luni, 28 martie 2011

Intel SSD 320 - O nouă generaţie

În domeniul Solid State Drive nu am auzit mare lucru de la Intel în ultima perioadă, însă am avut ocazia să vedem cum SandForce a produs un controller capabil de a opera în conformitate cu standardul SATA 3 la 6 Gbps.
După o aşteptare destul de îndelungată, Intel a finalizat dezvoltarea celei de a treia generaţii SSD din portofoliu. Este vorba despre aşa-numita serie "320", care oferă capacităţi mai mari, performanţe mărite şi îmbunătăţiri în ceea ce priveşte securitatea datelor.
O adăugare importantă constituie includerea unui număr de condensatori, cu rolul de a asigura salvarea datelor în momentul căderii alimentării cu energie electrică. Astfel, în situaţia în care calculatorul pe care este instalată unitatea SSD rămâne fără energie electrică, energia din aceste condensatoare permite salvarea datele care au fost trimise către SSD şi încă nu au fost scrise pe memoria flash. Aceast tip de protecţie a datelor este implementat şi pe unităţi SSD destinate serverelor şi staţiilor de lucru, echipate cu controllere SandForce 1500. Condensatoarelor din aceste unităţi au primit numele de "SuperCap". O diferenţă între unitatea de la Intel si cele pe bază de controller SandForce 1500 o constituie distribuirea capacităţii condensatoarelor în mai multe componente fizice, care permit menţinerea acestei funcţii chiar şi în cazul în care unul dintre condensatoare se defectează, în loc de a fi folosit un singur "Super condensator".



Pentru mărirea disponiblităţii datelor, Intel a inclus o schemă de protecţie a datelor asemănătoare cu RAID4, care permite accesarea datelor de pe cipurile flash şi în cazul în care unul dintre cipurile de memorie flash se defectează.
Pentru a preveni accesul neautorizat la date, este disponibilă funcţia de criptare a datelor, folosindu-se algoritmul AES pe 128 biţi.

Aşadar, la capitolul securitate sunt o mulţime de lucruri bune implementate. La capitolul performanţă, parametrii pe care îi pot atinge aceste unităţi SSD nu depăşesc valorile tipice ale acestor zile. Conform datelor publicate de Intel, performanţa unităţilor din seria 320 diferă în funcţie de capacitate. Astfel, unităţile cu  capacităţi între 80 şi 600 GB pot obţine rate de transfer de până la 270MB/sec la citire, modelul de 40GB se limitează la o rată maximă de transfer de 200GB/sec.
Dacă la citire diferenţele par minore, nu la fel se poate spune despre ratele de transfer la scriere. Mai jos este un tabel care conţine ratele maxime de transfer în funcţie de capacitatea SSD:

Model40 GB80 GB120 GB160 GB300 GB600 GB
Rata de transfer - Citire (Max)200 MB/s270 MB/s270 MB/s270 MB/s270 MB/s270 MB/s
Rata de transfer - Scriere (Max.)45 MB/s90 MB/s130 MB/s165 MB/s205 MB/s220 MB/s
Max IOPS, citiri 4k aleator30.000 IOPS38.000 IOPS38.000 IOPS39.000 IOPS39.500 IOPS39.500 IOPS
Max IOPS, scrieri 4k aleator3.700 IOPS10.000 IOPS14.000 IOPS21.000 IOPS23.000 IOPS23.000 IOPS

Referitor la performațe, datele arată o unitate care ar fi fost un competitor serios în urmă cu un an, care să se întreacă cu SandForce SF1200. În ceea ce privește securitatea, această serie are ceva aparte, incepând de la condensatori, continuând cu criptarea datelor si cu posibilitatea de accesare a datelor în cazul defectării unui cip flash. Ţinând cont că SSD se adresează unui segment de piaţă select, e posibil să existe destui amatori mai puţin interesaţi de aspectele privind performanţa şi mai mult de securitatea datelor. Practic acesta rămâne factorul cheie în vânzarea acestor noi SSD-uri.

miercuri, 23 martie 2011

Samsung Galaxy Tab 10.1 - Mai ușor și mai subțire decât Apple iPad 2

Samsung, furnizor de dispozitive mobile lider de piață in segmentul tabletelor Android™ anunța în februarie, împreună cu grupul Vodafone, introducerea tabletei Samsung GALAXY Tab 10.1, model P7100, o platformă bazată pe un procesor dual-core și sistemul de operare Android 3.0 (Honeycomb).

