joi, 28 iunie 2012

Toshiba Satellite L755

Cine este în căutarea unui laptop cu performanţe decente şi preţ accesibil poate deveni interesat şi de laptopul Toshiba Satellite L755. Acesta este orientat pe domeniul multimedia, fiind echipat cu cititor de carduri, cameră web, port USB3 SuperSpeed și hard disk încăpător..Pentru un laptop cu un preţ atât de accesibil, Satellite L755 oferă un design plăcut, şi suprafeţe lucioase, inclusiv tastatura şi ecranul. Mai jos voi vorbi despre modelul Satellite L755-1N6, care are următoarele
Toshiba Satellite L755

Caracteristici principale

 • procesor Intel Core i3™ 2350M la 2.3GHz, care are 2 core-uri și hyper-threading, apărând în sistem ca un CPU cu 4 procesoare virtuale. Acest procesor are activată extensia VT-x și setul de instrucțiuni AVX (Utile pentru rularea VirtualBox/VMWare Workstation sau Windows XP Mode, respectiv performanațe multimedia îmbunătățite), iar în modul economic rulează la 800 MHz.
 • 4 GB memorie DDR3 1333 CL9, într-un singur modul, operează în mod 'single-channel'. Un al doilea slot permite upgradarea ușoară a memoriei.
 • ecran HD cu tehnologie TruBrite de 15", iluminat cu LED. Rezoluția nativă este 1366x768 pixeli, iar iluminarea cu LED oferă o strălucire puternică și consum de energie redus față de ecranele luminate cu tehnologia CCFL. 
 • procesorul grafic nVidia GT520M (GF119), cu 1 GB memorie video. Driverul pentru Windows oferă capabilități CUDA, OpenCL,  PhysX si DirectCompute 5. Unele aplicații multimedia recente folosesc OpenCL sau CUDA: CyberLink PowerDirector, Sony Vegas, unele plugin-uri pentru Photoshop, etc.
 • Hard disk de 640GB la 5400 rotații/minut, produs de Toshiba, modelul MK6475GSX
 • unitate optică inscriptoare DVD, TSSTCorp CDDVDW SN-208AB. Aceasta poate citi și scrie CD-uri si DVD-uri.
 • cameră web integrată, de 1,3 megapixeli
 • difuzoare stereo Onkyo
 • 2 porturi USB2 și un port USB3, cu tehnologia Sleep-n-Charge, care permite încărcarea dispozitivelor mobile (Telefon, tabletă, etc) de la bateria laptopului, chiar dacă acesta este oprit.
 • Conexiune de rețea fast ethernet (100 Mbps) cu chipset AR8152/8158, adaptor wireless 802.11b/g/n cu chipset AR9285 și adaptor bluetooth, toate marca Atheros. Am putut folosi adaptorul wireless la o viteză maximă de 150Mbps (cipul nu poate folosi decât un singur flux spațial, pe banda 2,4 GHz), iar în cel mai îndepartat de router punct din apartament indicatorul de semnal arăta 3 linii din 5, fără nici un fel de probleme de stabilitate. Routerul wireless cu care am făcut legătura este Linksys WRT320N.
 • ieșire pentru monitor VGA, ieșire HDMI, ieșire audio stereo, intrare pentru microfon, cititor de carduri SD/MMC/Memory Stick.
Construcţia laptopului Toshiba L755 este surprinzător de solidă, carcasa este foarte bine asamblată și rigidă, fără flexări. Ecranul nu este echipat cu cârlige de fixare în poziția închis, menținerea în poziție se datorează fricțiunii dintre ecran și corpul laptopului. Ecranul poate flexa ușor dacă laptopul este apucat în poziția închis, din acest motiv recomand prinderea din zona colțurilor, care sunt un pic mai rigide.
Unitatea DVD-ROM este fixată solid și culisează fără pendulări care să atragă atenția.Tastatura este construită cu butoane fără adâncituri, plată. Pe tastatură se află și LED-uri care indică statusul Num Lock si Caps Lock.Trackpad-ul poate fi dezactivat sau activat cu ajutorul unui buton amplasat sub tasta 'Space'. De asemenea, trackpad-ul oferă suport pentru multitouch și funcție zoom/pinch în aplicații compatibile.

Ecranul are suprafața lucioasă, ceea ce ajută la îmbunătățirea contrastului, iar iluminarea LED este suficient de puternică pentru a nu necesita ridicarea peste nivelul 7 (din 8 disponibile) decât în cazuri rare. Suprafața lucioasă reflectă într-un grad destul de ridicat lumina, reflexia putând deranja daca utilizatorul este așezat cu spatele către o sursă de lumină puternică. Tehnologia cu care construit ecranul este TN (Twisted Nematic), motiv pentru care contrastul este limitat față de ecranele IPS sau PVA, iar unghiul de vizualizare nu este foarte larg. Stingerea pixelilor se face destul de lent pentru un TN, fiind posibilă apariția efectului 'Ghosting' atunci când sunt afișate imagini cu dinamică ridicată.
LED-urile care indică activitatea (încărcare acumulator, activitate hard disk, prezență card SD, etc) sunt amplasate pe margine și sunt orientate în așa fel încât lumina emisă de acestea nu deranjează utilizatorul.

