duminică, 27 octombrie 2013

Ce televizoare DVB-C sunt compatibile CI+ ?

De câteva zile, RCS-RDS distribuie abonaților module CI+, pentru a fi folosite împreună cu tunerele DVB-C integrate în televizoare sau receivere. Astfel, pentru recepția prin cablu a programelor TV, inclusiv HBO, HBO Comedy etc, nu mai e nevoie de utilizarea unui decodor separat, se reduce consumul de energie electrică, se elimină o telecomandă și în final se îmbunătățește experiența abonatului.

Ce este CI+ ?


Sigla care atestă compatibilitatea CI+
Cei mai mulți operatori transmit programele TV grupate în pachete cu preț diferit și număr diferit de programe. Pentru a se putea face diferențierea între pachetele care sunt permise spre vizionare unui anume abonat se folosesc mecanisme de protecție, iar pentru transmisiile digitale (prin satelit, cablu sau terestru) protejarea programelor se face cu ajutorul codificării programului în stația de emisie. La recepție, programele sunt decriptate cu ajutorul unor CAM-uri cu slot CI (Conditional Access Module, Modul CI/CI+). În aceste module se inserează smartcard-uri unice per abonat, care contin cheile folosite pentru decriptarea programului. Există mai multe tipuri de algoritmi de codificare a programelor, dintre care enumăr câteva nume mai sonore: Nagravision, Viaccess, Conax, etc.
În Uniunea Europeană a devenit obligatorie echiparea cu interfață CI a tuturor dispozitivelor de tip televizor cu tuner digital.


CI sau CI+ ?


Cele două acronime fac referire la două generații diferite ale aceluiași lucru: Common Interface. Au aceeași înfățișare, același conector, ba chiar se poate monta un modul CI+ în TV cu slot CI și TV-ul să-l recunoască. Prima generație de module CAM primea semnalul digital și îl întorcea către TV decriptat, însă standardul CI+ solicită ca și televizorul să mai efectueze încă o decriptare, iar dacă acest lucru nu este posibil, atunci programul nu mai poate fi vizionat.


Pe televizoarele cu slot CI (fără plus) se poate recepționa digital RCS-RDS sau UPC? 


Modulul CAM CI+ și smartcard-ul Digi
Da sau nu, depinde de programe. La ora actuală, în rețeaua RCS-RDS cablu, programele din abonamentul de bază se pot recepționa digital chiar și fără un modul CI, deci modulul CI+ prezintă utilitate doar pentru abonații pachetelor extra/HBO ce dețin un televizor cu slot CI+. Atât RCS-RDS cât și UPC folosesc carduri CI+, deci pe televizoarele produse înainte de 2010 sunt șanse aproape nule să se poată utiliza cu succes modulele CI+.


Lista televizoarelor DVB-C compatibile CI+

Ideea de la care am pornit cu această postare era de a oferi cititorilor o listă cât de cât completă cu televizoare care funcționează cu modulele CI+ oferite de RCS-RDS sau de UPC. Deocamdată am finalizat doar lista cu TV-uri Philips, urmează și cele de la Samsung, LG, Sony cât de curând.
Edit: Am inclus televizoarele Sony si o parte din cele marca LG.






Ți-a plăcut această postare? Spune și altora!

49 de comentarii:

  1. Am un LG , 42LW650S si vad ca UPC confirma compatibilitatea cu CI+.In acest caz televizorul este compatibil si in reteaua RDS ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut roion,
      Da, atat timp cat TV-ul poate receptiona DVB-C si este compatibil CI+, n-are de ce sa nu mearga, UPC foloseste tehnologie similara.
      E mai rau de cei care au TV-uri cu DVB-C mai vechi, insa fara CI+.

      Ștergere
  2. Salutare tuturor, daca inteleg bine dvb-c=ci iar dvb-c2 =ci+? Scuze daca gresesc!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bun venit!

      Nu există o legătură directă între acestea. CI+ a fost introdus pe scară largă în 2009-2010, pe când DVB-S2 este mult mai "matur", DVB-S2 a fost introdus în martie 2005. Totuși, ca timp de lansare, DVB-C2 este foarte apropiat de CI+.

      Ștergere
    2. Intrebarea ar fi trebuit sa fie (daca nu tastam tasta c in loc de s),dvb-s=ci iar dvb-s2=ci+ ! Multumesc pentru raspunsul anterior si pentru urare !

      Ștergere
    3. Desigur nu exista o legatura directa, am pus si eu o intrebare incompleta oarecum, ceea ce ma interesa este daca pentru a folosi un card ci+ televizorul trebuie sa aiba obligatoriu dvb-c2 sau s2 dupa caz !