Această tabletă este echipată cu un ecran mai mare, de 10.1 inchi și difuzoare stereo, pentru o experiență multimedia fără compromiterea mobilității. Procesorul dual-core rulează la 1 GHz, oferind rapiditate deosebită aplicațiilor, iar bateria de 6860mAh permite o autonomie ridicată între încărcări. În afara ecranului mare, cu rezoluție de 1280x800 pixeli, tableta Samsung GALAXY Tab 10.1 este echipată și cu o cameră de 8 megapixeli instalata pe spatele taletei, dar și cu o cameră de 2 megapixeli pe partea frontală. Aceste camere oferă posibilitatea capturării de imagini și clipuri cu rezolutie Full HD.
Toate aceste caracteristici sunt prezentate într-o siluetă zveltă, de doar 10.9 mm grosime, care include conectivitate HSPA+ (21Mbps), Bluetooth 2.1+EDR și WiFi 802.11 a/b/g/n dual-band.



Pentru iPad 2 nu va fi tocmai un competitor dorit de către Apple, deoarece GALAXY Tab 10.1 oferă un ecran puțin mai mare, rezoluție mai mare, procesorul dual-core la 1 GHz și toate astea vin și cu o mică scădere a greutății tabletei. Se mai adaugă și prețul de vânzare identic cu iPad 2 WiFi 16GB, și decizia cumpărătorului devine ceva mai greu de luat. Un alt avantaj în tabăra Android™ este posibilitatea redării de conținut în format Adobe Flash.

Dacă specificația inițială prevedea o grosime de 10.9 mm, la congresul CTIA a fost prezentată o versiune modificată a tabletei GALAXY Tab 10.1 care are doar 8.6 mm grosime. Este posibil ca aceasta versiune revizuită sa fie construită cu un set de cipuri proprii Samsung, în locul Sistemului-într-un-cip nVidia Tegra 2 folosit pe varianta din februarie.

Data anunțată pentru lansarea GALAXY Tab 10.1 este 8 iunie. La începutul verii este preconizată lansarea frățiorului cu ecran mai mic, GALAXY Tab 8.9.

Update: Samsung Galaxy TAB P4 7500, 10.1", cu 16 GB memorie flash, este disponibil in oferta eMAG, in doua variante de culoare.
Modelul Samsung Galaxy TAB P4 7510 10.1", lipsit de conectivitate 3G, are un pret mai mic cu aproximativ 300 lei.

Mozilla Firefox 4 a fost lansat

Fundaţia Mozilla a lansat versiunea finală a popularului navigator web gratuit Mozilla Firefox. Această versiune este mai rapidă de până la 6 ori decât versiunile anterioare, datorită modificărilor aduse motorului Javascript.

În lista de capabilităţi nou introduse se enumeră:
  • App tabs si Panorama, pentru a aduce Web-ul în centrul atenţiei utilizatorului
  • Content Security Policy şi Do not track, facilităţi care permit utilizatorului să controleze nivelul de protecţie a datelor personale
  • Firefox Sync, pentru a permite utilizatorilor gestionarea unificată a paginilor favorite, istoricul şi parolele, indiferent de computerul de unde sunt accesate acestea
  • Suport pentru HTML 5, următorul pas în dezvoltarea web


Mozilla firefox 4 poate fi descărcat de aici pentru sistemele de operare Windows, Mac OS X şi distribuţii Linux.

marți, 22 martie 2011

Opera lansează noi navigatoare web pentru telefoane, tablete şi smartphone-uri

Producătorul norvegian de software Opera a lansat noi versiuni ale navigatoarelor pentru telefoane mobile, smartphone-uri, tablete şi pentru PC: Opera Mini 6 şi Opera Mobile 11
Opera Mini 6 rulează pe dispozitive echipate cu Android, Blackberry Symbian S60 precum şi cele capabile de a rula J2ME. Opera Mobile 11 poate rula pe Android, Symbian, Windows 7 Meego şi Maemo.
În lista de îmbunătăţiri se enumeră panning şi zoom, derulare îmbunătăţită în pagini. A fost inclus suport complet pentru multi-touch în dispozitivele care sunt echipate cu asemenea facilitate, precum şi butoane pentru postarea facilă în reţele sociale.

Super ofertă la eMag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...