De obicei, fotografierea iarna cu aparate foto digitale ridică următoarele probleme:
- Ecranul LCD răspunde mai lent, afișează imaginile incorect sau deloc;
- Acumulatorii oferă o capacitate mai scăzută în condiții de frig
Majoritatea camerelor foto sunt construite pentru un regim termic de funcționare între 0 și 40 grade Celsius, însă pentru condiții de iarnă e nevoie de un pic mai mult de atât. Există modele construite pentru operare corectă chiar și la temperaturi de -10 grade Celsius:
Olympus Tough TG-1
Olympus TG-1 |
Această tip de cameră foto este un companion excelent și vara, pe plajă sau la rafting, din cauza rezistenței la imersiune în apă și la stropire.
Olympus produce în seria TG mai multe modele, cu unele diferențe de specificații, dintre care cele mai noi sunt: TG-320, TG-620, TG-820.
Nikon COOLPIX AW100 și AW100s
Nikon COOLPIX AW100 |
Funcția de geotagare sau busolă este și ea prezentă, iar camera poate fi folosită pentru înregistrarea traseului urmat în călătorii, însă utilizarea acestei funcții poate avea un impact serios asupra acumulatorului.
Pe parte optică, obiectivul prezintă o diafragmă maximă sensibil mai întunecoasă, cu deschidere maximă F/3.9. Din acest motiv, filmarea la interior fără iluminare puternică se poate dovedi o provocare.
Acumulatorul se poate încărca și prin port USB de pe PC sau laptop și oferă autonomie tipică (CIPA) de 250 cadre.
Nikon AW-100 poate fi achiziționat pentru aproximativ 1300 Lei de la eMAG sau F64.
Panasonic TS20 și TS4
Specificațiile cheie se regăsesc și aici: operare la temperatura de -10 grade Celsius, rezistență la praf, cădere de la 1,5m și la imersiune în apă până la 5 metri adâncime. TS20 poate face și filmări cu rezoluție HD.
Panasonic TS4 este ceva mai avansat, deoarece este construit cu un procesor de imagine mai avansat. Poate face fotografiere cu setări manuale, geotagare și filmare Full HD.
Cine nu e mulțumit de calitatea oferită de o cameră foto compactă are posibilitatea de a folosi o cameră DSLR. Plusul de calitate vine împreună și cu un plus de greutate, însă diferențele dintre compacte și DSLR nu fac obiectul acestei postări.
Camerele foto D-SLR entry-level tipice sunt construite pentru utilizare la temperaturi cuprinse între 0 și 40 grade Celsius, de obicei fără protecție la stropire sau imersiune în apă. Și chiar dacă ar fi rezistente la stropire și temperaturi scăzute, este necesar ca și obiectivele utilizate să aibă aceleași caracteristici.
Fotografierea fără griji iarna sau pe ploaie nu necesită întotdeauna kit de protecție anti-umezeală, cel puțin nu pentru
Pentax K-30
Este camera foto DSLR mid-range lansată de Pentax în acest an, despre care am mai vorbit aici. Oferă caracteristici constructive ca și Pentax K-5, în ceea ce privește rezistența la umezeală sau la temperaturi scăzute. Față de K-5 sunt ușoare rabaturi la ergonomie, datorită absenței ecranului LCD superior.Pentax K-30 cu obiectiv 18-135WR |
Când este utilizat împreună cu obiectivele Pentax DA* (DA star), Pentax K-30 oferă posibilitatea de a fotografia chiar și pe ploaie, iar obiectivele Pentax WR (Weather Resistant) oferă o alternativă viabilă și mai ieftină.
Pentru cei care doresc să upgradeze un Pentax K-x sau K-r, una dintre cele mai atractive variante de achiziție este kit-ul cu obiectiv 18-135mm, deoarece achiziția separată a unui asemenea obiectiv "de concediu" poate ridica prețul cu 1000-1500 lei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu