miercuri, 29 august 2012

Asus UX31A - Zenbook, cu mai mult stil

La finele lui 2011 Asus a intrat pe segmentul Ultrabook™ cu seria Zenbook. Specialiştii de la Asus reuşiseră să înglobeze într-o carcasă ce nu depăşeşte grosimea de 9 mm o serie de componente performante, incepând de la procesorul Intel Core i5 sau i7 de generaţia a 2-a, continuând cu un acumulator ce permite o autonomie ridicată, 4 GB DDR3 şi nu în ultimul rând SSD de 128 sau 256GB.

Designul Asus Zenbook este probabil unul dintre cele mai atrăgătoare, având carcasă suplă dar şi rezistentă şi suprafeţe de aluminiu şlefuit. Cel mai mult iese în evidenţă înălţimea foarte mică a carcasei, comparabilă cu cea a tabletelor şi telefoanelor subţiri.

Realizarea unei carcase atât de mici nu se poate face fără unele costuri colaterale. Spre exemplu, memoria nu este upgradabilă, deoarece cipurile de memorie sunt lipite direct pe placa de bază. Şi... se mai adaugă încă un mic inconvenient legat de posibilitatea de upgradare a SSD-ului: formatul constructiv este proprietar Asus, fiind dificilă înlocuirea SSD-ului intern cu format mSSD cu altul care nu a fost special construit pentru Zenbook Prime. totuşi, aceste două posibilităţi de upgrade ar putea interesa un segment restrâns, deoarece cei 4GB RAM şi cei 128GB pentru stocare reprezintă mai mult decât suficient din necesarul de putere şi stocare care i se poate pretinde unui sistem ultraportabil, iar eu mă numar printre cei care ar ceda cu bucurie oricînd sute de GB spaţiu de stocare tradiţională pe hard disk, în schimbul unui SSD.


O generaţie nouă Zenbook

În vara lui 2012, Asus a introdus Zenbook Prime, reprezentată de modelele UX21A şi UX31A. Dacă modelele anterioare, UX21E şi UX31E, deja aveau un design de invidiat, Asus a reuşit să aducă unele noutăţi dorite pe Zenbook Prime:
  • Ecran LCD luminat cu led, cu rezoluţie Full HD şi panou tip IPS, cu un contrast mult mai mare decât pe panourile TN. Sunt şi variante de UX31A care folosesc ecran de 1600x900 pixeli, probabil identic cu cel folosit pe generaţia anterioară
  • O nouă generaţie a procesoarelor Intel Core i5 şi i7, realizate în proces tehnologic de 22nm
  • Tastatură iluminată
  • Un port USB 3 suplimentar, nu se mai folosesc porturi USB2.
Trebuie reţinut aspectul că pot exista modele din seria UX21A sau UX31A care să nu acopere toate specificaţiile de mai sus.



Privind dinspre ceea ce poate oferi Zenbook Prime pe parte de putere de calcul şi timp de răspuns la comenzi, diferenţa faţă de generaţia anterioară este minoră, la fel şi când vine vorba despre dimensiuni. Însă ecranul IPS permite vizualizarea imaginilor cu un contrast mult mai ridicat şi cu un unghi de vizibilitate mult mai larg, caracteristici ce sunt foarte iubite de amatorii de multimedia.
Designul poate rivaliza oricând cu Apple Macbook Air, UX31A fiind o alternativă excelentă a acestuia din urmă pentru iubitorii de sisteme de operare Windows.

Recomand amatorilor de ultrabook-uri următoarele variante:

luni, 27 august 2012

Cât de mult contează cititorul de carduri?

Folosesc de multă vreme carduri din familia SD. Cele mai multe camere foto compacte sunt construite pentru a folosi cartele SD/SDHC/SDXC, la fel şi majoritatea telefoanelor sau camerelor video comercializate în prezent.
Până de curând, utilizatorii erau interesaţi doar de capacitatea cardurilor, iar de când camerele foto/video sunt capabile de a filma HD sau Full HD, se pune problema vitezei de scriere pe aceste carduri. Pentru asta s-a creat un sistem de clasificare a cardurilor SD în funcţie de viteza de scriere, despre care am mai vorbit, aici şi aici.
Însă posibilităţile cartelei propriu-zise nu reprezintă decât o parte a problemei. Pentru ca o cartelă să poată transfera datele cu o anumită viteză, trebuie ca întreg lanţul care face legătura cu PC-ul să fie capabil de a transfera datele suficient de rapid. Astfel, am constatat că rata de citire nu depăşeşte 20MB/s pe nici unul dintre cardurile pe care le folosesc, atât timp cât folosesc cititorul de carduri integrat în laptopul meu produs în 2008.


