vineri, 26 martie 2010

Cum se transmite TV digital pe cablu - Partea 1

Transmisia digitală a programelor TV prin cablu este un subiect de interes suficient de mare încât să mă motiveze să descriu câteva detalii tehnice desre modul în care semnalul TV care pleacă din studioul de emisie ajunge pe ecranul dvs. În curând, toate posturile TV vor fi obligate să transmită programele digital, chiar dacă vor păstra raport de imagine 4/3 sau rezoluţie standard. Majoritatea televiziunilor germane deja transmit programele în format 16/9, şi sper ca acest lucru să se întâmple cât mai repede şi cu studiourile autohtone.

Etapele principale ale transmiterii semnalului TV către abonat
 • Semnalul audio/video ieșit din linia de montaj/postprocesare a studioului este codificat / modulat și trimis către rețeaua de transport și distribuție 
 • Semnalul este propagat prin rețeaua de distribuție către abonatul final
 • Receiverul / Televizorul / Set-Top-Box-ul demodulează și opțional decodează semnalul
 • Semnalul este afișat pe ecranul receptorului abonatului
Modularea
Între modul de operare în cazul transmisiilor digitale și în cazul transmisiilor analogice există câteva diferențe, privind modul în care semnalul audio/video este este modulat, așadar am să le prezint separat. Pe scurt, modularea constă în aducerea unor modificări unui semnal de frecvență înaltă, numit purtătoare, în funcție de parametrii original, astfel încât semnalul original (modulat) să poată parcurge distanțe mari. Semnalul modulat este reprezentat de semnalul audio/video original în cazul transmisiilor analogice, respectiv de un flux de biti (bitstream) în cazul transmisiilor digitale.

Modularea semnalului audio/video pentru transmisie analogică
Este cea mai veche metodă folosită în televiziune. Semnalele audio, respectiv video, sunt folosite pentru varierea frecventei purtatoare de transport, semnalul rezultat (modulat în frecvență) este trimis către rețeaua de distribuție. Ceea ce este de reținut aici: semnalul modulat are o frecvență purtătoare, și din cauza folosirii modulației în frecvență, semnalul rezultat practic folosește o bandă (sau un canal) mai larg de frecvențe, uzual de plus-minus câțiva megaherți față de frecvența centrală, purtătoarea.

Codarea/Compresia/Modularea semnalului audio/video pentru transmisie digitală
Transmisiile digitale sunt folosite de ceva vreme, în mod tradițional pentru transmiterea digitală (Digital Video Broadcast) prin satelit DVB-S.

miercuri, 24 martie 2010

vineri, 19 martie 2010

Command & Conquer 4 - Tiberian Twilight a fost lansat

Incepand din 19 martie, Command & Conquer 4 - Tiberian Twilight este disponibil pe Steam, la numai 3 zile dupa data lansarii oficiale pe www.commandandconquer.com.
Noul titlu include câteva schimbări în modul de joc față de predecesorul Command & Conquer 3:
 • campaniile se pot juca în mod cooperativ de către mai mulți jucători;
 •  în funcție de progresul în joc, noi unităti, abilități sau upgrade-uri sunt disponibile. Nivelul de experiență a jucătorului este salvat în profilul online și păstrat între sesiunile de joc;

 • acțiunea jocului este mai dinamică, fiind posibil ca baze intregi să fie mutate
 • jucătorii pot alege dintre câte 3 sub-facțiuni NOD/GDI, specializate pe anumite tipuri de luptă
 • jocurile online pot fi făcute în echipe persistente, impreună cu prietenii sau jucătorii preferați. Acest lucru apare împreună cu eliminarea jocului multiplayer LAN, devenind astfel necesar ca fiecare jucător să aibă propriul profil online și la momentul pornirii jocului să se poată realiza conexiunea către serverele EA.
Au fost introduse unitati noi, cu abilitati noi, lucru care contribuie la marirea diversitatii modurilor de joc, a modurilor de atac/apărare, oferind în final astfel o experiență mai plăcută de joc.