      Ștergere
    4. Dacă are DVB-S2, e nerelevant. Dacă are DVB-C2, atunci are șanse mari să meargă, datorită timpului apropiat de concepție/lansare.

      Ștergere
  3. De ce anume unele televizoare la care in specificatii se mentioneaza ca au CI+ nu figureaza pe lista UPS / RCS-RDS si nici CAMCARD-UL nu functioneaza?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil că sunt modele mai timpurii, care nu mai făceau parte dintre seriile "actuale" pe vremea când s-au apucat de CI+ cei de la UPC și RCS-RDS. E foarte posibil sa se încadreze în acest tipar o multitudine de TV-uri produse între 2011 și 2012

      Ștergere
  4. am un televizor Samsung LED CI fără plus conectat la reţeaua RCS-RDS. ce canale criptate aş putea recepţiona cu acest televizor? n-am telefonat ci aflându-mă în oraş prin preajmă am trecut pe la sediu şi când am spus că televizorul nu este CI+ ci CI, cineva de-acolo mi-a spus că-mi trebuie un "decodor HD". am întrerupt discuţia pe loc. un lucru nu pricep: de ce mi-ar trebui de la ei un "decodor" (sau set top box dacă nu mă-nşel...) şi nu doar o cartelă?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din nefericire pentru tine, fără CI+ nu merge, și singura posibilitate care rămâne e folosirea decodorului, dacă vrei programe "extra". Dacă nu vrei programe criptate, nu ai nevoie de decodor.

      Ștergere
  5. Salut ,doresc sa stiu daca Sony Led 32W705 SAU 32W706 sunt compatibile cu cardul CI +

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut

      Da, Sony Bravia KDL32W705 este un model nou de TV și este compatibil CI+. Cel puțin așa scrie pe site-ul Flanco.

      Ștergere
  6. astept cardul ci+/ de la rds sa vedem daca o sa functioneze. Mi-au spus ca daca tv are slot Ci+ su DVBC -se potriveste cu cartela de la RDS -RCS

    RăspundețiȘtergere
  7. eu am achizitionat un KDL 42w706b de la media galaxy cu asigurarea ca ci+ functioneaza si cand sa vad ca nu merge
    acum ei zic ca toate tv urile lor sunt certificate ci+iar upc spune ca nu e compatibil tv ul, c sa cred??
    sunt dezamagit maxim

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel de la Media Galaxy spunea ca Sony KDL-42W706B e compatibil CI+, ceea ce spune toată lumea în specificații, mai ales că vorbin despre un TV serie 2014. Ca producător de TV-uri, trebuie să nu ai toate țiglele pe casă, ca să produci TV-uri care să nu suporte CI+ în anul de grație 2014.
      Acum, ce spunea omul de la UPC e altă poveste: TV-ul nu se află pe lista de TV-uri testate și certificate de UPC. Dar asta nu are de ce să producă neapărat nefuncționarea CI+, pur și simplu e doar 'un caz netestat de UPC'.

      Ștergere
  8. sal stie cineva daca este compatibil slot dvb la rds rcs

    RăspundețiȘtergere
  9. Am un tv 32LG 6000-ZA, am catat este DVB-T si are CI. Pot receptiona programele digital? Am si un Smart CAM de la RCS-RDS Se poate face ceva pt receptia digitala pe acest model de TV?

    RăspundețiȘtergere
  10. la Samsung cand adaugati lista ?

    RăspundețiȘtergere
  11. Am o întrebare,led lg 22mt45d-pz are slot ci+?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa ar trebui. Modelul pare să fi fost introdus pe piață din 2014, când toate produsele nou lansate deja aveau capabilități CI+

      Ștergere
    2. Da are. SI eu am 28mt45d-pzr, acelsi model dar cu diagonala mai mare, si folosesc card ci+ de la RDS.

      Ștergere
  12. buna ziua! am si eu o intrebare, am un tv samsung model code le32b530f1wxxh si vreau sa stiu daca e compatibil CI+ si daca are tuner DUB-C. eu folosesc de la rds decodor hd dar as vrea sa incerc cu aceast card. va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,

      Samsung LE 32B530 este un model de prin 2009-2010, nu am gasit in specificatiile acestuia compatibilitate CI+. Prin 2009 abia apărea standardul CI+, cred că TV-ul tău nu merge cu card CI+, nici la UPC și nici la RCS-RDS

      Ștergere
  13. Buna seara! Am un TV Samsung Model 40EH5450 si asi dori sa stiu daca e compatibil CI sau CI+. Va multumesc! :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna. am un TV Ps43d450a2wxbt - samsung.
    e compatibil ci+?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua,
      Samsung 43D450 are in manualele de utilizare multiple referinte la CI+, plus că este produs prin 2012, iar în vremea respectivă producătorii făcuseră tranziția la noul standard Common Interface

      Ștergere
  15. am un tv led "haier LET32D10HF" de prin 2012 ESTE COMPATIBIL?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă e din 2012, ar trebui să fie. N-am găsit prea multe informații despre acest model.

