra Portabilului

Ultrabook™ este numele unei noi familii de notebook-uri de clasa ultra portabil, ce se caracterizeaza prin dimensiuni reduse, greutate si grosime mici, cu autonomie de functionare intre incarcari ridicata de la cinci pana la peste 8 ore. Alte elemente specifice: lipsa unei unitati optice integrate, utilizarea de memorie SSD, a unui procesor Intel CULV Core™ de generatia a doua, utilizarea exclusiv a cipului grafic integrat, folosirea unei carcase de aluminiu. Din caracteristicile prezentate mai sus, la care adaugam ca Ultrabook™ este o marca detinuta de Intel® reiese ca termenul Ultrabook™ nu va putea fi intalnit pe unitati cu caracteristici asemanatoare, dar avand procesoare AMD, de exemplu.
Pretul tinta al ultrabook-urilor este in zona 1000 USD, ramane de vazut daca producatorii si comerciantii vor reusi sa se incadreze.

Pana in prezent, lista modelelor Ultrabook existente este destul de scurta: Apple Macbook Air (model 2011), modelele UX21 si UX31 de la Asus si Acer Aspire 3951.
Toshiba si Lenovo au anuntat producerea unor modele in acest an: Portege 830 si Portege 835 (Toshiba), respectiv Ideapad U300s (Lenovo).


Ultrabook Asus UX21

Incepand cu noimebrie 2011 va putea fi achizitionat si modelul de la Lenovo, Ideapad U300s:

luni, 26 septembrie 2011

Samsung NX200

Pe 1 octombrie 2011, Samsung pune in vanzare noul model de camera compacta cu senzor de marime APS-C: Samsung NX200. Fata de modelul predecesor, NX100, aceasta camera aduce urmatoarele imbunatatiri:
  • Senzor 20.3 megapixeli, cu o arhitectura noua, care integreaza procesul de conversie analog-digital. Matricea filtrului de culori a fost modificata, pentru a mari cantitatea de lumina capturata. Filtrul de culori este acum amplasat mai aproape de elementele fotosensibile, pentru a imbunatati calitatea imaginilor capturate cu obiective cu unghi foarte larg.
  • Corpul camerei este construit din metal si plastic, pentru o structura mai solida.
  • Viteza de capturare a cadrelor a crescut de la 3 la 7 cadre/secunda, pentru formatul raw, respectiv de la 10 la 11 cadre/secunda pentru imaginile salvate in format JPEG.
  • Pragul maxim de sensibilitate ISO este dublat, crescand pana la 12800. Cateva fotografii facute cu o varianta provizorie a acestei camere se pot gasi pe dpreview.com.
  • NX200 poate filma FullHD 30p, in loc de 720p in cazul lui NX100. Sunetul se inregistreaza stereo, prin doua microfoane integrate in partea superioara a camerei.
  • Sunt introduse moduri de expunere P,A,S,M, NX100 era limitat la P si A. Aceste moduri pot fi folosite si la filmare.
Exista si cateva diferente in sensul negativ: NX200 nu mai are conector pentru accesorii, iar numarul estimat de cadre care pot fi captate la o incarcare a acumulatorului este de 320, mai mic cu 100 decat la NX100. In lista de dezavantaje se adauga si imposibilitatea de a monta un vizor electronic. Totusi, NX200 este echipat cu patina pentru blitz standard, in pachet fiind inclus un blitz cu numarul ghid 8.

NX200 poate fotografia cadre cu raport de marime de 3/2 (pana la 20,2 MP), 16/9 (pana la 16,9 MP) sau 1/1 (pana la 12MP). Imagini in formatul 4/3 nu se pot captura pe aceasta camera.

Utilizatorul are posibilitatea de a utiliza o gama larga de temporizari, de la 30 secunde pana la 1/4000 secunde, fiind disponibil si modul 'Bulb'. Intarzierea declansarii este setabila intre 2 si 30 secunde.

