Dacă puneți deoparte câțiva bani pe care vreți să-i investiți în aparate foto de Black Friday (... s-a cam depreciat un pic ideea BF de când se abuzează de ea, nu?), iată pe ce aparate ar trebui să puneți ochii, am să explic pentru fiecare în parte de ce. Despre alegerea unui aparat foto am mai vorbit, conceptele rămân valabile și se pot aplica și acest an. În ceea ce urmează voi denumi "cel mai bun" aparatul foto care aduce cel mai ridicat grad de satisfacție și raport calitate/preț
Cele mai bune aparate foto compacte
#1 - Nikon L330 și Nikon L340
Nikon Coolpix L340
Acestea sunt aparatele foto compacte cu zoom mare produse de Nikon pe segmentul accesibil. Ambele oferă zoom mare, pot fi folosite cu baterii obișnuite R6 și per-total oferă un grad de satisfacție ridicat cumpărătorilor. Iată o mărturie a unui utilizator de Nikon L340:
"Am cumpărat acest aparat foto pentru că am o pasiune pentru fotografie, chiar dacă nu sunt un utilizator experimentat. Îmi face o deosebită plăcere să fotografiez diferite scene de viață sălbatică și de peisaj. Chiar dacă telefonul meu poate captura cadre frumoase, sunt momente când am nevoie de zoom mult mai mare. Am ales acest model deoarece are un preț foarte accesibil. Mi-a fost de mare ajutor și posibilitatea de a folosi acumulatorii R6 pe care îi dețin"
Acest aparat foto are trei caracteristici cheie: oferă calitate optică superioară aparatelor foto din smartphone-uri, este ușor de folosit și păstrează dimensiunile compacte, ocupând foarte puțin spațiu în borsetă, buzunar, etc. Iată ce spun despre Sony DSC-W800 proprietarii:
"Căutam un aparat foto ieftin pe care să-l pot lua cu mine oriunde. Sony DSC-W800 s-a potrivit perfect cu ceea căutam"
Sunt foarte rare cazurile în care producătorii de telefoane fac ieșiri din tipare, probabil că sunteți plictisiți de șabloanele clasice de design ale smartphone-ului. Printre excepții pot enumera repoziționarea butoanelor de volum într-un loc mai puțin așteptat, sau includerea unui bliț cu xenon și a unui set semnificativ de butoane dedicate funcțiilor asociate fotografierii.
La începutul anului 2015, Lenovo a prezentat în cadrul MWC 2015, modelul Vibe Shot, un smartphone care nu doar arată bine ci este și foarte simplu de manevrat atunci când este folosit pentru fotografiere. Citește în continuare și află dacă este potrivit pentru tine!
Atenția dată fotografierii este evidențiată nu doar prin design, ci și prin utilizarea unei camere foto/video performante și a două butoane dedicate.
Lenovo Vibe Shot - Design
Prima impresie pe care o dă Vibe Shot este de telefon bine construit, compact, ușor și foarte subțire. La prima vedere ai crede că ai de-a face cu un aparat foto ultra compact, camera fiind bine evidențiată, iar acest sentiment este accentuat și de cele 2 butoane dedicate fotografierii.
Având doar 7,5mm grosime, e greu de crezut că acumulatorul poate avea generoasa capacitate de 3000 mAh, în multe alte telefoane subțiri, capacitatea acumulatorului rareori depășește 2000 mAh. Diagonala ecranului are 5 inci, o dimensiune suficient de mică pentru a mai putea fi introdus ușor în buzunar, dar suficient de mare pentru a oferi o abundență de informație, în timpul citirii paginilor web sau a documentelor.
La întâlnirea dezvoltatorilor de aplicații Google I/O din San Francisco, gigantul căutărilor pe internet a prezentat o serie de îmbunătățiri care vor fi aduse aplicației pentru hărți Maps, care se pare că va putea funcționa și fără conexiune activă de date.
Data efectivă a lansării noii versiuni Maps nu a fost anunțată, dar reprezentanții Google au precizat că acest lucru se va întâmpla "mai târziu în acest an".
Un mic istoric al aplicației Google Maps
Prima variantă a fost lansată în 2005, ca aplicație web. Ulterior a dobândit posibilitatea de a calcula trasee, de a afișa diverse puncte de interes, date de contact, ș.a.m.d. O caracteristică interesantă este integrarea cu aplicația Google Earth, respectiv serviciul de fotografii geotagate Panoramio.