Conexiunile

Partea laterală stânga oferă accesul la jack-urile pentru conexiunile audio, portul HDMI, portul USB 3 SuperSpeed, conexiuneile VGA și LAN. Pe partea dreaptă se află două porturi USB 2.0, unitatea DVD și conectorul pentru alimentare cu energie electrică. Partea din spate nu găzduiește nici un conector, în acest loc se poziționează marginea inferioară a ecranului atunci când este în poziția deschis.

Fiind un laptop pentru cei atenți la buget și orientat pe multimedia, echiparea nu include slot Express Card, motiv pentru care nu este posibilă adăugarea ulterioară de porturi eSATA și DisplayPort cu interfață ExpressCard.

Software-ul disponibil

Toshiba Satellite L755-1N6 se livrează cu FreeDOS, cei care doresc să instaleze sistemul de operare Windows 7 (OEM, GGK sau Retail) trebuie să se ocupe de instalarea driverelor și aplicațiilor de la Toshiba. Din fericire, acestea por fi downloadate de pe situl web al producătorului (link), se poate selecta familia Satellite, Seria L755, model L755-1NP (sau modelul PSK30E) și lista de drivere afișată va include toate pachetele necesare.
Trebuiesc instalate driverele: Chipset Utility, Intel Management Engine Interface, Bluetooth Filter Package, Bluetooth Stack, HDD/SSD Alert Utility, LAN Driver Atheros, Sound Driver (nVidia), Touch Pad Driver, USB Driver, Value Added Package, Webcam Driver. Wireless Driver (Atheros). Trebuie să menționez că instalarea pachetului Bluetooth Filter Package trebuie făcută înaintea instalării Bluetooth Stack, altfel acest pachet nu se poate instala si nici interfața Bluetooth nu va funcționa.

Bateria și temperatura de funcționare

Acumulatorul din laptopul Toshiba Satellite L755 1N6 este construit cu 6 celule, Litiu-Ion, cu o capacitate totală de 51,7 Wh (raportat de AIDA64). Aceasta poate menține laptopul în funcțiune timp de 2-3 ore în condiții de utilizare ușoară.
În timpul utilizării se poate observa încălzirea părții inferioare stângi a laptopului, însă nu peste o temperatură pe care o estimez la 40 grade celsius, evidentă în special în partea inferioară, zona de sub partea stangă a tastaturii.

Motive pentru care aș recomanda laptopul Tosiba Satellite L755
 • Performanță generală bună, suport pentru accelerare hardware GPGPU
 • Luminuozitate ecran bună
 • Construcție suficient de solidă 
 • Prezență port USB3
 • Tastatură decentă
 • Includerea în programul No matter what guarantee, care permite repararea gratuită a laptopului pentru un set mai larg de cauze faţă de condiţiile uzuale de garanţie sau înlocuirea în cazul furtului. Pentru a participa la program, trebuie ca laptopul să fie înscris în decurs de maxim 14 zile de la cumpărare.
Punctele slabe sunt
 • Suprafața din plastic lucios (inclusiv tastatura)
 • Conexiunile LAN și WiFi sunt de performanță minimă, conform standardelor actuale: 100Mbps LAN si 150Mbps WiFi doar pe banda de 2,4 GHz.
 • Lipsă hotkey pentru modificarea volumului sonor
 • Latență destul de mare a ecranului, posibilă apariție efect ghosting.

 Concluzie

Toshiba L755 1N6 se deosebește de majoritatea laptopurilor entry-level prin puterea ridicată a procesorului și designul plăcut. Capacitatea hard disk-ului, slotul SD/MMC/Memory Stick și portul  USB 3 il fac un companion ideal celor care folosesc frecvent multimedia.

Ți-a plăcut această postare? Spune și altora!

2 comentarii:

 1. Toshiba Satellite L755, pare o afacere bunicica, e un Laptop destul de performat si care poate rula jocuri cu cerinte de grafica, cum ar fi Crysis, fara probleme.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, e un laptop bun și rezonabil la preț. În cele 2-3 zile cât l-am butonat nu am reușit să mă acomodez cu tastatura plată, am o obișnuință prea mare cu tastaturi cu butoane concave. În rest, numai de bine.
   Mersi pentru vizită și aprecieri!

   Ștergere

Super ofertă la eMag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...