vineri, 24 iunie 2011

Placa de baza Gigabyte Z68X-UD3P-B3 - in imagini

In ianuarie 2011, cand au aparut pe piata procesoarele Intel cu arhitectura numita 'Sandy Bridge', existau doar doua chipseturi impreuna cu care puteau fi folosite: P67 si H67. Primul ofera posibilitatea de a overclock-a procesorul, al doilea ofera posibilitatea de a overclock-a GPU-ul integrat in procesoarele din familia Sandy Bridge. Ca aceste chipseturi au avut o problema majora privind porturile SATA3 din southbridge e alta poveste incheiata cu final fericit, si probabi cu niste costuri care nu vor vedea lumina zilei, cel putin nu la valoarea reala.
Iata ca a aparut si chipsetul care ofera acces complet la toate functiile procesoarelor Intel Core din generatia a doua: Z68. Din punct de vedere functional, singura diferenta arhitecturala intre H67 si Z68 este posibilitatea de a fi overclock-at procesorul. Au fost pastrate interfata grafica, numar de porturi USB2 (USB3 nu a fost inca integrat in chipseturi Intel) si celelate subsisteme din chipset: retea, numar linii PCI express, etc.
Unele placi echipate cu Z68 nu au iesire video, ceea ce unele efecte:
  • Costul acestora va fi mai mic, deoarece utilizarea Lucid Virtu adauga un cost de aproximativ 5 dolari per placa de baza.
  • Avand subsistemul grafic inactiv, consumul de energie (si implicit disipatia termica) al procesoarelor cu GPU-ul dezactivat va fi mai mic. Acest lucru avantajeaza coolerele cu disipatie termica mai scazuta, desi este vorba despre o cantitate de energie relativ mica, in comparatie cu cea consumata de core-urile CPU. Rezultatele overclock-arii pe sisteme cu Z68 cu grafica integrata dezactivata au toate motivele sa fie comparabile cu cele obtinute pe sisteme cu P67
  • Tehnologiile integrate in GPU, din care cea mai notabila este Intel QuickSync, nu vor mai fi accesibile.
O noua functionalitate, de aceasta data de natura software, a fost asociata cu acest chipset: Intel Smart Response. Aceasta tehnologie este integrata in driverele Intel Rapid Storage, permitand in anumite sisteme, care au fost configurate cu SSD si hard disk, utilizarea SSD cu rolul de cache pentru hard disk, iar acest lucru ofera o accelerare sensibila aplicatiilor folosite frecvent sau accesarea cu viteze mult mai mari a datelor recent accesate de pe hard disk. Din cauza ca este o functionalitate software, aceasta tehnologie nu poate opera decat pe sisteme care ruleaza Windows Vista sau 7, care au fost configurate in BIOS/EFI sa utilizeze controllerul de stocare in mod RAID si pe care au fost instalate driverele si aplicatiile din Intel Rapid Storage Technology, versiunea 10.5 sau mai recent.

Cum opereaza Intel Smart Response Technology

Deoarece accelerarea sistemului necesita ca driverul RST 10.5 sa fie instalat, e clar ca pana nu este instalat sistemul de operare si acest driver, modul de operare este traditional. Dupa ce se intaleaza driverele, se pot face urmatoarele:
- se aloca integral sau partial spatiul de pe un SSD (sau mSSD), dar nu mai mult de 64GB cu rolul de cache

- daca alocarea de spatiu nu a fost integrala, atunci se poate utiliza restul spatiului neutilizat unui nou volum RAID, care poate fi utilizat de sistemul de operare pentru o alta partitie