Versiunea Maps pentru Android a oferit inițial aceleași caracteristici ca și aplicația web, însă a dobândit în 2009-2010 și posibilitatea de a oferi asistență la navigare, atât în mod pedestru cât și rutier. Toate versiunile de până în prezent au necesitat existența unei conexiuni de internet pentru a putea descărca datele aferente regiunii care trebuie afișată, respectiv pentru a putea calcula un anume traseu de parcurs.
Este foarte probabil ca o serie de dezvoltatori de aplicații pentru navigație să fie afectați Google Maps cu suport pentru mod deconectat(offline), deoarece posibilitatea de a opera deconectat a fost până în prezent unul dintre avantajele majore față de Google Maps.
Folosesc micuțul șoricel Logitech Zone Touch Mouse T400 de mai bine de doi ani, poate că nu e cel mai potrivit moment pentru a scrie despre el la char atât de mult timp de când l-am cumpărat. În general, review-urile se fac pentru produse abia lansate, mai rar apar opinii și păreri despre produse utilizate pe îndelete, însă exact asta doresc să fac acum: să arăt cum se comportă Zone Touch Mouse T400, din perspectiva cuiva care l-a folosit pe indelete.
Atunci când am ales acest mouse, m-am orientat către ceva cu consum mic de energie și cu precizie ridicată, pe care să-l pot folosi fără bătăi de cap în aplicații care necesită precizie ridicată. Nu m-a interesat în mod particular latența, care ar putea fi deranjantă în anumite jocuri, însă acest mouse nu este făcut cu gândul la jocuri de acțiune, ci la confort și portabilitate.
La primul contact cu produsul real m-a surprins dimensiunea. Din ce văzusem în imagini, părea să aibă dimensiuni obișnuite spre mici, comparând cu majoritatea moușilor, însă în realitate avem de-a face cu un mouse de dimensiuni mici, foarte ușor de strecurat într-o geantă de laptop. Suprafața are o textură fină de culoare neagră (în videoclipuri și fotografii apare un pic mai luminos, mai deschis la culoare), zona tactilă se simte ca o sticlă și adesea se simte rece. Pe lateral este un cauciuc gri, cu aderență foarte bună.
Pentru ca toate lucrurile să meargă perfect din prima clipă, în pachet este inclus și un set de baterii R6/AA de calitate, precum și receptorul fără fir Unifying receiver. Receptorul "Unifying receiver" permite utilizarea concomitentă a mai multor dispozitive de tip mouse sau tastatură de la Logitech, nu este necesară instalarea a câte unuia pentru fiecare periferic.
Deși la prima vedere pare că Logitech Zone Touch T400 are doar două butoane, în realitate sunt 3 butoane fizice: stânga, dreapta și central, zona tactilă este ea însăși cel de al treilea buton. Butoanele stânga și dreapta funcționează în mod tradițional, însă zona tactilă necesită o prezentare mai detaliată. Aceasta combină mai multe funcții:
- zonă de derulare controlată tactil, cu derulare atât pe verticală cât și pe orizontală
- emulează 3 butoane (în loc de unul), în funcție de zona de apăsare
Experiența în utilizare
În cei aproape doi ani în care am folosit Logitech Touch Mouse T400 am fost mulțumit de precizia pointerului și de cât de redus este consumul de energie. Personal cred că ar fi fost posibil ca butoanele să poată face click și prin apăsare cu o forță mai redusă, nu știu din ce motiv Logitech a decis ca forța necesară click-ului să fie mărișoară. Prin intermediul software-ului, zona tactilă emulează o derulare inerțială, asemănptoare maușilor cu roată din material greu, care se poate dovedi incomodă celor care fac derulări și apoi schimbă rapid zona activă de pe ecran, înainte ca "inerția" să se sfârșească. Din fericire, această caracteristică se poate dezactiva din programul Logitech Setpoint
Producătorul afirmă, iar eu pot confirma, că este posibil ca bateriile sa nu necesite înlocuire timp de un an și jumătate. Utilizarea de acumulatori, chiar și din seriile noi, cu tehnologie Low Self Discharge, nu are sens, deoarece un set de baterii chiar poate dura un an.
Recomandare: fără doar și poate, Logitech Zone Touch Mouse T400 este un maus bun, precis și economic. Dimensiunile mici îl fac un companion excelent pentru laptop, iar laserul funcționează impecabil pe toate suprafețele pe care l-am folosit. Aspectul și resiztența în timp sunt și ele foarte bune, după aproape 2 ani de utilizare nu au apărut deteriorări ale suprafeței.