Cititorul de carduri Kingston MobileLite G3 USB 3.0

Este soluţia cea mai convenabilă pe care am găsit-o pentru a putea descărca rapid fotografiile pe PC. Este un cititor dual de carduri, compact, cu capace retractabile şi ultraportabil. datorită interfeţei USB 3.0, datele pot fi transferate pe PC cu viteze care pot fi de 10 ori mai mari decât prin interfaţa clasică, USB 2.0. Acest card reader se poate achiziţiona la un preţ excelent de la caro.ro şi probabil că este cel mai ieftin card reader cu interfaţă USB 3.0.
MobileLite G3 USB 3.0 acceptă carduri SD, SDHC şi SDXC de mărime standard şi micro, respectiv Memory stick Pro DUO. Este posibilă utilizarea concurentă a unui card micro SD şi a unui card SD sau Memory Stick Pro DUO. Se oferă compatibilitate software (fără a fi necesare drivere speciale) cu sistemele de operare Windows, Linux si MacOS. Trebuie să menţionez că citirea/scrierea cardurilor SDXC necesită aplicarea unor update-uri pe sistemele de operare Vista şi Windows XP, deoarece acestea nu includ suport nativ pentru citirea sistemului de fişiere exFAT, folosit de obicei pe SDXC.

vineri, 24 august 2012

Eneloop - Combinarea avantajelor

Orice dispozitiv electronic portabil are nevoie de energie. Vedem asta în ceasuri, aparate radio, telefoane, aparate foto și multe alte dispozitive. Uneori folosim elemente de unică folosință pe bază de zinc-carbon, care au prostul obicei de "a curge" când se consumă. Alteori, pentru a evita curgerea specifică bateriilor cu zinc și pentru a avea disponibilă o capacitate mai mare folosim bateriile alcaline, mai scumpe, însă care au și avantajul de a rezista foarte mult timp fără a pierde semnificativ din energie. Iar atunci când costurile sunt importante, folosim acumulatori reîncărcabili, cu tehnologie NiMH (Nickel-Metal Hydride) sau cu litiu.

De ce Eneloop?
Acumulatorii în format R6/AA pe bază de NiMH sunt la ora actuală cel mai popular format de acumulatori folosit în aparate radio de mici dimensiuni, jucării, camere foto și blițuri. Însă cele mai multe variante disponibile pe piață au câteva slăbiciuni comune: efectul de memorie, datorită căruia acumulatorul pierde din capacitatea utilizabilă odată cu trecerea timpului dacă nu este descărcat complet, respectiv o rată de autodescărcare ridicată. Acumulatorii NiMH tipici pierd 20% din capacitate în primele 24 ore după încărcare, iar ulterior pot pierde până la 4% din capacitate pe săptămână. Cu alte cuvinte, un acumulator NiMH poate pierde jumătate din capacitate  într-o lună după încărcare.

În 2005, Sanyo a revoluționat tehnologia acumulatorilor de tip NiMH, introducând o variantă cu rată de auto-descărcare foarte scăzută. Numele acumulatorilor Sanyo care implementează această tehnologie este "Eneloop", însă este posibil să se regăsească în alte părți cu numele "LSD NiMH". LSD reprezintă abreviere de la "Low Self-Discharge". Costul ratei scăzute de descărcare este de aproximativ 20% din capacitatea care s-ar putea obține într-un acumulator pe baza tehnologiei clasice, însă la trei ani după încărcare acumulatorii încă pot oferi până la 75% din energia maximă.