Pentru o experiență optimă, acest joc necesita ca PC-ul pe care îl jucați să fie echipat cu procesor din familia Core2Duo la peste 2.6GHz, Athlon 64 X2 Dual Core 5600 sau mai rapid, 2GB RAM și placă grafică GeForce 8800, ATI X1900 sau mai performantă.

Update 2010-03-26: Nici n-a apucat sa-şi facă pe deplin apariţia în scenă C&C 4 Tiberian Twilight, că au şi apărut problemele. În acest moment, cei de la Electronic Arts investighează cel puţin două probleme de care s-au lovit jucătorii: crash în meniul lobby, respectiv probleme cu conexiunea către serverele E.A. Ca atare, se lucrează la un patch care să rezolve aceste probleme, dar care va include şi câteva hărţi multiplayer noi.

duminică, 14 martie 2010

Review personal Sony-Ericsson C905

Sony Ericsson C905 este un telefon destul de dotat ca funcționalitate, incluzând: conectivitate de mare viteză GPRS/EDGE/3G+ (cu HSDPA), bluetooth, WiFi 802.11, camera foto excepțională, modul GPS integrat, accelerometru, etc. Piesa 'grea' a acestui model este reprezentată de camera foto cu bliț xenon, care în afara rezoluției ridicate, oferă funcții care fac de rușine multe camere foto dedicate. În pachet sunt incluse: căști stereo cu fir, care _nu_ au buton pentru răspuns, un adaptor memory stick micro-USB2, manuale.
Utilizarea aparatului C905 respectă tiparele 'clasice' de la Sony Ericsson, meniul având structura asemănătoare cu alte telefoane SE, inclusiv W660i. Ca îmbunătățire față de generațiile anterioare aș menționa faptul că în agenda cu numere, unui contact i se pot asocia acum mai multe tipuri de numere: mobil personal, mobil servici, fix personal, fix servici, etc, eliminându-se restricția de 1 număr per tip de telefon/locație.
În afara aplicațiilor preinstalate, se pot instala multe aplicații Java, cum ar fi: jocuri, Gmail, Opera Mini, SkyPE, WisePilot, amAze. O apariție suplimentară este navigatorul de fișiere, care permite control mai mare asupra conținutului memoriei de pe telefin și card.
O altă imbunătățire față de W660i este faptul că alarmele au un nou parametru setabil: durată amânare, acest lucru fiind setabil per alarmă.

Aplicațiile incluse pe telefon includ player-ul multimedia, aplicația Wayfinder Navigator pentru navigare asistată de GPS, Google Maps pentru servicii de localizare și chiar și planificare trasee, TrackID pentru identificarea melodiilor, client Youtube, iar AccuWeather vă poate afișa prognozele meteo. Majoritatea aplicațiilor accesează internetul pentru a obține informațiile solicitate, așa că utilizarea acestui telefon fără o subscripție de date nu are cum să ofere o experiență completă.
Modulul GPS integrat își face treaba în mod 'acceptabil' dacă ești la exterior și nu sunt nori, cel putin pe telefonul meu. Rata de actualizare a pozitiei este destul de scazuta, comparat cu modulele GPS externe, dedicate. Utilizarea unei aplicații de navigare cu modulul GPS integrat, în mașină, a fost dezastruoasă, cel puțin pentru mine.
Modulul GPS se mai poate folosi la geotagarea fotografiilor (inserarea coordonatelor geografice în fișierul .jpg), imaginile geotagate se pot localiza pe hartă cu aplicația Google Maps sau chiar de serviciul Google Maps complet, utilizat pe PC.
Pe telefon sunt preinstalate 2 aplicatii care folosesc GPS, în afară de camera foto: Wayfinder Navigator, respectiv Google Maps. Ambele aplicatii folosesc conexiunea la internet pentru descărcarea hărților, calculul rutelor, etc. Wayfinder Navigator necesita subscriptie pentru a putea fi folosit, contra unui abonament. Oferă funcții de asistență la navigare. Nu mi-am activat subscripție la acest serviciu, așa că nu pot spune mai multe despre această aplicație.
Google Maps se poate folosi la determinarea poziției atât după GPS, în absența semnalului GPS fiind folosite coordonatele celulei de telefonie pe care este conectat telefonul la momentul respectiv, cu precizie de ordinul sutelor/miilor de metri. Deși se poate folosi pentru planificarea traseelor, nu se oferă asistență la navigare sau recalcularea dinamică a traseelor în funcție de poziția actuală.
În afara acestor aplicatii, se mai pot instala și alte aplicații pentru asistență navigare, toate bazate pe Java, dintre care cele mai bune mi se par Wisepilot si amAze.
WisePilot necesita abonament de date pentru descărcare hărți/calcul rute, etc. plus o subscripție la WisePilot.com, care costă între 2.5 eur / săptămână și 150 eur / an. Am testat aceasta aplicație, functionează foarte bine, în special cu modul GPS extern. Programul raportează pozițiile benzinariilor, ATM-urilor, si a altor puncte de interes. În cazul în care subscripția expiră, programul refuză să mai afișeze harta.
amAze are necesitati similare: subscripție date + abonament, dar spre deosebire de WisePilot, poate opera si pe mod 'free', însă în acest mod nu oferă decât funcții simple de localizare. Hărtile folosite de amAze sunt furnizate de NAVTEQ.
Se poate aici o ofertă și prețurile actuale pentru telefoane Sony Ericsson.

