La prima vedere, e vorba despre două telefoane produse de Lenovo, cu chipsetul Mediatek MT6577, în care sunt integrate două nuclee ARM Cortex A9 la 1 GHz și cipul grafic PowerVR SGX 531 Ultra, două sloturi SIM și care sunt compatibile cu rețele de telefonie 2G/3G.
Ambele modele sunt echipate cu:
- cip Mediatek MT6577 cu 2 nuclee Cortex A9 la 1 GHz plus subsistem grafic PowerVR SGX 531
- 512 MB RAM
- Sistem de operare Android, versiunea 4.0.4, Ice Cream Sandwich
- dual-SIM, 3G + 2G
- memorie internă de 4 GB (1,8 GB accesibil ca USB Storage), slot de cartelă micro-SD (maxim 32 GB)
- ecran de 4 inchi cu rezoluția 480x800 pixeli. În specificațiile modelului P700i se specifică prezența unui ecran LCD IPS, cu contrast ridicat
- conectivitate WiFi 802.11 b/g/n, 2,4 GHz
- acumulator cu capacitatea de 2000 mAh (A789) sau 2500 mAh (P700i)
A789 are pe capacul din spate simbolurile operatorului chinez WO, acest brand este folosit de China Unicom, distribuitorul oficial al aparatelor Lenovo A789. Dacă veți căuta A789 pe site-ul Lenovo, veți avea șanse minime de a-l găsi. O situație similara are loc și cu unele telefoane Huawei, precum cel comercializat de Orange cu brandul "Malibu", care este de fapt un telefon fabricat de compania Huawei și comercializat exclusiv de Orange. P700i se prezintă într-un corp ceva mai înalt, cu mici modificări de design.
Aparent, A789 și P700i sunt două telefoane distincte, însă acestea diferă doar prin piața cărora le sunt adresate și unele particularități ale sistemului de operare preinstalat. P700i este destinat pieței internaționale și are instalat un acumulator de capacitate mai mare, pe când A789 rulează o versiune Android puternic localizată pentru piața chineză. Totuşi, acesta poate fi achiziţionat din magazine partenere pe Amazon.
Am avut ocazia de a vedea cum se comportă telefonul Lenovo A789 și vreau să expun aici câteva lucruri pe care le-am observat.
Ambalajul este inscripționat cu ideograme în chineză, cu foarte puține elemente scrise în alfabetul latin. Totuși, se poate înțelege că avem de-a face cu un telefon Lenovo, cu A9 și 1 GHz. Mergând mai departe, cele trei materiale scrise din cutie (garanția, manualul și încă un bilet) sunt scrise tot în chineză.
Lenovo A789, cutia |
Lenovo A789 - Cutia și telefonul |
Lenovo A789 - Documentele |
Alimentatorul Lenovo A789, cablul microUSB |
Lenovo A789 - Inscriptie WO / China Unicom pe capacul din spate |
Lenovo A789 - SIM-uri, acumulatorul de 2000mAh, card micro SD |
Constructiv, A789 este bine legat, nu apar flexări ale capacului din spate sau alte zgomote suspecte. Dimensiunile sunt destul de generoase, atât ca suprafață a ecranului cât și la grosime. Ecranul are un raport la laturilor de 16:10, motiv pentru care lecturarea diverselor materiale în orientare portret este plăcută, însă vizualizarea materialelor video de pe Youtube (sau din alte surse, cu raportul consacrat 16:9) va produce zone nefolosite pe ecran, întunecate, pe partea mai lungă a ecranului, atunci când sunt vizualizate cu orientare portret.
Camera foto-video este cel mai înalt element de pe partea din spate și are elementul optic frontal montat la o anumită adâncime față de inelul metalic ce îl înconjoară. Din cauza acestei înălțimi, camera constituie un element de sprijin atunci când telefonul este așezat cu ecranul în sus și lasă spațiu de propagare sunetului din difuzor. Când telefonul stă pe masă, sunetul dn difuzor nu pierde semnificativ din intensitate și calitate.