Ce avantaje aduce Eneloop?
  • nu este necesară încărcarea imediat înaintea utilizării
  • acumulatorii pot fi depozitati sau nefolosiți mult timp, având disponibilă o parte foarte mare din energie, comparativ cu acumulatorii NiMH tradiționali
Sanyo produce în prezent trei variante de acumulatori LSD: Eneloop standard, Eneloop lite și Eneloop XX. Diferențele dintre acestea constau în capacitatea maximă, numărul maxim de reîncărcări, dar și rata de auto/descărcare. Dacă varianta standard poate accepta până la 1500 de reîncărcări și are capacitatea de 2000mAh, varianta 'lite' are capacitatea de doar 1000mAh, însă numărul de cicli de reîncărcare poate ajunge până la 2000. Pentru amatorii de puteri mari, Eneloop XX oferă o capacitate de până la 2500 mAh, însă aceasta vine impreună cu o ușoară creștere a ratei de auto-descărcare (se ajunge la 75% din putere după un an în loc de 3).

Și cum aveam nevoie de un set de 4 acumulatori pentru un bliț Metz 50 AF-1, am achiziționat de la un magazin un set de 4 acumulatori Eneloop XX, de capacitate 2500mAh, pachet împreună cu încărcător model NC-MQR06W. Am ales marca Sanyo deoarece eram foarte mulțumit de fiabiliatea unui set mai vechi de acumulatori de la același producător.
Ei bine, pe noii acumulatori deocamdată i-am descărcat o singură dată, însă abia după ce am făcut peste 300 de fotografii cu blițul, iar asta în condițiile în care subiectele pentru fotografiere erau la distanță.

În videoclipul de mai jos, am folosit acumulatorii Eneloop XX impreună cu blițul Metz 50 AF-1, un bliț puternic cu număr ghid 50. Se poate vedea cât timp mult timp durează reîncărcarea blițului Metz 50 AF-1 între descărcări de putere maximă, jumătate, respectiv un sfert din puterea maximă. Am folosit modul de setare manuală și descărcarea cu ajutorul butonului de pe bliț. Indicatorul verde se reaprinde atunci când flash-ul este disponibil pentru următoarea descărcare/iluminare.



Dacă vi se par puțini cei 2000 mAh din acumulatorii eneloop standard, comparat cu alți acumulatori de 2500 sau 2700mAh, și care se vând la preț apropiat, eu v-aș propune să vă mai gândiți o dată. Dacă acumulatorii NiMH clasici sunt folosiți în primele 24 de ore de după încărcare, poate că așa s-ar putea folosi la capacitate maximă și doar așa pot fi în avantaj. O altă situație unde sunt necesari acumulatori de capacitate mare sunt aplicațiile care necesită un curent foarte mare.
Însă dacă între încărcare și utilizare (sau la utilizare cu pauze lungi), acumulatorii LSD eneloop sunt mult mai eficienți și mai puțin incomozi, pentru că știi că te poți baza pe o cantitate mare de energie.
Alte persoane își pot face griji că acumulatorii Eneloop XX nu oferă curent destul de mare. Clipul de mai devreme arată ce se poate face cu respectivul model de flash. 

Campania promo Lenovo Ideapad

Îmi place să văd că un set consistent de accesorii este inclus la pachet odată cu achiziţia unui notebook sau ultrabook. De data asta este vorba despre campania organizată de Lenovo pentru promovarea produselor din seria Ideapad, care include modele echipate optim pentru utilizarea în activităţi de divertisment sau  multimedia.

Pentru a participa la această campanie trebuie să înscrieţi pe situl ideapad.ro produsul marca Ideapad pe care l-ati achiziţionat între 13 august şi 13 septembrie, după care veţi primi fără alte costuri un set compus din:
  • Rucsac Lenovo Eternity CB2650 negru pentru notebook 15"
  • Căşti Lenovo P160 roşu
  • Mouse optic Lenovo M3803 roşu
  • Memorie flash USB Lenovo UFD C455 4GB roşu
 Mai jos aveţi o listă de notebook-uri şi ultrabook-uri eligibile:
Regulamentul campaniei poate fi accesat aici. Nu incercati să accesati situl ideeapad.ro, acesta nu există.

joi, 23 august 2012

Nikon Coolpix P7700, mai luminos şi mai versatil

În acest an deja am avut deja parte de anunţuri privind introducerea de camere foto compacte avansate, cu obiectiv mai luminos decât generaţiile precedente. Acest tipar s-a regăsit la camerele foto Samsung EX2F şi Panasonic LX7.
Nikon P7700
Modelul precedent, Nikon P7100, este una dintre cele mai versatile camere foto compacte, având în dotare un obiectiv cu plaja focală (echivalent 35mm) de 28-200mm, control manual pentru expunere, plus un grad ridicat de ergonomie dat de posibilitatea de a modifica rapid parametrii camerei cu ajutorul multitudinii de roţil şi butoane de control. În afară de asta, ecranul LCD este rabatabil (pe o axă), iar pe cameră se află şi un vizor optic, apreciat de unii utilizatori.
Deşi aceste specificaţii arată bine pe hârtie, viteza de operarea a camerei P7100 la fotografierea în mod rafală este mică, de doar 1,2 cadre/secundă, iar obiectivul are deschiderea maximă de diafragmă relativ mică, motiv pentru care este necesară ridicarea ISO şi implicit apare zgomot pe imagine, în anumite situaţii.

Nikon COOLPIX P7700, anunţat ieri pe situl Nikon USA, rezolvă aceste două probleme, prin utilizarea unui senzor CMOS retroiluminat de 12 megapixeli şi a unui procesor mai rapid, împreună cu un obiectiv mai luminos cu un pas de expunere pe toată plaja focală. Aşadar, avem de a face cu un obiectiv de 28-200mm (echivalent 35), cu diafragma F/2 pe capătul wide şi F/4 pe capătul tele. Această plajă focală este suficientă pentru cele mai multe situaţii, iar diafragma luminoasă permite fotografierea cu ISO scăzut, rezultând imagini mai lipsite de zgomot şi artefacte. Ba chiar se mai adaugă şi un filtru cu densitate neutră, care ajută la folosirea unei deschideri de diafragmă mare, pentru a evita deprecierea calităţii imaginii din cauza difracţiei.
Noul senzor şi noul procesor permit captarea filmelor la rezoluţie full HD, iar camera este prevăzută cu control manual complet şi în timpul filmării, şi cu microfoane stereo integrate.

Nikon P7700
Pe partea exterioară, se poate observa că P7700 nu mai păstrează vizorul optic, datorită creşterii dimensiunilor obiectivului, însă ecranul LCD cu 921000 puncte devine mai versatil, fiind rabatabil în toate direcţiile. Noul obiectiv permite ataşarea de filtre cu filet, de diametrul 40.5mm (similar filetului de pe obiectivul standard 10-30mm de pe Nikon 1)
Bliţul integrat este capabil de a comanda de la distanţă alte bliţuri Speedlite, pentru iluminare după necesităţile fotografului.


Cui se adresează această cameră? În special amatorilor care doresc maximum de calitate dintr-o cameră de aceste dimensiuni, dar şi utilizatorilor actuali de aparate foto DSLR Nikon, cu care se pot împărţi unele accesorii (bliț, filtru, modul GPS, etc). Faţă de concurenţă, P7700 oferă cea mai mare plajă focală, rămâne de văzut dacă aceasta vine cu preţul unei reduceri de calitate a imaginii faţă de competitori.
Canon S100 şi Sony RX100 rămân în urmă în ceea ce priveşte numărul de roţi şi butoane de control, însă P7700 nu le poate ajunge pe acestea în ceea ce priveşte simplitatea şi dimensiunile.
Comparat cu camere foto mirrorless, P7700 rămâne în urmă în ceea ce priveşte calitatea imaginii, mai ales dacă este vorba despre fotografii făcute la ISO ridicat, însă costul adiţional pe care introduce un obiectiv suplimentar pentru mirrorless poate pune pe gânduri pe unii amatori, iar majoritatea obiectivelor pentru de pe mirrorless nu au diafragma la fel de luminoasă pe o plajă focală atât de largă.