marți, 9 martie 2010

Cum se instaleaza un server Bacula v5 pe CentOS 5.4

What is Bacula?

It's a network backup solution, offering everything I may need from a open source backup solution. Why do i like it?
- It has the ability to backup data from remote hosts using server-centric configuration, each client requires minimal software installation and configuration;
- It has the ability to store data on files, CD/DVDs, tapes, autochangers, uncompressed or compressed;
- It features command-line and GUI-based management tools, providing job control/reports, media management tasks, version browser, retention policy, etc;

The complete story is here.

vineri, 5 martie 2010

Adaptorul de rețea Intel Pro 1000 CT

Una dintre plăcile de rețea preferate de mine este Placa de retea INTEL PRO/1000 CT EXPI9301CTBLK PCI Ex. Ce are deosebit? 3 lucruri esențiale care o diferențiază de majoritatea plăcilor pentru desktop:
 • conectivitate PCI Express, care permite utilizarea întregii lățimi de bandă PCI Express X1;
 • un număr mare de descriptori pentru transmisie: 4096 după informațiile care au ajuns la mine;
 • suport software excepțional: driverul furnizat de Intel, în afara stabilității și performantelor deosebite, oferă pentru utilizatorii sistemelor de operare de la Microsoft, Windows XP/Vista si Windows 7 posibilitatea de a efectua trafic tagat 802.1Q, cunoscut si ca 'trunking' în terminlogia Cisco. Spre deosebire de alte drivere, acesta permite utilizarea concurenta a mai multor 'tag-uri'.

Alte facilitati:
 • compensarea folosirii unui cablu care ar putea crea probleme: corecţie Direct/Cross-Over, corecţie polaritate
 • diagnostice avansate cablu
 • foloseste controller-ul 82547L, cu consum redus de energie
 • poate forma, împreună cu alte plăci Intel, conectată cu un switch compatibil, o "echipă" care să ofere o conexiune redundantă sau agregarea lăţimii de bandă a membrilor echipei. 
 • este compatibilă cu o multitudine de sisteme de operare, incluzând Windows, Linux si VMWare ESX 3.x
Recomand folosirea unei asemenea plăci setată cu MTU mare în rețelele gigabit, valoare peste 8000, altfel sunt mai greu de obținut rate de transfer ridicate pe o singură sesiune TCP, din cauza puterii de calcul ridicate necesară pentru încapsularea/decapsularea unui număr mare de pachete de dimensiuni mici. Mi s-a întâmplat să observ că o sesiune TCP cu MTU implicit nu poate depăși 200 MBps în timp ce utilizarea procesorului era de 100% pe thread-ul care executa transferul (o sesiune FTP), iar după ridicarea MTU la 9000 am obținut 500 MBps pe o singură sesiune FTP.

Super ofertă la eMag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...