duminică, 24 februarie 2013

Lenovo A789 și P700i - root-are, instalare ROM alternativ

În această postare voi prezenta modul de lucru pentru a root-a un smartphone Lenovo A789 sau Lenovo P700i. Aceste telefoane sunt construite cu aceleași specificații, singura diferență fiind înfățișarea, capacitatea bateriei și tipul ecranului. Ambele smartphone-uri sunt construite pe o platformă bazată pe procesorul Mediatek MT6577, un chipset cu două nuclee ARM la 1 GHz, folosit în nenumărate smartphone-uri dual-sim.


I - Pregătirea driverelor pentru sistemul de operare


Lenovo A789, P700i sau alte smartphone-uri cu chipset Mediatek MT 6575 sau MT 6577 necesită două drivere pentru a putea interopera corect cu sistemul de operare Windows. Driverul nr. 1 este folosit doar pentru ADB și este disponibil pe memoria internă, în folderul Lenovo USB Driver. Instalarea acestuia este absolut opțională, însă se poate dovedi utilă dacă nu aveți posibilitatea de a intra în modul recovery prin combinații de butoane.
Se conecteaza telefonul cu PC-ul, se activează modul USB Storage, apoi de pe PC se poate copia fisierul LenovoUsbDriver_1.0.0.exe si se instalează.

Al doilea driver este necesar pentru comunicarea cu chipsetul MT 657x în mod preloader, acesta este inclus de obicei împreună cu utilitarul Mediatek Smartphone Flash Tool. O copie a driverului se poate descărca de aici, care se dezarhivează pe PC.
Instalarea acestui driver incepe după ce conectați telefonul OPRIT cu PC-ul prin cablu USB:



Wizard-ului de instalare driver i se specifică locația în care se a fost extras driverul Mediatek MT65xx Preloader și se continuă instalarea



Driverul nu conține fișiere binare, doar două fișiere INF care nu au conținut periulos, se poate continua





După instalarea driverelor telefonul se poate deconecta de la PC.


Operația de root-are presupune instalarea cu privilegii de superuser a utilitarului su pe dispozitiv, adică maximum posibil pe sistemele de operare tip Linux/Unix. Însă instalarea cu privilegiile necesare nu se poate face prin procedurile standard disponibile pe Android, ci necesită utilizarea unui mod de lucru cu privilegii extinse, disponibil atunci când dispozitivul este pornit în mod recovery. Operația completă de root-are constă în instalarea unui firmware recovery cu opțiuni extinse (APKHOT, CWM, etc), plus instalarea utilitarului Chaifire SuperSU din mod recovery.
Pentru Lenovo A789 am testat recovery-ul APKHOT , iar pentru Lenovo P700i am testat CWM 5.5.0.4 și CWM 6.0.1.5.


II - Salvarea datelor


Deși operația de root-are de obicei nu presupune ștergerea datelor utilizatorului, e recomandat să aveți mereu o copie a datelor dvs: contacte, SMS-uri, jurnal apeluri, aplicații, IMEI, etc.
Pentru a efectua copii de siguranță a acestor date se folosesc:
  • utilitarul MobileUncleTools - acesta este disponibil în Google Play, permite efectuarea unei largi serii de setări și diagnostice pe telefoanele cu chipset Mediatek. Momentan ne interesează două caracteristici: posibilitatea de a salva numele IMEI și posibilitatea de a iniția un restart în mod recovery. 
  • utilitarul din fabrică numit "Backup & Restore". Acesta permite salvarea listei de contacte, a mesajelor a jurnalului de apeluri și a aplicațiilor pe card.
După ce s-au efectuat salvările în memoria de pe telefon, copiați datele salvate pe PC, pentru mai multă siguranță.
O metodă alternativă de sincronizare a contactelor este chiar contul dvs Google. Dacă ați activat sincronizarea pentru contacte din setări / sincronizare / / contacte, o copie a acestora este disponibilă pe serverele Google și va fi descărcată pe telefon imediat după ce re-configurați contul Google.


III - Reprogramarea recovery și root-area smartphone-urilor Lenovo A789 și P700i



Pe Lenovo A789 se poate instala fără probleme recovery-ul APKHOT iar pe Lenovo P700i CWM versiunea 5.x sau 6.x, cu ajutorul utilitarului Smartphone Flash Tool menționat la secțiunea I.
  • se citește cu mare atenție ghidul de programare pentru Smartphone Flash Tool
  • se descarcă imaginea recovery și se dezarhivează
  • se oprește telefonul, se deconectează cablul USB.
  • se pornește utilitarul Flash Tool, se încarcă fișierul scatter (comandă din meniu) livrat împreună cu imaginea recovery de la pasul anterior, se bifează "recovery" (și eventual se selectează fișierul recovery.img ales) se apasă pe butonul download din toolbarul aplicației Flash Tool. Având telefonul OPRIT se conectează cablul USB între telefon și PC.
  • [opțional, etapa aceasta e necesară dacă nu ați instalat driverele încă] dacă sistemul de operare solicită instalarea unui driver pentru MT 65xx Preloader, indicați locația în care se află utilitarul Smartphone Flash Tool, subdirectorul new_usb_driver sau usb driver, sau locația în care ați dezarhivat driverul Mediatek 65xx Preloader. Dacă abia la acest pas se solicită instalarea driverelor, ocupati-vă acum de acestea conform paragrafului I - instalare drivere, apoi reluați secvența de rescriere recovery.
  • Utilitarul Flash Tool trebuie să finalizeze descărcarea imaginii pe telefon, în modul indicat în ghidul menționat la primul punct. Când operația se termină, pe ecranul PC-ului apare o fereastră cu un cerc verde. 
În acest moment, fragmentul recovery din ROM este în limba engleză, CWM versiunea 5.x sau 6.x și poate fi folosit pentru actualizarea imaginii sistemului de operare sau pentru root-are. Se poate deconecta cablul USB de la PC și se poate porni smartphone-ul.