Camera poate fi folosita impreuna cu obiectivele cu montura NX existente, sau se pot folosi inele adaptoare pentru a fi folosita impreuna cu obiective cu alt tip de montura. Obiectivul Samsung NX 30mm F2 Pancake este un companion excelent, in special pentru cadre indoor statice (fara blitz), ori pentru peisaje capturate in conditii de iluminare scazuta.

Concluzionand, Samsung NX200 este o camera atractiva in oferta amazon.co.uk. (pretul este de 699 GBP). Ofera un senzor de marime mare, care permite obtinerea unor imagini de calitate excelenta in foarte multe situatii, comparabila cu cea pe care o ofera camerele DSLR, pastrand usurinta in utilizare cu care s-au obisnuit utilizatorii camerelor foto compacte.

vineri, 23 septembrie 2011

Olympus E-PM1

Olympus E-PM1
Nici nu s-a uscat bine cerneala de pe recentul anunt facut cu prilejul lansarii Nikon 1, ca a si aparut (pentru pre-comanda) pe unele magazine online un nou model de camera in format micro 4/3, mai exact Olympus E-PM1.
Deocamdata, despre aceasta camera stiu ca foloseste formatul micro 4/3, un senzor MOS de 12 megapixeli, se livreaza cu obiectivul standard 14-42, dar sunt si optiuni de a se achizitiona kit ce include si un obiectiv tele, cu distanta focala de 40-150mm.
Controalele camerei Olympus E-PM1 sunt destul de simplificate, ceea ce inseamna ca acest model se adreseaza utilizatorilor care doresc sa utilizeze cat mai putin butoane sau meniuri complicate, preferand sa incadreze si sa fotografieze.
Body-ul acestei camere este destul de simplificat, iar blitul nu este integrat in camera ci se livreaza separat in pachet. De asemenea, pentru corpul camerei se poate opta dintr-o paleta destul de larga de culori.
Patina de blitz este compatibila cu bliturile Four Thirds. Majoritatea accesoriilor si obiectivelor existente, dezvoltate pentru formatul Four Thirds, sunt compatibile cu aceasta camera. Exemplific cu: vizor electronic, blituri, seturi de luminare, genti, kit de fotografiere subacvatica.
Pretul acestei camere este foarte tentant, deocamdata costa 445 lire sterline kit-ul de baza, lucru care in mod sigur va afecta vanzarile lui Nikon 1.

OCZ Synapse Cache

OCZ Synapse Cache
Nici un produs recent din familia SSD (Solid State Disk) nu mi-a atras atentia atat de mult precum ultimul produs de la OCZ: Synapse Cache. Pana de curand, inovatiile aduse in acest domeniu au fost marirea vitezei de transfer, trecerea la interfata SATA de generatie 3.

Un mic istoric al sistemelor de caching pe SSD

Producatorii de hardware a avut abordari diferite in ceea ce priveste combinarea capacitatii unui hard disk cu viteza de acces a SSD-urilor.
Intel a abordat subiectul creand "Intel Smart Response Technology", o functie de accelerare implementata cu ajutorul unui driver special (Intel Rapid Storage Technology) ce permite folosirea in mod transparent a unui SSD pe post de cache in operatiile de citire/scriere. Aici trebuie sa mentionez ca functia de caching pe SSD este disponibila pe o gama restransa de combinatii hardware/software, fiind necesara o placa de baza cu chipsetul Intel Z68, precum Gigabyte Z68X-UD3P-B3, sau unele modele mai recente, dar si utilizarea unor sisteme de operare din familia Microsoft Windows.

Seagate a creat familia de hard disk-uri hibride pentru laptop, Momentus XT, care integreaza o memorie flash de dimensiuni modeste pe post de cache pentru un hard disk, direct in unitatea hibrida. Diferenta intre aceasta tehnica si cea de la Intel RST consta in faptul ca nu mai este necesar suport din partea sistemului de operare, accelerarea citirilor si a scrierilor functionand indiferent de sistemul de operare instalat.