      Ștergere
    2. tv led "haier LET32D10HF" are ci dar nu stiu sigur daca e cu"+" are si dvb-c si dvb-t.daca dau sa-mi caute canalele digitale fara decodor nu mi le gaseste e normal sa le gaseasca sau nu?

      Ștergere
  16. Sony bravia kdl 40nx710 stiti cumva daca merge cu ci sau ci+ de la digi? Sau trebui sa cer decodorul?multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este, însă fiind un model destul de timpuriu (pentru ci+), e bine sa ai făcute actualizările de firmware.

      Ștergere
  17. Am achizitionat in martie 2016 un televizor Philips 32PFH5500-88 (generatie 2015). In manualul de utilizare scrie ca are CI+ si tuner digital DVB-T/C. Cu toate acestea, cardul CI+ de la RCS-RDS nu functioneaza (eroare de autentificare imediat dupa introducere). Nimeni nu ne poate spune unde este problema: la televizor sau la card. Ce parere aveti? Ce este de facut? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna ziua! Am achizitionat, de 3 zile, un tv marca Horizon 28HL710 care are in specificatii scris ca este compatibil cu ci+ si are dvb-c, dar nu recunoaste cardul ci+ si nu figureaza pe lista upc. Oare ce trebuie sa fac? Are ceva defect?

    RăspundețiȘtergere
  19. intentionez sa cumpar un HITACHI 55HB6W62 dar am o retinere vis-a-vis de faptul ca nu figureaxa pe lista UPC cu tv-uri compatibile CI+. intrebarea mea este, daca exista totusi posibilitatatea sa functioneze chiar daca ei spun ca este incompatibil?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe site-ul PCFun apare ca fiind CI+. Și, de fapt, absența de pe lista de compatibilitate nu înseamnă altceva decât că nu a fost testat cu succes sau nu a fost testat deloc, nu că n-ar merge. E posibil ca lista lor să nu fie foarte cuprinzătoare.

      Ștergere
  20. Încercați să instalați modulul CI (cu tot cu cardul dvs, nu altul!) la un prieten care deja are acest serviciu, veți afla imediat dacă problema e de la modul și/sau card.

    RăspundețiȘtergere
  21. http://www.emag.ro/televizor-led-e-boda-58cm-fullhd-stylance-2302-30246396/pd/E2C47BBBM/ De astta am eu in dormitor. Poate receptiona in hd?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred, în specificații nu se menționează nimic despre DVB-C

      Ștergere
  22. Salut!
    Am achizitionat de curand un tv Samsung 40ku6402. In specificatii apare ca este generatie 2016 si ca este prevazut cu slot CI+. La UPC imi spun ca nu este compatibil. De ce nu este compatibil avand slot CI+?

    RăspundețiȘtergere
  23. Tv-ul LG 32LH530V este compatibil cu Digi Smart Cam - RCS & RDS ???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. LG 32LH530V este compatibil CI+. Nu ar trebui să apară probleme în rețeaua DigiTV.

      Ștergere
  24. Buna.am un tv hyundai model:42L17N cu slot ci.ar merge pe el programele transmise hd pe rds?la scanare nu gaseste nimic.pe ce tara ar trebui scanat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Alex,
      Nu am reușit să identific TV-ul tău, poți să-mi trimiți link la pagina de produs, pe site-ul producătorului?

      Ștergere
  25. Ajutati-ma ,va rog
    Am un Philips model 26Pfl3403D/10
    Seria Cg3a0905224320
    Are a
    Spațiul pentru Ci fara +
    Cel de la RDS zice ca nu merge cu card
    Eu adevărat?
    Ce sa fac?

    RăspundețiȘtergere
  26. Diorama T, am verificat pe site-ul producătorului caracteristicile televizorului tău. Din păcate, acest model nu este (in mod oficial) înzestrat cu posibilitatea de a recepționa DVB-C. Este puțin probabil să puteți recepționa altceva în afara programelor transmise analogic.
    Link la pagina de suport: https://www.philips.ro/c-p/26PFL3403D_10/tv-lcd-cu-tehnologia-crystal-clear-iii/specifications

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult pentru răspuns,dar eu am văzut că are spațiul destinat cardului .
      La ce folosește?
      Pot sa cer un receveir?

      Ștergere

Super ofertă la eMag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...