sâmbătă, 2 aprilie 2011

Asus Xonar D2X

De voie, de nevoie, placa de sunet pe care o aveam în PC a cedat. Nu a impins-o nimeni pe scări, pur și simplu o componentă SMD s-a defectat subit și din cauză că furnizorul nu a putut să o repare, a venit vremea să o înlocuiesc.
În urma unei analize foarte scurte, am decis ca placa de sunet Asus Xonar D2X e un înlocuitor bun pentru răposata SoundBlaster X-Fi Titanium Fatal1ty Professional, pentru că folosește interfață PCI Express, are ecranare, are intrări și ieșiri digitale (inclusiv codec Dolby Digital / DTS) la fel ca și vechea placă.
De avantajul de performanță dat de procesorul hardware X-Fi (CA20K2) nu cred ca îmi va fi prea dor, ținând cont că Microsoft a ucis accesul direct la hardware și EAX odată cu lansarea Vista. Multe jocuri recente nu mai folosesc EAX, motiv pentru care un procesor hardware pentru procesare hardware a efectelor de poziționare 3D nu mai este atât de necesar cum era pe vremea lui Windows XP.

Și iată noua placă: Asus Xonar D2X




Asus Xonar D2X - în cutie

Xonar D2X - Pentru gameri
Xonar D2X - Pentru HTPC
Xonar D2X - Pentru HiFi/Producție


Principalele caracteristici
  • ieșire analogică pe 8 căi (7.1), cu maxim 24 bit per eșantion, rată maximă de eșantionare 192KHz. DAC-urile care fac conversia sunt Texas Instruments/Burr-Brown PCM1796
  • intrare analogică pe 2 căi, maxim 24 bit per eșantion, max. 192 KHz rată de eșantionare. Conversia ADC este făcută de un circuit Cirrus Logic CS5381
  • Intrări și ieșiri digitale S/PDIF, atât coaxiale cât și optice.
  • Intrări și ieșiri MIDI, prin intermediul unei plăci suplimentare
  • Suport pentru codificare în timp real în formatele DTS și Dolby Digital Live
  • Suport pentru DTS Connect (Codificare DTS Interactive și DTS Neo:PC)
  • Ieșire digitală în format WMA-Pro
  • Suport pentru EAX 2.0, OpenAL, DS3D GX (Emulare EAX în Vista), Aureal A3D
  • Include o suită software impresionantă
Convertoarele DAC si ADC permit obținerea unor performanțe audio de excepție:

  • Raport semnal/zgomot la ieșire: 118 dB
  • Raport semnal/zgomot la intrare: 118 dB
  • Distorsiuni armonice si zgomote de 0,0004% (-108 dB) la 1000Hz
  • Răspuns în frecvență de la 10 Hz până la 46 kHz
  • Spectru dinamic de 145dB în modurile 24 bit

Conținutul pachetului

Asus Xonar D2X - Scoasă din cutie

Asus a inclus în pachet tot ce trebuie pentru a se putea face conexiuni cu boxe, receivere, etc:
  • 4 cabluri 3,5mm - phono (RCA)
  • un cablu S/PDIF optic
  • 2 adaptoare optice S/PDIF TOSLINK
  • un cablu optic S/PDIF TOSLINK
  • un cablu pentru legătura cu placa de interfață MIDI
  • un cablu MIDI

Cablurile incluse
Software-ul inclus
Manualul


Prezentare

Asus Xonar D2X

Asus Xonar D2X - conectorii

Asus Xonar D2X - Plăcuța fiică MIDI


La baza Asus Xonar D2X se află cipul Asus AV200, despre care se spune că este de fapt circuitul CMI8788 Oxygen™HD. Diferența între Asus Xonar D2X si Asus Xonar D2/PM constă în folosirea interfeței PCI Express în locul celei PCI. Pentru a fi posibil acest lucru, a fost adăugat un cip bridge PCI - PCI Express PLX PEX 8112, revizia folosită pe exemplarul pe care l-am primit este AA66BI F, fără plumb și conform RoHS. Pentru că energia furnizată de un slot PCI Express X1 nu este suficientă pentru necesitățile acestei plăci, în echiparea ei a intrat și un conector de alimentare identic cu cele folosite la floppy disk-uri.