Un detaliu cu privire la capacitatea SSD-urilor, performanta si uzura acestora

Cipurile de memorie pot retine o cantitate de biti care este de obicei o putere a lui 2. De exemplu, un cip de 32Gbit poate retine 2^25 (34.359.738.368) biti. Este necesara folosirea a 8 cipuri de 32 gigabit pentru a se putea construi un SSD care va contine fizic 32 GBytes capacitate de stocare. Producatorii de hard disk-uri si SSD-uri nu folosesc sistemul de numerotare cu puteri ale lui 2, ci sistemul zecimal. Astfel, un SSD de 32 GBytes

miercuri, 21 septembrie 2011

Nikon 1

Nikon 1 J1
Nikon intra in clubul producatorilor de camere foto compacte cu obiectiv interschimbabil si senzor de marime medie. Astfel, producatorul japonez isi face intrarea pe segmentul camerelor compacte capabile de a produce imagini de calitate foarte buna si cu o varietate larga de controale manuale, adaugand posibilitatea de a schimba obiectivul.
Alti producatori de camere foto au in oferta camere cu senzori de marime apropiata: Olympus XZ1, Panasonic LX5, Canon PowerShot G12, insa aceste modele nu permit schimbarea obiectivului. Nikon 1 concureaza chiar cu un model existent al aceluiasi producator: Nikon Coolpix P7000, probabil ca aceasta familie urmeaza a fi retrasa.

In anuntul facut pe 21 septembrie 2011, Nikon introduce familia Nikon 1, cu urmatoarele caracteristici:
  • Montura de obiectiv numita 'Nikon 1'. Detinatorii de obiective cu montura 'F' pot folosi aceste obiective, cu ajutorul unui inel adaptor
  • Senzor CMOS de 10,1 megapixeli, cu un nou format de marime: CX, in formatul senzorilor foto/video marimea fiind de 1". Acest senzor are o suprafata mai mare decat senzorii 1/1.6", dar mai mica decat formatul Four Thirds. Sensibilitatea acestui senzor se ridica pana la ISO 3200, dar se pot folosi si moduri de inalta sensibilitate optica, lucru ce permite operarea in conditii asemanatoare sensibilitatii ISO 6400.
Nikon 1 V1
  • Posibilitatea de a salva imaginile capturate in format RAW, NEF
  • Procesorul de imagine EXPEED 3
  • Posibilitatea de a fotografia si focaliza continuu cu pana la 10 cadre/secunda
  • Posibilitatea de a fotografia continuu cu pana la 60 cadre/secunda
  • Functia 'Motion Snapshot', care permite inregistrarea unui fragment video full-HD, cu durata de o secunda, impreuna cu fotografiile
  • 'Smart photo selector', o functie care permite alegerea cadrului ideal dintr-o serie de cadre. Cand camera utilizeaza aceasta functie, apasarea pe jumatate a butonului de declansare initiaza inceperea capturarii continue de fotografii, dupa care se prezinta utilizatorului optiunea de a alege cadrul el mai bun.
  • Filmare cu rezolutie Full HD

Diferente notabile intre Nikon 1 V1 si Nokon 1 J1:
  • Nikon 1 V1 este echipat cu vizor electronic, cu 1.440.000 puncte, ce acopera 100% din cadru
  • Ecranul LCD de pe Ninon 1 J1 are 460000 pixeli, in timp ce ecranul de pe Nikon 1 V1 are 921000 pixeli.
  • Nikon 1 J1 permite controlul mai facil al camerei, in timp ce V1 permite ajustarea in detaliu a unui numar mai mare de parametri ai imaginii. 
  • J1 include blitz, in timp ce pe V1blitul se monteaza pe un port de accesorii, acelasi pe care se poate monta modulul GPS.
Pentru aceste camere au fost introduse si cateva obiective:
  • 1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 - un obiectiv 'standard' cu zoom 3x, care acopera unghiuri intre 77° (wide) si 29°40' (tele), cu distanta minima de focalizare de 0,2m. Echivalentul in format 35mm este de 27-81 mm.
  • 1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 - un obiectiv tele zoom compact. Unghiurile de operare ale acestui obiectiv sunt intre 29°40' si 8°20'
  • 1 NIKKOR 10mm f/2.8 - un obiectiv prime de unghi larg (77°), cu deschidere F mare
Cu titlu de referinta, mentionez ca obiectivele Nikon DX cu distanta focala de 18-55 mm au in pozitia 'wide' unghiul de incadrare de 76°.
Camera poate fi echipata cu blitz extern Speedlight SB-N5 sau cu modul GPS GP-N 100, in vederea geotagarii fotografiilor. Aceste doua accesorii se monteaza pe o patina specifica acestei familii, nu este folosita o patina pentru blitz standard.