IV - Root-area smartphone-ului Lenovo A789 sau P700i, instalarea unui ROM alternativ


Această operație are ca scop instalarea utilitarului su , livrat în pachetul Chainfire SuperSU. Se downloadeaza fișierul de la link-ul anterior și se copie pe cartela SD a telefonului, fie direct pe cardul SD, fie prin conectarea telefonului la PC în mod USB Storage. După copiere, se restartează telefonul în mod recovery și se instalează zip-ul Chainfire SuperSU.
Pornirea telefonului în mod recovery se poate face în următoarele moduri:
  • cu ajutorul utilitarului Mobile Uncle Tools se selectează "Into Recovery mode" din meniul principal
  • cu ajutorul ADB se lansează comanda "adb reboot recovery"
  • prin utilizarea secvenței power (max. 1 secunda) urmată de apăsarea concomitentă a butoanelor vol-up și vol-down.

După ce s-a pornit în mod Recovery, trebuie să aveți pe ecran un meniu  CWM în care să puteți selecta "install zip from sdcard". Se pot folosi tastele vol-up si vol-down pentru navigarea sus-jos și tasta power pentru confirmarea operației selectate.
Se acceseaza sub-meniul "choose zip from sdcard", se navighează până la zip-ul descărcat anterior chainfire Super SU, se instalează.
La următoarea pornire, telefonul este root-at și se pot folosi aplicații în mod root.

Aceeași procedură se poate folosi pentru instalarea de ROM-uri alternative, precum cele preparate de Cybermaus (pentru A789 sau P700i) sau Andrea_d86 (pentru A789)


V - Lenovo P700i - Revenirea la ROM-ul original


Dacă aveți vreun motiv să reveniți la ROM-ul original, acest lucru este posibil dacă aveți la îndemână o copie a ROM-ului original (sau un update al acestuia). Pentru Lenovo P700i există acest ROM original, versiunea ROW_S109, disponibil pentru download aici., link-ul original de unde a fost descărcat de telefon este aici. Instalarea acestuia aduce telefonul în stadiul 'ca din fabrică', fără a șterge jurnalul de apeluri și mesajele SMS. Totuși, acest pachet de actualizare include o secvență prin care fragmentele de ROM care conțin recovery și boot sunt suprascrise, iar boot-ul din acest pachet nu este capabil de a lansa în execuție recovery-uri alternative, precum CWM.
Instalarea acestui ROM se face prin aceeași procedură ca și instalarea utilitarului SuperSU de la secțiunea anterioară: se copie fișierul zip descărcat de la link-ul menționat pe cardul SD, se re-pornește în mod recovery, se selectează "install zip from sdcard", se selectează zip-ul cu ROM-ul, se confirmă și se așteaptă finalizarea operațiunii.



Ți-a plăcut această postare? Spune și altora!

5 comentarii:

  1. eu nu inteleg cum sa incep... driverul nu se instaleaza pentru ca e .inf...

    RăspundețiȘtergere
  2. E doar .inf pentru că funcționează ca orice dispozitiv USB serial, windows știe să controleze așa ceva fără alte fișiere dll.

    RăspundețiȘtergere
  3. Poate n-am fost suficient de clar : driverul pentru preloader este solicitat doar când telefonul este oprit, timp de câteva secunde (cred că mai puțin de 20) după conectarea telefonului cu pc-ul. Dacă n-ai reușit să-l instalezi în acest interval, deconectezi și reconectezi telefonul oprit.

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut

    As dori sa aflu si eu de unde pot descarca un ROM pentru Lenovo P700i "neatins", vreau să îl instalez pe cel original.
    Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel mai recent firmware original pentru Lenovo P700i are numele P700i_ROW_S109_130131, este făcut pe baza Android 4.0.4 și se poate descărca de la http://phone-dl.ota.lenovomm.com/firmware/dl/3.1/dlservlet?uuid=035890ae1e634e2e9214b882c4ccf256 , este în format zip full. Din câte știu, unele versiuni CWM nu mai funcționează corect cu acest ROM, însă poți rescrie cu SP Flash Tool segmentul "Boot" și se rezolvă.

      Ștergere

Super ofertă la eMag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...