mSSD
Ulterior se poate configura modul de operare al cache-ului Intel Smart Response:
  • enhanced (imbunatatit) - Acest mod de operare mentine o copie a datelor citite frecvent, iar citirile se valideaza abia dupa ce s-a facut scrierea pe discul dur, traditional. Acest mod de operare seamana cu cache-ul 'Write through', si asigura integritatea maxima datelor care au fost scrise, deoarece operatia de scriere nu este raportata ca finalizata catre aplicatie decat dupa ce datele ajung pe hard disk. Daca SSD-ul se defecteaza, datele de pe hard disk raman in continuare accesibile de pe hard disk si vor fi accesate la viteza nativa a hard disk-ului.
  • maximized - In acest caz, datele scrise ajung in cache-ul SSD, sistemul de operare considera scrierea ca finalizata, apoi driverul Intel RST se ocupa de sincronizarea datelor intre cache (SSD) si hard disk. Acest mod de operare este asemanator cu cel al cache-urilor 'Write back', datele nefiind scrise pe suportul final (hard disk) imediat. Desi castigul de performanta la scriere este foarte mare, dezavantajul acestei metode este ca daca, dintr-un oarecare motiv, are loc eliminarea/defectara SSD-ului cu rol de cache, atunci pot aparea inconsistente serioase de date pe hard disk. Aceasta metoda presupune aplicarea unei politici de backup potrivita.


Placi de baza cu chipsetul Z68

Pe piata autohtona au aparut deja placi de baza construite cu Intel Z68. Cea mai mare parte a acestora se adreseaza utilizatorilor cu buget mediu-ridicat, atat pentru cei care vor sa foloseasca Virtu si Intel QuickSync, cat si celor care doresc sa foloseasca una sau doua placi grafice traditionale, cu slot PCI Express. Majoritatea acestora suporta multi-GPU, atat ATI Crissfire cat si nVidia SLI. Mai jos am sa prezint in imagini placa de baza Gigabyte Z68X-UD3P-B3, un model care nu include grafica integrata, insa este echipat cu VRM cu 12 faze, capabil de SLI si CrossFire.

Placa de baza Gigabyte Z68X-UD3P-B3 - Cutia

Placa de baza Gigabyte Z68X-UD3P-B3 - Spatele cutiei

Placa de baza Gigabyte Z68X-UD3P-B3 - Avertismentul privind instalarea CPU

Gigabyte Z68X-UD3P-B3 - Continutul extra - 4 cabluri SATA, 1 punte SLI, manuale, CD, backplate

Gigabyte Z68X-UD3P-B3 - Conectorii din spate - 8 x USB2, 1xPS2, 2 x USB3, 7.1 Audio analog, iesire audio digitala optica, Firewire

Placa de baza Gigabyte Z68X-UD3P-B3 - Cooler VRM

Placa de baza Gigabyte Z68X-UD3P-B3 - Cooler VRM

Gigabyte Z68X-UD3P-B3 - Coolerul southbridge

Gigabyte Z68X-UD3P-B3 - Controller USB3 EtronTech EJ168A

Gigabyte Z68X-UD3P-B3

Gigabyte Z68X-UD3P-B3 - LED-uri faze active

Gigabyte Z68X-UD3P-B3 - Headere USB3 pentru porturile USB3 nr. 3 si 4
 
Gigabyte Z68X-UD3P-B3 - cu  o pereche de DIMM-uri DDR3 Mushkin Frostbyte Black
 
Placa de baza Gigabyte Z68X-UD3P-B3

Gigabyte Z68X-UD3P-B3 - Conectorii SATA3 (alb, gri) si SATA2 (negru)


Gigabyte Z68X-UD3P-B3 - Cipul care controleaza voltajele: Intersil ISL6366 CRZ

Gigabyte Z68X-UD3P-B3 - memoriile in care este stocat BIOS-ul principal si de rezerva

Gigabyte Z68X-UD3P-B3 - Backplate-ul LGA1155, Foxconn

Gigabyte Z68X-UD3P-B3 - Spatele placii

Gigabyte Z68X-UD3P-B3 - Conectorii PCI


Gigabyte Z68X-UD3P-B3 - Conectorii PCI Express

Gigabyte Z68X-UD3P-B3 - Comutatoarele PCI Express - P13PCIE

Gigabyte Z68X-UD3P-B3 - Controllerul Audio Realtek ALC889


Ți-a plăcut această postare? Spune și altora!

2 comentarii:

Super ofertă la eMag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...