Nikon listează pentru Nikon P7700 preţul recomandat de 499.95 USD (in SUA), urmează să vedem de curând cu cât se va vinde pe piaţa autohtonă.

miercuri, 22 august 2012

Nikon Coolpix S800c: Prima cameră foto compactă cu Android

Android, sistemul de operare creat de Google pe baza kernel-ului Linux, a fost până în prezent marea durere de cap a unor producători de telefoane mobile. Nokia nu a dus-o tocmai bine de când Google a intrat pe piaţă cu Google Nexus One, iar acolo unde Google şi-a făcut loc, alţii, incluzând Microsoft şi Apple au fost nevoiţi să accepte că pe piaţa smartphone Android joacă un rol din ce în ce mai important.

În timp ce Android devenea din ce în ce mai matur, unii ingineri i-au găsit aplicare şi pe camerele foto. Tehnic vorbind, diferenţa între o cameră foto compactă şi un smartphone constă în capabilităţile diferite ale obiectivului, meniului orientat strict pe fotografiere, respectiv lipsa modulului SIM şi, cu unele exceptii, conectivitatea WiFi.

De astăzi, Nikon introduce utilizatorilor un nou dispozitiv, camera foto compacta COOLPIX S800c, care oferă camerelor foto unele facilităţi prezente pe smartphone-uri, folosind un obiectiv cu zoom 10x şi senzor de cameră foto compactă.

Partea frontală arată exact cum s-ar aştepta oricine de la o compacta, în timp ce partea din spate arată exact ca partea frontală a unui smartphone: cu 3 butoane şi un ecran mare. Ba chiar şi iconiţele Android (ver. 2.3, Gingerbread) sunt prezente, plus conectivitatea WiFi şi modulul GPS. Practic, diferenţa între un smartphone tipic şi S800c este lipsa SIM-ului şi a capablităţilor asociate (convorbiri, trimitere/recepţie SMS)
Pe parte de aparat foto, majoritatea interacţiunilor se face prin intermediul ecranului tactil.

Evident, pe un asemenea dispozitiv se pot instala aplicatii din Google Play prin intermediul conexiunii wireless, se poate instala Facebook, se poate citi mailul, s.a.m.d., cu alte cuvinte avem de-a face cu un dispozitiv 'smart' echipat cu obiectiv, senzor şi zoom mai mari decât cel de pe telefon, pe care se pot instala aplicaţii de navigaţie auto, se pot citi documente PDF, doc, se pot instala jocuri, care însă nu consumă minute şi nu necesită abonament la operatorii de telefonie mobilă.
În afară de posibilitatea de a instala diverse aplicaţii standard, unii utilizatori ar putea încerca să facă hack-uri ceva mai complexe, de tip 'root'.

Rămâne de văzut câţi utilizatori va atrage acest nou tip de cameră, dat fiind faptul că preţul (recomandat) de 395USD în S.U.A. nu e tocmai mic.

Sursa: http://www.nikonusa.com/Nikon-Products/Product/Compact-Digital-Cameras/26356/COOLPIX-S800c.html.

marți, 21 august 2012

Sony VAIO T13

Brandul Ultrabook™, introdus de Intel a început să se materializeze încă de anul trecut în ofertele marilor producători de laptopuri. Primele implementări au venit de la Asus, Lenovo, Toshiba, iar de curând a intrat în acest club şi Sony.
Dacă Intel ar fi dorit ca un Ultrabook™ să aibă un design plat, autonomie mare între încărcările acumulatorului, SSD şi un preţ de aproximativ 1000USD, pe piaţa românească sunt puţine modele care să se încadreze sub acest prag, cea mai mare parte dintre acestea fiind ori lipsite de SSD, ori cu preţul ceva mai mare.

Din oferta actuală, iese în evidenţă noul ultrabook Sony T13, care este cel mai aproape de specificaţia Ultrabook din cele mai multe puncte de vedere.
Sony T13 are greutatea de 1,6Kg şi înălţimea de 17.8mm, motiv pentru care nu se poate spune despre el că este cel mai subţire ultrabook, iar pe parte de design nu se poate apropia de Asus Zenbook™, carcasa din aliaj de aluminiu şi magneziu are un design uşor colţuros, care dă însă o impresie de solid, bine construit.