Interfața cu utilizatorul
După ce se montează acumulatorul în telefon și se face prima pornire, veți avea primul contact cu interfața Android 4.0.4 personalizată pentru China. Logo-ul WO (marcă deținută de China Unicom) apare și în timpul pornirii telefonului pentru câteva secunde, după care locul acestuia este luat de o animație cu specific Lenovo. Deși modelul pe care l-am testat ar fi trebuit să aibă și interfață în limba română, nu am avut parte de acest noroc pe modelul pe care l-am testat. Limbile preinstalate erau engleza plus două variante de chineză (sau alte scrieri asiatice, cu ideograme). Personal n-am putut rezista unei anume particularizări a interfeței făcută de Lenovo porțiunii din interfață cunoscută ca Action Bar și am căutat ROM-uri alternative.
După cum se poate vedea în următorul screenshot, sub zona de notificare se află o bandă roșie, care apare în multe aplicații pe care le folosesc: Google Play, Youtube, GMail, ba chiar și aplicații non-Google, precum TuneIn Radio, lista poate continua.Aceeași bandă este prezentă și pe ecranul casă, în launcher.
În zona de notificare se pot seta culori particularizate fiecărui SIM. În secțiunea de setări pentru SIM-uri se poate selecta ca un anume SIM (sau celălalt) să fie folosit în mod implicit pentru apel vocal, apel video, SMS, sau date. Rețineți că doar SIM-ul 1 poate opera în mod 3G, deci utilizarea SIM-ului nr. 2 în acest scop va funcționa doar la viteze conform tehnologiei EDGE, cu o rată maximă de ransfer sub 300kbps. Tot ce ține de accesul la internet este ajustat pentru a putea trata două SIM-uri, la fel ca și jurnalul de apeluri sau de SMS-uri. În listele de apel sau de SMS-uri apare și SMS-ul prin care a fost recepționat sau trimis respectiva comunicație.
Lenovo A789 - aplicații preinstalate, sistem de operare
În afara aplicațiilor Android 4.0 clasice, pe A789 se mai află câteva aplicații Lenovo, cea mai evidentă fiind Le Sec., o aplicație care permite gestionarea permisiunilor de acces la internet sau la diverse funcții ale telefonului, la un nivel mai fin decât oferă permisiunile standard Google Play.
Mai trebuie menționat că telefonul a sosit deja root-at, cu un firmware recovery tot în limba chineză, însă avea instalate și aplicațiile Screenshot It și Sygic.
Versiunea preinstalată a sistemului de operare este Android 4.0.4, build A789_S228_120913 și cu Baseband version A789.V13 2012/07/26 15:14.
Playerul Youtube preinstalat era versiunea 5.0, care nu funcționa conform așteptărilor. Videoclipurile de pe Youtube începeau să sacadeze după aproximativ 10 secunde de la începerea vizionării, iar în cel mult 1 minut se opreau. Nu am reușit să updatez aplicația Youtube la versiunea 5.2 decât după ce am șters pachetul existent cu aplicația "Root App Delete".
Ecranul de pe Lenovo A789 nu are raportul laturilor de 16:9, motiv pentru care videoclipurile de pe youtube vor avea benzi negre superioară și inferioară, atunci când sunt vizionate în orientare peisaj. Însă în orientare portret lățimea ecranului constituie un avantaj la vizionarea paginilor web sau în aplicații precum Facebook.
ROM-uri/firmware pentru Lenovo A789
După cum am zis mai devreme, banda roșie m-a iritat suficient încât să mă determine să caut o modalitate de a scăpa de ea. Am crezut că e suficientă instalarea unui apk prin care să se modifice unele setări de sistem, însă în cele din urmă, altă metodă mai rapidă decât a schimba în totalitate firmare-ul n-am găsit.Pe forumul XDA Developers sunt disponibile cel puțin două versiuni de firmware pentru Lenovo A789, instalabile prin metoda 'recovery', cu ajutorul loaderului CWM (ClockWork Mod Recovery). Una dintre ele este 'asamblată' de utilizatorul forumului cu porecla "cybermaus", celalaltă de utilizatorul andrea.
Varianta lui cybermaus seamănă foarte mult cu cea originală, însă au fost extrase câteva aplicații în limba chineză, plus pachetul Smsreg.apk. Tot cybermaus asamblează și un ROM derivat din varianta internațională (P700i), care oferă suport pentru mai multe limbi. Pachetul lui Andrea oferă suport internațional, însă are eliminate majoritatea particularizărilor Lenovo, plus suport internațional pentru un număr mai mare de limbi.
Despre cum se poate instala alt firmware pe Lenovo A789 și pe alte dispozitive cu cip MT6577 sau MT6575 vor scrie în altă postare.
Lenovo A890 (stânga) și Motorola Defy MB525 - comparație dimensiuni |
Avantajele Lenovo A789
- poate reda video HD 1080p
- Acces concurent la apel vocal și internet 3G/UMTS/HSDPA cu maxim 7,2 MBps, cu posibilitatea de a efectua convorbirea pe un SIM și transferul de date pe celălalt.
- Desi nu apare clar în specificații, A789 suportă WiFi 802.11n 2,4 GHz
- Are ecran de dimensiuni decente și cu un nivel de contrast destul de ridicat, ușor de citit și de la distanță mai mare
Dezavantajele Lenovo A789
- nu există LED pentru notificări, apelurile pierdute și SMS-urile sosite în absență (sau fără alertă sonoră) sunt mai greu de observat, valabil și pentru alertele de descărcare baterie sau ale altor aplicații precum Facebook, Yahoo messenger, etc.
- nu există led pentru bliț, care în afara fotografiilor poate fi util și pentru funcția de lanternă
- Modelul A789 nu este localizat pentru europa de est
- firmware-ul original păstrează suficiente urme de localizare în chineză, unele aplicatii afiseaza simboluri chinezesti, cel mai agasant este dialer-ul. În afara acestuia, fundalul roșu omniprezent mi s-a părut deranjant.
- Lenovo A789 nu include în hardware busolă digitală, pentru determinarea orientării trebuie să vă aflați în mișcare și să folosiți un program GPS care poate extrage informația de "heading"
Comparație între Lenovo A789 și Lenovo P700i
Cele două modele au sub capotă echipare similară, fiind ambele capabile de a oferi o experiență în utilizare fluidă, fără blocări. Modelul P700i include oficial în lista de specificații și suport pentru rețele 802.11n, ecran IPS, plus un acumulator mai încăpător.Din punct de vedere software, P700i are avantajul de a fi creat din fabrică cu suport internațional mai larg, fiind mai puțin necesară rescrierea ROM-ului acestuia.
Concluzie, recomandare
Lenovo A789 reprezintă o soluție de smartphone dual-core de buget, fără să aveți pretenții extraordinare de la ecran sau echiparea hardware. Dimensiunile încă permit folosirea facilă cu o singură mână, iar suprafața capacului oferă aderență excelentă. Construcția este destul de solidă, cu prindere fermă pe mână ajutată de textura suprafeței capacului.Performanța procesorului este suficientă pentru majoritatea aplicațiilor actuale, iar echiparea cu "doar" 512 MB RAM nu s-a făcut simțită în mod negativ, Google Maps a pornit de fiecare dată rapid și fără probleme.
Firmware-ul original de pe A789 este însă insuficient finisat sau curățat, lucru de înțeles dacă ținem cont de piața căreia îi este destinat. Modelul internațional P700i nu are acest tip de probleme, recomandabil celor care nu vor să-și bată capul cu reprogramarea ROM-ului. Iar celelalte două elemente absente, LED-ul de la cameră și busola electronică rămâne să fie cântărite de potențialii amatori.
Salut
RăspundețiȘtergereImi puteti spune ce trebuie sa setez ca sa pot avea limba romana pe Lenovo A789?
Instalezi din Google Play aplicaţia More Locale 2, o deschizi şi selectezi din listă language "ro" şi country RO. După asta, aplicaţiile care au fost scrise şi pentru limba română vor fi afişate corect. Pe Lenovo A789 va ramâne netradus meniul de sistem/setări, acesta nu are implementat acest limbaj.