Cipul ASUS AV200 si bridge-ul PLX PEX8112

Conectorul de alimentare suplimentar


Pachetul software inclus

Împreună cu Asus Xonar D2X se livrează o suită software vastă, ce include
  • Driverele software și utilitarul RightMark Audio Analyser
  • Licență pentru Cyberlink PowerDVD ver. 7. Din păcate, acest soft nu este tocmai actual, neavând suport pentru redare HD, însă oferă posibilitatea de a achiziționa cu un discount mărișor PowerDVD ver. 10, care include suport pentru BluRay 3D.
  • Ableton Live Lite, versiunea 7, o suită software destinată unor pasionați de muzică, ce doresc să înceapă să producă propriile piese.
  • Pachetul Cakewalk Production Plus, compus din SONAR LE, Dimension LE și Project5 LE.
  • Un disc DVD demo Dolby
  • Un utilitar destinat conversiei fisierelor protejate WMA în MP3
Așadar, împreună cu această placă realizată cu componente de înaltă fidelitate sosește și o suită software destul de vastă, care poate justifica prețul măriciel a pachetului, în special pentru cei care se ocupă de producția audio.


Experiența în utilizare

După câteva zilede utilizare, pot spune că pînă în prezent sunt mulțumit de noua placă și că nu am observat deprecieri de performanță față de placa de sunet anterioară. Acest review n-ar fi complet dacă n-aș spune nimic despre surprizele pe care le-am avut în timpul instalării acestei plăci și a programelor de acompaniament. Nu are rost să intru în detalii privind faptul că RightMark Audio Analyzer raportează caracteristici de zgomot și distorsiuni de excepție, sau că performanța în jocuri OpenAL/EAX este mai scăzută față de SoundBlaster X-Fi Titanium Fatal1ty, dar nu și față de SoundBlaster X-Fi Extreme Audio sau Realtek ALC889, însă merită să prezint alte 'surprize' pe care le-am întâlnit

Placa este suficient de lungă, astfel încât să nu încapă în orice slot PCI Express x1 din PC

Am încercat să instalez Asus Xonar D2X pe același slot unde avusesem instalată placa SoundBlaster X-Fi Titanium Fatal1ty, dar a trebuit să renunț la idee, din cauza lungimii sensibil mai mari, Xonar D2X se intersectează cu sloturile de memorie de pe placa mea de bază. Așadar, a trebuit să fac în așa fel încât această intersecție să fie evitată. Soluția a fost instalarea în slotul PCI Express x16 nr. 2 din sistem, poziționat mai jos decât placa video.
În imagine se poate observa că placa de sunet depășește slotul de memorie din cel mai din stânga



Asus Xonar D2X nu are conector intern HD-Audio / AC97
Acest lucru poate fi atât bun cât și rău. Acest conector este folosit pentru a face legătura cu porturile de microfon și cască de pe carcasa PC-ului. Însă, este facilitată determinarea rapidă a conectorului direct de pe placă, datorită iluminării acestora.
Posibile avantaje: se scapă de un segment de cablu susceptibil la interferențe.
Posibile dezavantaje: scade ergonomia sistemului

Asus Xonar D2X - Led-uri ieșiri audio


Asus Xonar D2X oferă posibilitatea înregistrării sunetului 'Așa cum este la ieșire'
Sursele de sunet disponibile pentru înregistrare includ: linia wave-out din din sistemul audio, sau 'stereo mix'.


Concluzie

Asus Xonar D2X este o placă destinată către următoarele tipuri de utilizatori:
  • Utilizatori care doresc să folosească o sursa cât mai curată pentru sistemul lor audio cu intrare analogică, sau folosind intrarea optică și formatul PCM. În acest fel poate fi pus in valoare convertorul digital-analogic Texas Instruments/Burr-Brown PCM1796. Cele mai plauzibile utilități ar fi: utilizarea pentru producție audio, sau ca HTPC. Pentru utilizarea în HTPC există variante de plăci de sunet care se potrivesc mai bine sistemelor actuale, cu conectori HDMI.
  • Gamerilor care au suficientă putere de procesare disponibilă în CPU, care folosesc sistem de operare mai recent decât Windows XP. Aceste sisteme de operare reduc din avantajul pe care il au procesoarele hardware de la Creative, CA20K1 și CA20K2. OpenAL permite rularea în mod emulat a extensiilor OpenAL EAX3, 4 si 5.

Fotografiile au fost realizate cu camera foto Panasonic LX5.

Ți-a plăcut această postare? Spune și altora!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Super ofertă la eMag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...