Pretul acestor camere la lansare in S.U.A. este de 649 USD pentru modelul J1, respectiv 899 USD pentru modelul V1. Pentru Europa inca nu au fost anuntate preturile.

marți, 6 septembrie 2011

Panasonic LX5 primește firmware actualizat

Panasonic LX5
Panasonic a anunţat zilele trecute că o nouă versiune firmware va fi publicată pentru camera foto compactă Panasonic LX5. Această cameră face parte din segmentul de vârf al camerelor compacte, folosind un senzor de 1/1.6", o gamă extinsă de controale manuale, un obiectiv luminos cu deschidere F2.0 şi zoom optic de 3,8x. Nu în ultimul rând, Panasonic LX5 este cea mai rapidă cameră foto compactă pe care am folosit-o.

Firmware-ul versiunea 2.0 aduce următoarele modificări:
  • Sistemul de focalizare foloseşte un algoritm modificat, care permite reducerea timpului de focalizare cu până la 23%, în cazul fotografierii cu unghi larg. Astfel, Panasonic LX5 devine cea mai rapidă cameră din acest segment.
  • Este adăugat un mod "High ISO NR", cu rolul de a reduce zgomotul pe imagini capturate cu ISO ridicat (1600, 3200).
  • Este modificat algoritmul detecţiei balanţei de alb, în special în cazul fotografierii în condiţii de lumină scăzută.
  • Se adaugă "Active Mode" pentru filmare, cu rolul de a imbunătăţi claritatea filmelor capturate. 
  • Se adaugă efectul "Miniature Effect", care poate fi aplicat atât la fotografiere, cât şi la filmare
  • Se modifică funcţionarea butonului declanşator astfel încât se permite focalizare continuă atât timp cât butonul declanşator este apăsat pe jumătate, similar operării pe camere DSLR/Mirrorless.
  • Poziţia şi mărimea zonei de focalizare pot fi memorate, pentru a simplifica lucrul în poziţii fixe pe trepied.
  • Ecranul LCD şi vizorul electronic reproduc cu o acurateţe mai mare contrastul şi luminuozitatea, conform setărilor utilizatorului.
Dacă e să consider numărul de variante de firmware lansate pentru o camera ca fiind criteriu pentru calitatea firmware-ului, pot spune că pentru Panasonic LX3 au fost produse în decurs de un an nu mai puţin de 5 variante, incluzând revizii minore (ver. 1.1, 1.2, etc). Pentru LX5, in 13 luni după lansare, versiunea 2.0 este prima variantă de firmware actualizat disponibilă publicului. Din acest motiv pot spune că versiunea 1.0 nu a necesitat modificări care să solicite publicarea rapidă de către Panasonic a unor versiuni actualizate. 
Noua variantă firmware pentru Panasonic LX5 va putea fi descărcată de pe situl de suport Panasonic începând cu 13 septembrie 2011.


Pe aceeaşi tematică mai puteţi citi:
Panasonic LX5 - Camera foto compactă - Review
O comparaţie între fotografii făcute cu Panasonic LX5, Nikon D3100 şi Panasonic TZ7
Transalpina - Fotografii făcute pe Transalpina cu Panasonic LX5

Super ofertă la eMag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...