Ștergeresalut
RăspundețiȘtergereImi puteti spune cum fac hard reset (reset factory) la A789?
Multumesc.
Procedura standard spune că întri în meniul setări / backup&reset / factory data reset.
ȘtergereE vorba despre un telefon care are instalat pe el un "recovery" CWM? În acest caz ai disponibilă o metodă alternativă: pornești telefonul în recovery, selectezi "wipe data/factory reset" și confirmi operația apoi "advanced / clear dalvik cache" + confirmare operație.
Salut,la p700 imi puteti spune emitatorul fm la ce distanta poate transmite stereo si clar? Deasemenea o comparatie a ecranului ips,daca are contrastul bun asemanator cu iphone sau ecranele de la lg sau e de-o calitate slaba !?
RăspundețiȘtergereSalut,
ȘtergereNu am testat această funcție pe A789, iar pe ROM-ul de P700i pe care îl am instalat nu este prezentă aplicația de odulator FM.
Iar despre ecran: are contrast bun, nu îl pot compara cu iPhone 4/5/etc pentru că nu am momentan la îndemână, însă pot spune cu certitudine că se vede foarte bine fără folie. Când lumina ambientală este puternică, apare reflexie pe ecran, însă aceasta este o problemă frecvent întâlnită la multe modele de smartphone.
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=33251977#post33251977
ȘtergereMultumesc de raspuns!Incercati pe forum mai sus si instalati aplicatia FM transmitter. Apropo cu casti mai bunicele, nu alea stoc ale lui, cum se aude ,cum sta cu inaltele ,bass-ul?
Imi raspund eu ca l-am luat pan`la urma,Telefonu, nu are ecran la fel de bun ca la iphone,culoarea alb are tenta de albastru dar e ok,daca nu faci comparatie,te obisnuiesti,iar modulatoru fm e slab,cam 3 m cu idulgenta,cu interferente ,e asa ca sa fie acolo,nu va bazati pe el,Un telefon bun care are modulator fm este sony w980 are si rds.In rest se comporta bine,baterie buna,sunet bun,poze bunicele.
ȘtergereMulţumesc pentru că ai postat aici aceste informaţii!
Ștergereputeti sa imi spuneti cum functioneaza senzorul de proximitate la p700i? mi-am cumparat un a390, dar am avut probleme cu acest senzor, l-am returnat, mi-au trimis un alt telefon, cu aceeasi problema de senzor si m-ar interesa cum e P700i din acest punct de vedere
RăspundețiȘtergerePersonal n-am avut nici un fel de probleme legate de acest senzor, isi face treaba fara sa ma incurce in vreun fel. Verificat atat cu folie pe ecran, cat si fara. Altceva e problematic la aceste telefoane: cantitatea de memorie RAM e cam mica pentru pretentiile versiunilor actuale ale unor aplicatii precum Facebook. Nu vreau sa insinuez ca Facebook constituie vreun etalon in privinta optimizarii aplicatiilor pentru Android.
Ștergerecum pot sa elimin un widget din aplicatiile telefonului de pe ecran la a390?
RăspundețiȘtergereDaca te referi la vreunul dintre cele 4 iconite cuprinse in widget-ul "Lotus", retin ca se poate schimba printr-o apasare lunga pe iconita, sper sa nu ma insel. Eu nu mai folosesc widget-urile originale, am trecut pe Apex Launcher si widget-uri mai "obisnuite".
ȘtergerePuteti sa imi spuneti de unde se seteaza ring tonul pt sms-uri si notificari? Toate setarile care le-am facut la profile nu au dat roade. Multumesc!
RăspundețiȘtergereCu ROM-ul original, mergi la setari / audio profiles, iar acolo exista sectiune 'Messaging' si subsectiune 'Messaging ringtone'. Asigura-te ca ceva mai sus, la 'Volume', volumul pentru notificari este macar la un sfert.
Ștergere