miercuri, 6 iunie 2012

Sony DSC-RX100

Sony ne-a obisnuit cu camere foto rapide, simple de utilizat. Acest lucru este valabil si pentru seria NEX, cat si pentru familia SLT.
Astazi a aparut si anuntul oficial privind lansarea unei camere foto compacte, de dimensiuni foarte mici, insa echipata cu un senzor de o marime impresionanta pentru o camera foto compacta: modelul DSC RX-100.

Sony DSC-RX100
Este vorba despre o camera cu o infatisare care seamana foarte mult cu o compacta de buzunar, insa care ofera performante superioare si atractivitate crescuta, din mai multe motive:
  • senzorul CMOS cu retroiluminare are diagonala de 1" (format CX, similar cu cel de pe seria Nikon 1), rezultand o suprafata de patru ori mai mare decat a camerelor compacte point and shoot obisnuite. Din acest motiv, nivelul de detaliu capturat creste pe masura. Sensibilitatea ISO a acestuia se poate ridica pana la ISO 25600 folosind si o tehnica de reducere a zgomotului prin capturi de cadre succesive. Marimea senzorului permite fotografierea cu background blurat. Rezolutia senzorului este de 20 megapixeli.
  • obiectivul zoom Carl Zeiss® Vario-Sonnar T*, cu o diafragma cu 7 lamele si o deschidere maxima de F/1.8 poate capta o cantitate marita de lumina, contribuind la ridicarea nivelului de detaliu din fotografii. Zoom-ul obiectivului este 3,6x, acoperind o plaja focala echivalenta cu 28-100mm in format full-frame.
  • Procesorul BIONZ® este capabil de capturi de pana la 10 cadre pe secunda la rezolutie maxima si poate focaliza prin metoda detectiei contrastului in 0.13 secunde
  • Dimensiunile redus, care permit transportarea ei in buzunar.
  • Simplitatea in folosire
Camera mosteneste o serie larga de caracteristici din meniurile camerelor SLR/SLT de la Sony, permitand control manual al parametrilor de fotografiere, adaugarea de efecte pe imagine, crearea de panorame cu camera in mana (fara trepied), functie HDR, stabilizarea optica SteadyShot.

Corpul camerei este realizat din aluminiu, avand dimensiuni apropiate de compacta de top Canon S100. Entuziastii vor aprecia capabilitatea camerei de a salva imaginile in format RAW, posibilitatea de a seta manual balansul de alb, posibilitatea de a seta saturatia, contrastul si sharpness-ul imaginii. Se mai adauga si posibilitatea de focalizare manuala, ecranul LCD articulat cu 1.228.800 puncte.

Inregistrarile video se fac in format compresat MPEG4, cu sunet stereo, la rezolutii de pana la 1080p/60 cadre/secunda (28.8Mbps).

Ce nu a adaugat Sony in DSC-RX100: GPS, ecran tactil, vizor (optic sau electronic), suport blitz.

Aceasta camera pare sa rezolve cele mai frecvente probleme reclamate de utilizatorii de compacte: imagini miscate sau neclare. Obiectivul are o deschidere relativa mare, care permite fotografierea indoor sau seara/noaptea chiar si fara asistenta blitzului incorporat.
Marimea senzorului ajuta la captarea cu un nivel ridicat al detaliilor si cu o acuratete mult mai buna a culorilor. Dimensiunile mici sunt un argument de important pentru cei care doresc o camera suficient de mica astfel incat sa le incapa in buzunar, in acelasi timp
suficient de simpla pentru a fi folosita de oricine.

Pretul pentru Sony DSC-RX100 la lansare este de 550 GBP (convertor valutar aici), Vezi pretul actual aici.


Cum se compara Sony DSC-RX100 cu alte camere

Sony RX100 - Nikon 1 - Ambele camere au senzor in format CX, insa obiectivul standard de pe Nikon 1 are diafragma ceva mai limitata, motiv pentru care trebuie sa ridice sensibilitatea ISO in conditii similare de fotografiere. Nikon 1 este ceva mai mare si poate folosi mai multe obiective. Dimensiunile Nikon 1 sunt ceva mai mari, motiv pentru care nu este tocmai simplu de bagat intr-un buzunar.

Sony RX100 - Canon G1 X - Senzorul de pe camera Canon G1X este sensibil mai mare ca suprafata, iar numarul de controale de pe aceasta camera este mult mai mare, asadar Canon G1X este o camera mult mai versatila. Obiectivul de pe Canon G1X are deschidere relativa un pic mai mica, Sony RX100 este in avantaj cu mai mult de o treapta de expunere, a se citi: "Sony RX100 se descurca la ISO 640 acolo unde Canon G1X are nevoie de ISO1600". Pe de alta parte, Canon G1X accepta blitz extern, are vizor optic, are mai multe controale si butoane pentru setarea rapida a camerei.
Cei interesati de o camera mai simpla, sau care nu au probleme privind setarea cu ajutorul meniurilor vor prefera Sony RX100.
Daca factorul marime are o importanta foarte mare, atunci Sony RX100 este in avantaj.

In comparatie s-ar mai putea adauga si Nikon P7100, Panasonic LX5 sau Olympus XZ1, insa avantajele Sony RX 100 sunt prea numeroase.

Ți-a plăcut această postare? Spune și altora!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Super ofertă la eMag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...