Când vorbeam despre LX5 cu diverși cunoscuți, prima întrebare care îmi era adresată era: "Câți megapixeli are?", fiind urmată la scurt timp de "Ce zoom face?". Evident, nici una dintre aceste caracteristici ale lui LX5 nu se ridică la valori care să atragă atenția, însă urmează să demonstrez că nu întotdeauna megapixelii reflectă calitatea tehnică a unei poze. E adevărat, pentru o cameră foto compactă este de preferat să poată produce mărire la nivel optic a imaginii de măcar 4-6 ori, însă experiența personală mi-a arătat că fotografiile făcute de mine cu factor de mărire mai mare de 4 sunt rare, aproximativ 1/3000 imagini.
Cine sunt competitorii
Primul este Panasonic LX5, o cameră foto compactă cu performanțe excelente, care oferă funcționalitate întâlnită în mod tradițional pe camerele DSLR. Are posibilitatea de a opera în modurile P/A/S/M (Program AE / Aperture priority / Shutter priority / Manual), este echipată cu un senzor CCD de 1/1.63", obiectiv cu deschidere F2.0 (cu distanta focala 24mm, echivalent 35mm), salvare RAW, hot-shoe pentru bliț digital compatibil Four Thirds ™, etc.Conform sitului Panasonic, această cameră este clasificată ca fiind "Advanced Creative"
Al doilea competitor este Panasonic TZ7, o cameră compactă trecută de prima tinerețe, dat fiind faptul că nu se mai găsește în magazine, locul acesteia fiind luat de modelele TZ8 / TZ10 / TZ18 și urmează în luna martie modelul TZ20, cu zoom optic 16x si deschidere F3.3 senzor MOS, GPS și înregistrare video Full-HD. TZ7 este echipată cu un senzor de 1/2.33" și 12 megapixeli, mărire optică 12x, filmare HD 720, obiectiv cu deschidere F3.3 la zoom 1x (echivalent 35 mm = 25mm).
Mai jos sunt câteva cadre fotografiate cu cele două camere Panasonic
Comparație crop cadre LX5 și TZ7, mărite 1:1 |
Ultima cameră pe care am avut ocazia să o testez este Nikon D3100. Această cameră face parte din altă ligă, totuși m-a interesat să aflu cât de mari pot fi diferențele între o cameră SLR cu senzor DX și LX5. D3100 m-a impresionat prin calitatea imaginii și nivelul de zgomot obținute în condiții de iluminare scăzută, având sensibilitatea ISO setată la valori ridicate (ISO 1600).
Bine man, si care-i concluzia ta pana la urma? Mai degraba introduceai in test un Nikon Coolpix P7000, in loc de 3100. Oricum, un LX5, cu toate ca e cam scump in Romania, merita toti banii.
RăspundețiȘtergereSticla si senzorul de 1/1.63" merită toţi banii, aici am exemplificat foarte clar că megapixelii nu sunt altceva decât marketing.
RăspundețiȘtergereNikon Coolpix P7000 n-am avut în mână, asadar nu pot spune mai nimic despre ea. Insă ştiu că are obiectiv care are deschidere ceva mai mică decât LX5, iar la interioare fără bliţ contează F2.0 de pe LX5.
Concluzia este că LX5 are toate motivele să fie camera foto de timp liber a unui profesionist.