Procesor, memorie
Pe situl Sony din S.U.A. sunt listate variante de echipare incluzând procesor Intel Core de generaţia a 3-a, Core i5-3317U (cu frecvenţa între 1.7 GHz şi 2.6GHz) sau Core i7-3517U (1.9GHz - 3.00GHz), însă pe situri autohtone există şi variante mai ieftine, echipate cu procesor Intel Core de generaţia 2. Memoria minimă este de 4 GB (nedetaşabilă), expandabil până la 8 GB, cu ajutorul unui slot accesibil utilizatorului. Există un slot de memorie DDR3, care pe unele modele este pre-populat cu un modul de 2 sau 4 GB.

Ecranul şi adaptorul grafic
Seria Sony VAIO T13 este echipată cu cipul grafic integrat în procesoarele Intel, HD Graphics 4000. Acesta oferă experienţă fluentă în timpul redării conţinutului 2D sau 3D de complexitate uşoară-medie şi oferă asistenţă hardware pentru decodarea celor mai populare formate video. Evident, jocurile contemporane nu pot rula la un nivel satisfăcător de detalii şi fluenţă, însă nu gamerii sunt audienţa intenţionată pentru această familie de ultrabook-uri.
Panoul LCD luminat cu LED are rezoluţia 1366x768 pixeli, suficienţi pentru a se putea vedea imagini foarte detaliate pe un ecran de 13 inchi.

Stocare
Toate modelele din familia T13 sunt disponibile împreună cu SSD de 32GB MLC, folosit pentru accelerarea accesului la datele de pe hard disk, atât la citirea blocurilor frecvent accesate, cât şi la scrieri. Din acest motiv, utilizatorul este scutit de experienţa aşteptărilor îndelungate în care se încarcă programele, având acces mult mai rapid la date decât pe un hard disk tradiţional. Tot cu ajutorul venit din partea tehnologiei Intel Smart Response Technology, sistemul poate reveni foarte rapid din stand by.
Unele variante de echipare folosesc SSD în loc de hard disk, fiind mai rapide, dar şi mai scumpe.

Conectivitate, multimedia
Pe părţile laterale se află conexiunile tradiţionale: VGA, HDMI, gigabit ethernet, cititor de carduri SD şi Memory Stick PRO Duo, audio (în partea dreaptă), respectiv conectorul de alimentare, un port USB 2 şi un port USB 3 pe partea stângă. La acestea se mai adaugă şi conectivitatea wireless 802.11 B/G/N şi Bluetooth™ v. 4. Pe partea superioară a ecranului se află o cameră web, cu rezoluţia de 1.3megapixeli, suficient pentru chat video.
Portul USB 3 permite alimentarea cu energie a unor periferice (telefon, GPS, etc), chiar dacă sistemul se află în stand-by sau este oprit.

Bateria
Este construită cu tehnologia Litiu-Polimer, având o capacitate de 4050mAh. Astfel, autonomia între încărcări poate ajunge până la 7 ore, însă dacă pe sistem se înlocuieşte hard disk-ul cu un SSD, autonomia se poate extinde până la nouă ore.

Software inclus
Ofertele tipice Sony VAIO T13 includ sistemul de operare Windows 7 Home Premium, însoţit de o suită oferită de Sony, incluzând: VAIO Gate, PlayMemories Home, Media Gallery, VAIO Care, VAIO Transfer Support, VAIO Update, VAIO Smart network, Remote Keyboard, Remote Play with PlayStation® 3.
Unii utilizatori probabil că vor găsi utile aceste aplicaţii, alţii vor dori să dezinstaleze o parte din ele pentru a nu mai consuma din resursele de sistem.


Performanţa unui asemenea ultrabook este suficientă pentru majoritatea activităţilor simple, precum navigarea web, editare documente, permiţând efectuarea rapidă şi a unor activităţi mai complexe, precum editarea de fotografii sau video. Greutatea scăzută uşurează bagajele celor aflaţi mai des în călătorii, iar construcţia solidă oferă încredere.
Pentru anumite activităţi este necesară unitatea optică externă, iar pentru altele poate fi necesară utilizarea unui monitor separat, cu ajutorul portului VGA sau HDMI.

