sâmbătă, 29 iunie 2013

Intel SSD 520 - 180 GB

Sunt din ce în ce mai puține la număr persoanele dispuse să aștepte PC-ul sau laptopul personal să încarce programe sau date de pe un hard disk la 7200 RPM. Deși există unele soluții hibride, care oferă capacitate de stocare ridicată și acces rapid la datele accesate frecvent, unitățile SSD oferă în continuare maximum de performanță celor pentru care timpul contează.

Despre seria de SSD-uri Intel 520 am mai spus câteva cuvinte, având la dispoziție modelul de 120 GB. Acum am ocazia să văd cum se comportă modelul de 180 GB, testat într-un laptop Dell Inspiron 17R SE. Acest model de laptop nu a fost folosit întâmplător, ci pentru că face parte dintre puținele laptopuri care includ două sloturi pentru instalare hard disk, oferind posibilitatea de a instala sistemul de operare și aplicațiile pe un SSD ultra-rapid, iar restul de date (multimedia, copii de rezervă, etc) pe o unitate hard disk tradițională.

Inițial, interiorul laptopului arăta astfel:

DELL Inspiron 17R SE 7720 - Interior - Configurație inițială

După cum se poate observa, în dreapta memoriilor RAM se află hard disk-ul original, iar în partea stângă se află un al doilea slot pentru hard disk SATA de 2,5", respectiv un slot mSSD. Pentru că am dorit ca ordinea firească a hard disk-urilor să fie păstrată și în interfața UEFI, am mutat hard disk-ul original în slotul 2, apoi am montat SSD-ul pe slotul nr. 1, și iată ce am obținut:

DELL Inspiron 17R SE 7720 - După mutarea HDD și montarea SSD

Unitatea instalată în partea dreaptă este SSD-ul Intel serie 520, modelul de 180 GB, care arată așa:

Intel SSD 520 Series, 180 GBPachetul retail include și o serie de accesorii pentru montarea în desktop:

Kitul de montare desktop Intel SSD 520: șuruburi, cablu SATA, adaptor alimentare molex-SATA, suport adaptare 3,5-2,5 inci

După ce am instalat sistemul de operare pe SSD, a venit și vremea pentru câteva teste:

Windows Experience Index Dell Insipron 17R SE: Intel SSD 520 180 GB: 7,9

La testul AIDA64 Linear Read trebuie observat că rata de citire nu a scăzut sub 423 MB/s:

Intel SSD 520 180 GB - AIDA64 Linear Read: medie: 481 MB/s


Testul AS SSD Benchmark arată o rată de transfer la scriere secventială de 242,3 MB/s, mai mare cu aproape 50% decât la modelul de 120 GB, posibil datorită organizării interne a bancurilor de memorie, diferență care se poate observa și la citirile aleatoare a blocurilor de dimensiune 4 kB:

Intel SSD 520, 180 GB: Test AS SSD Benchmark

Iată și rezultatul măsurat cu CrystalDiskMark 3.0.2, x64:


Ca o sumarizare, se pare că modelul de 180 GB a fost construit cu o arhitectură internă în care folosește 75% din capacitatea maximă de transfer a controllerului Intel. Această capacitate pare să fie rezervată modelelor de capacitate "rotundă", 240 și 480 GB, care folosesc în mod real 256, respectiv 512 GB memorie flash, și pot ocupa integral numărul total de canale de memorie. Așadar, acest model obține o performanță medie, intre cea oferită de modelul de 120 GB și cel de 240 GB.  Timpul de acces la date este foarte bun, de doar 0,1 ms, iar rata de transfer aleator în blocuri de 4K este mult superioară hard disk-urilor.

Dacă SSD-ul  Intel 520 de 120 GB oferă cel mai bun nivel de performanță/preț pentru instalarea sistemului de operare și a programelor, modelul de 180 GB permite instalarea unui număr mai mare de aplicații cu cerințe de performanță ridicate, incluzând mini-instalări de baze de date, mașini virtuale, prelucrări foto, etc.


Ți-a plăcut această postare? Spune și altora!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Super ofertă la eMag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...