sâmbătă, 9 martie 2013

Samsung NP900X3D - Portabilitate extremă

Ca producător de ultrabook-uri, nu e uşor să ieşi în evidenţă atunci când Intel deja a trasat liniile generale de design, iar Apple domină segmentul de ani buni. Chiar dacă toate ultrabook-urile sunt uşoare şi rapide, echipa de la Samsung a reuşit să creeze un produs distinct, cu un stil aparte: ultrabook-ul NP900X3D

Ultrabook Samsung NP900X3D

La o primă vedere, pare un simplu ultrabook cu ecran de 13 inchi, cu carcasă de aluminiu.  Însă nu este orice fel de carcasă, aceasta este construită dintr-un aliaj cu duritate sporită: duraluminiu, cu finisare ce previne apariţia urmelor de amprente. Ecranul are suprafaţă anti-reflexivă şi poate oferi strălucire de două ori mai mare decât alte ecrane, suficient de ridicată pentru a putea fi vizualizat decent pe plajă într-o zi însorită. Şi încă ceva: luminozitatea ecranului se poate modifica automat, în funcţie de nivelul de iluminare ambientală, fără intervenţia utilizatorului, iar tastele iluminate sunt mai uşor de localizat în întuneric.


Samsung NP900X3D - Specificații și design


Samsung NP900X3D face parte din familia NP900, construită cu procesorul Intel Core™ i5 3317U ce operează la 1,7 GHz (frecvență maximă Turbo: 2,7 GHz), chipsetul Intel HM75 și este echipat cu 4 GB memorie RAM DDR3.
Sistemul grafic este pus în mișcare de circuitul dedicat inclus în procesor: Intel™ HD Graphics 4000, care include facilitatățile Intel QuickSync, ClearVideo HD (accelerație hardware pentru codare/decodare video) și Intel Wireless Display.


Diferențierea între modele este făcută prin culoare, tipul și/sau dimensiunea ecranului: modelul NP900X3D are ecran HD+ de 13,3 inchi SuperBright, NP900X3E are ecran Full HD de 13,3 inchi SuperBright, iar NP900X4D are ecran mai mare, HD+ de 15 inchi. Toate modelele din familie au suprafața ecranului este antireflexivă, pentru a fi mai ușor de vizualizat imaginile în condiții de iluminare ambientală puternică.

Samsung NP900X3D


Cu grosimea de doar 13,2 milimetri și greutatea de 1,13 Kg, Samsung NP900X3D este unul dintre cele mai compacte ultrabook-uri cu ecran de 13 inchi. Elementele de prindere a ecranului de corp sunt poziționate la marginile ecranului, ceea ce îmbunătățește senzația de compact, bine legat.

Puse împreună, aceste specificații evidențiază un ultrabook care arată foarte bine, cu echipare echilibrată, capabil de a rula fluent majoritatea aplicațiilor de birou sau multimedia actuale: suită office, programe de prelucrare imagini și video-uri sau antivirus.


Conectivitate, multimedia


Specificația Intel pentru Ultrabook™ prevede că dimensiunile mici contează mai mult decât prezența unitătii optice, iar NP900X3D nu face excepție. Pentru a se putea accesa discuri optice, este necesară folosirea unei unități externe. Partea bună este că slotul de card multi-format acceptă carduri de memorie SDHC/SDXC de mărime întreagă și se poate folosi pentru suplimentarea memoriei interne sau pentru salvări pe suport extern.

Datorită înălțimii totale de doar 13,2 milimetri, pe Samsung NP900X3D nu există spațiu prea mare disponibil conectorilor: pe partea stângă se află alimentarea cu energie, un port USB versiunea 3 (cu suport pentru alimentarea în standby a perifericelor), un conector micro HDMI și un conector special pentru adaptorul de rețea Ethernet. Pe partea dreaptă se găsesc: slotul cititorului de card multi-format, un microfon, un conector video analogic (necesită adaptor VGA pentru conectarea la monitoarele clasice), conectorul pentru căști/microfon și un port USB versiunea 2.

Samsung NP900X3D


Pentru conectarea la rețea se pot folosi conexiunile ethernet (cu adaptor) sau WiFi dual-band 300 Mbps cu chipset Intel® Centrino® Advanced-N 6235, 2T2R. Același adaptor WiFi se poate folosi și pentru transmiterea de imagine către dispozitive compatibile WiDi, precum acest smart TV 3D.


Samsung NP900X3D - În utilizare


Cine este obișnuit să folosească trackpad clasic, cu butoane, va avea de descoperit modul de lucru al noului tip de trackpad multitouch, care emulează apăsarea butonului stâng prin apăsare pe suprafață, (apăsare buton dreapta prin apăsarea a două degete) și permite rotirea, mărirea și micșorarea imaginilor din galeria de fotografii prin folosirea a două degete. Evident, acțiunile de rotire/mărire/micșorare se pot efectua în toate aplicațiile compatibile.
Sistemul de operare instalat este Windows 8, care ajutat de SSD-ul de 128 GB rulează în condiții excelente, fără întârzieri mai mari de 1 secunda la deschiderea unor aplicații office obișnuite.
Samsung oferă pentru acest ultrabook o serie de aplicații multimedia, centrul de asistență, recuperare, plus celebrul program pentru vizualizare materiale video PowerDVD și versiuni de evaluare pentru Norton Internet Security sau Norton Online Backup.
Confortul în utilizare este accentuat și de timpul extrem de mic necesar pornirii, de doar 8,7 secunde (măsurat de Samsung) și de posibilitatea de  reactiva sistemul în 1,4 secunde.
Ecranul antireflexiv cu rezoluție ridicată oferă o experiență plăcută la vizualizarea de imagini sau video-uri, mulțumită densității ridicate de pixeli și nivelului de reflexie slab. Luminozitatea adaptivă reduce oboseala, în special la utilizarea în întuneric.


Final


NP900X3D reprezintă un pas în înainte făcut de Samsung, care excelează în cele mai importante caracteristici ale unui notebook: vizibilitate ecran, portabilitate, rapiditate, autonomie. Față de modelul precedent NP900X3A sunt îmbunătățiri în ceea ce privește construcția, care acum este un pic mai solidă. Dependenții de sisteme de operare Windows vor găsi o alternativă pentru MacBook Air demnă de tot interesul.

Nu are sens să menționez o listă de plusuri, deoarece echiparea standard acoperă toate cerințele principale ale utilizatorilor mobili. 
În alegerea NP900X3D singurele aspecte care merită atenție deosebită sunt următoarele:
  • Dimensiunile reduse ale corpului se reflectă într-o scădere a dimensiunilor unor conectori, motiv pentru care sunt necesare adaptoare speciale pentru conectarea VGA/HDMI sau Ethernet. 
  • Stocarea internă este foarte rapidă, însă limitată. Dependenții de materiale video/foto de dimensiuni mari trebuie să ia în considerare utilizarea unei memorii externe: hard disk, card SD/SDHC/SDXC, stick USB sau NAS

Prețuri, magazine, oferte Samsung NP900X3D


La ora actuală, Samsung NP900X3D se poate achiziționa din magazinele:
  • eMAG, împreună cu un cadou în valoare de 499 lei
  • Altex, împreună cu un monitor/TV de 21 inchi cadou
  • Clickshop, varaintă de culoare albastră și tastatură cu simboluri germane
  • Azerty, cel mai bun preț la ora actuală
  • evoMAG

Ți-a plăcut această postare? Spune și altora!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Super ofertă la eMag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...