În concluzie, Sony VAIO T13 este cel mai bine potrivit utilizatorilor interesaţi de portabilitate şi autonomie, având disponibilă o performanţă excelentă a procesorului şi rapiditatea dată de SSD. Utilizarea Intel Smart Response permite un balans rezonabil între preţul şi performanţa mare ale SSD-ului, având o capacitate de stocare mărită, dată de hard disk. La ora actuală, Sony VAIO T13, model SVT1311M1ES, echipat cu Intel® Core  TM   i3-2367M 1.40GHz, 4GB RAM, 320GB HDD + 32GB SSD Hybrid, împreună cu sistemul de operare Microsoft Windows 7 Home Premium constituie una dintre ofertele actuale cele mai atrăgătoare.

luni, 20 august 2012

Buy Back card SD

Cine ar fi crezut că vom ajunge să vedem campanii byback pentru carduri de memorie? Pentru mine este o surpriza extrem de plăcută să vad ca se pot achizitiona carduri SDHC Sandisk Ultra de clasa 10 / UHS I si capacitate 32GB cu 100 de lei mai ieftin. Asta se întâmplă cu ocazia celei de a 25-a aniversare a memoriilor flash de către Sandisk.

Seria "Ultra" de la SanDisk este proiectată pentru a rezista la raze X, umezeală şi şocuri, având oficial garanţie "Pe viaţă".

Acest tip de card permite înregistrarea video în format full HD fără teamă că vor apărea întreruperi în înregistrare, precum şi fotografierea în rafală și fără a deveni un element care sa încetinească fotograful. Capacitatea ridicata permite stocarea a până la 3600 fotografii de 10 megapixeli, respectiv înregistrarea video timp de 160 de minute în cazul folosirii formatului AVCHD 1080.

Detalii complete despre campanie se gasesc aici, iar despre card aici.

duminică, 19 august 2012

Acer Aspire S5


Este noul Ultrabook™ de la Asus. Acesta are o înălțime de doar 11mm, multumita unui panou retractabil (Magic flip), pe care sunt amplasate conexiunile.
Portabilitatea este excelenta, datorita greutății de doar 1,2 Kg, iar durata autonomiei între încărcari poate ajunge pana la 80 de zile, desi e greu de crezut ca un asemenea Ultrabook™ ar putea sta nefolosit atâta vreme.

marți, 7 august 2012

Conexiunile VPN - mai puţin sigure decât se crede?

MS-CHAPv2 este una dintre cele mai populare scheme de autentificare in retele, in special retele de tip point-to-point. Specificatia de bază a protocolului CHAP datează din 1996, pe sistemele de operare Windows fiind implementate variante modificate de Microsoft, MS-CHAPv1 si MS-CHAPv2.
Cea mai populară utilizare a acestei scheme de autentificare se regăseşte în conexiunile de tip VPN, folosite pentru accesul securizat într-o reţea corporativă. Unii furnizori de servicii internet folosesc aceeaşi metodă pentru autentificarea utilizatorilor. Aceeaşi schemă se foloseşte şi pentru autentificarea utilizatorilor unor reţele wireless corporative.

Până de curând, se considera că nivelul de siguranţă oferit de această metodă de autentificare depinde doar de nivelul de complexitate a parolei, fiind vulnerabilă doar la atacuri de tip 'dicţionar', prin încercarea unei liste lungi de combinaţii de cuvinte. Un asemenea atac durează foarte mult timp, fiind foarte dificilă obţinerea unei parole într-un interval de timp rezonabil.
O analiză recent publicată schimbă în mod dramatic datele problemei, arătând că este posibilă obţinerea unei parole în mai puţin de o zi, prin simplificarea operaţiilor necesare pentru determinarea cheilor de criptare, cu ajutorul serviciului online CloudCracker şi cu utilitarul chapcrack, sau cu alte instrumente similare.

Care sunt concluziile?
Dacă în urmă cu câţiva ani erau necesari 250.000 dolari pentru achiziţia unui sistem dedicat decriptării, astăzi este posibilă utilizarea unui asemenea echipament online. MS-CHAPv2 nu mai poate fi considerat un protocol suficient de sigur, motiv pentru care conexiunile VPN care se bazează pe această schemă de autentificare trebuiesc înlocuite cu alte metode de conectare, folosind protocoale mai sigure, precum OpenVPN sau IPSEC folosind autentificare pe bază de certificate X509.

