luni, 12 noiembrie 2012

Aparate foto pentru vacanța de iarnă

Vine iarna și vremea de mers la munte la schi, snow-boarding, drumeții și multe alte aventuri. Asemenea momente pot fi surprinse și în imagini, însă nu toate aparatele foto pot funcționa în condiții optime în asemenea situații.

De obicei, fotografierea iarna cu aparate foto digitale ridică următoarele probleme:
  • Ecranul LCD răspunde mai lent, afișează imaginile incorect sau deloc;
  • Acumulatorii oferă o capacitate mai scăzută în condiții de frig

Majoritatea camerelor foto sunt construite pentru un regim termic de funcționare între 0 și 40 grade Celsius, însă pentru condiții de iarnă e nevoie de un pic mai mult de atât. Există modele construite pentru operare corectă chiar și la temperaturi de -10 grade Celsius:

Olympus Tough TG-1

Olympus TG-1
Este o cameră foto compactă rezistentă la imersiune în apă și la temperaturi scăzute. În afara rezistenței la condiții grele de utilizare, elementele cele mai importante din echiparea Olympus Tough TG1 (vezi preț) sunt obiectivul luminos cu deschidere F/2 și GPS-ul care permite salvarea locației fotografiilor direct în fișierul JPEG generat. Senzorul are o dimensiune obișnuită pentru o cameră foto compactă, motiv pentru care performanța acestuia este suficientă pentru fotografii la exterior, însă unii utilizatori ar putea găsi ca insuficientă calitatea imaginilor. Diafragma  cu deschidere maximă F/2 permite filmarea cu o calitate excelentă chiar și la interior.
Această tip de cameră foto este un companion excelent și vara, pe plajă sau la rafting, din cauza rezistenței la imersiune în apă și la stropire.
Olympus produce în seria TG mai multe modele, cu unele diferențe de specificații, dintre care cele mai noi sunt: TG-320, TG-620, TG-820.


Nikon COOLPIX AW100 și AW100s



Nikon COOLPIX AW100
COOLPIX AW100 constituie seria de camere foto rezistente de la Nikon, care prezintă rezistență la temperatură și umezeală: 10 metri adîncime imersiune, căderi de la 1,5metri.
Funcția de geotagare sau busolă este și ea prezentă, iar camera poate fi folosită pentru înregistrarea traseului urmat în călătorii, însă utilizarea acestei funcții poate avea un impact serios asupra acumulatorului.
Pe parte optică, obiectivul prezintă o diafragmă maximă sensibil mai întunecoasă, cu deschidere maximă F/3.9. Din acest motiv, filmarea la interior fără iluminare puternică se poate dovedi o provocare.
Acumulatorul se poate încărca și prin port USB de pe PC sau laptop și oferă autonomie tipică (CIPA) de 250 cadre.
Nikon AW-100 poate fi achiziționat pentru aproximativ 1300 Lei de la eMAG sau F64.



Panasonic TS20 și TS4


Specificațiile cheie se regăsesc și aici: operare la temperatura de -10 grade Celsius, rezistență la praf, cădere de la 1,5m și la imersiune în apă până la 5 metri adâncime. TS20 poate face și filmări cu rezoluție HD.
Panasonic TS4 este ceva mai avansat, deoarece este construit cu un procesor de imagine mai avansat. Poate face fotografiere cu setări manuale, geotagare și filmare Full HD.


Cine nu e mulțumit de calitatea oferită de o cameră foto compactă are posibilitatea de a folosi o cameră DSLR. Plusul de calitate vine împreună și cu un plus de greutate, însă diferențele dintre compacte și DSLR nu fac obiectul acestei postări.
Camerele foto D-SLR entry-level tipice sunt construite pentru utilizare la temperaturi cuprinse între 0 și 40 grade Celsius, de obicei fără protecție la stropire sau imersiune în apă. Și chiar dacă ar fi rezistente la stropire și temperaturi scăzute, este necesar ca și obiectivele utilizate să aibă aceleași caracteristici.

Fotografierea fără griji iarna sau pe ploaie nu necesită întotdeauna kit de protecție anti-umezeală, cel puțin nu pentru

Pentax K-30

Este camera foto DSLR mid-range lansată de Pentax în acest an, despre care am mai vorbit aici. Oferă caracteristici constructive ca și Pentax K-5, în ceea ce privește rezistența la umezeală sau la temperaturi scăzute. Față de K-5 sunt ușoare rabaturi la ergonomie, datorită absenței ecranului LCD superior.

Pentax K-30 cu obiectiv 18-135WR

Când este utilizat împreună cu obiectivele Pentax DA* (DA star), Pentax K-30 oferă posibilitatea de a fotografia chiar și pe ploaie, iar obiectivele Pentax WR (Weather Resistant) oferă o alternativă viabilă și mai ieftină.
Pentru cei care doresc să upgradeze un Pentax K-x sau K-r, una dintre cele mai atractive variante de achiziție este kit-ul cu obiectiv 18-135mm, deoarece achiziția separată a unui asemenea obiectiv "de concediu" poate ridica prețul cu 1000-1500 lei.



Ți-a plăcut această postare? Spune și altora!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Super ofertă la eMag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...