Sursă material: https://www.cloudcracker.com/blog/2012/07/29/cracking-ms-chap-v2/

Consideraţi acest material util? Recomandaţi prietenilor, folosind butoanele de mai jos

miercuri, 1 august 2012

Buy back Sony SLT-A77

În luna august 2012 F64 a lansat o nouă campanie de tip buy-back, pentru aparatul foto Sony SLT-A77. Puteţi beneficia de o reducere cu 1000 lei la achziţionarea acestei camere, în orice variantă: doar body, kit cu obiectiv 18-55mm, 16-105mm, 18-200mm sau 16-50mm F/2.8.

Sony SLT-A77, cu obiectivul 16-50mm F/2.8

Sony SLT-A77 este o cameră foto construită cu tehnologia SLT (detalii aici), cu senzor de 24 megapixeli şi procesor rapid, capabil de a procesa până la 12 cadre pe secundă. Sistemul optic al camerelor SLT diferă de cel din DSLR-uri prin faptul că lumina ajunge permanent pe senzorii de imagine şi de autofocus/metering, motiv pentru care camerele SLT oferă o viteză foarte mare în operare şi focalizare rapidă şi precisă chiar şi în timpul filmării. A77 reprezintă vârful de gamă al camerelor de tip SLT, având corp din aliaj de magneziu, ecran LCD superior, întârziere la declanşare de doar 50ms, mod live view care afişează imaginea aşa cum va fi capturată, cu corecţiile de expunere şi balans de alb aplicate. Este posibilă chiar şi afişarea histogramei sau a indicatorului de orizont virtual. Aceeaşi imagine este afişată şi în vizorul electronic, nu doar pe ecranul LCD rabatabil. 

O mică listă a elemente care pun în valoare această cameră foto include:
  • 2 roţi pentru controlul parametrilor camerei
  • Sistem AF cu detecţia fazei care operează şi în timpul filmării. Acesta este completat de sistemul de detecţie a feţei, cu ajutorul căruia este posibilă focalizarea corectă în scene unde există subiecţi multipli şi se doreşte focalizarea pe cei care privesc spre cameră. Sistemul AF poate urmări şi menţine în focus un subiect aflat în mişcare. Numărul de puncte AF este 19, dintre care 11 sunt de tip cruce.
  • Stabilizarea imaginii este integrată în corpul camerei;
  • Funcţie de ajustare a focusului, pentru corecţie erori de tip front/backfocus.
  • Plaja ISO este setabilă de utilizator, între 100 si 16000, expandabilă de la 50 până la 25600.
  • Funcţie de reducere a zgomotului din imagini prin capturarea de cadre succesive (modul Hand-held Twilight)
  • Imaginile pot fi salvate în format 3/2 sau 16/9
  • Funcţie de compensare a zonelor iluminate prea puternic sau prea slab: 'Dynamic Range Optimizer', cu 6 pasi setabili manual sau automat.
  • Corecţie în cameră a aberaţiilor cromatice si a iluminării periferice pentru imaginile în format JPEG.
  • posibilitatea de comutarea rapidă între ecranul LCD şi vizorul electronic, fără apăsarea vreunui buton
  • previzualizare imagine cu efecte de culoare şi alte corecţii aplicate. Ecranul vizorului electronic este de tip OLED, oferind un contrast ridicat şi acoperire 100% a cadrului.
  • Modul GPS integrat, pentru geotagarea cadrelor capturate
  • Funcţie HDR în cameră, inclusiv pentru scene capturate cu camera în mână, nu doar pe trepied
  • Filmare Full HD, până la 60 cadre/secundă
  • Microfon integrat stereo, conector pentru microfon extern
Pagina promoției Sony SLT-A77 este aici.
În luna august, F64 mai are încă o promoţie: achziţionând un kit foto Sony SLT-A57 cu obiectiv 18-55mm, puteţi obţine la un preţ foarte mic obiectivul de 50mm F/1.8 Sony SAL50F18 şi un extra-acumulator.

Super ofertă la eMag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...