Specificațiile laptopului Samsung NP300E5X
- Procesor: Intel® Pentium® Dual Core B960 (2400 MHz) pentru NP300E5X-T01RO, respectiv Intel® Core™ i3 2370M (2400MHz) pentru NP300E5X-S01RO. Diferența majoră dintre dintre procesoare este prezența Hyper Threading pe Core™ i3 2370M , restul diferențelor sunt detaliate aici;
- Ecran luminat cu LED de 15.6" și rezoluție 1366x768, cu suprafață antireflexivă, pentru ca sursele de lumină din spatele utilizatorului să afecteze cât mai puțin modul în care se vede imaginea;
- Cip grafic nVidia 610M, cu 1 GB gDDR3 memorie dedicată și tehnologie nVidia Optimus
- Memorie sistem: 4 GB DDR3 1333, un singur modul.
- Hard disk de 500GB cu interfață SATA2, care operează la 5400 rotații pe minut
- Greutate: 2.3Kg
- difuzoare stereo, audio HD, efecte SoundAlive™
- cameră web de 0.3 megapixeli
- cititor de carduri 3 în 1, citește formatele SD/SDHC/SDXC
Conectivitate
- LAN 10/100/1000 Mbps
- Conexiune fără fir 802.11 b/g/n (1 flux spațial, max. 150Mbps)
- Bluetooth, ver. 4.0
La designul laptopului Samsung NP300E5X se mai adaugă rama subțire în jurul ecranului și suprafețele care nu atrag amprente. Pentru mine ambele sunt un plus, pentru că nu îmi place să șterg urme de amprente de pe suprafețe lucioase. Tastatura are 103/104 taste (în funcție de continentul pentru care este produs), iar touchpad-ul este amplasat în dreptul tastei 'SPACE', adică un pic mai spre stânga față de mijlocul fizic al laptopului.
Cipul grafic nVidia 610M (GF119) este cel mai mic membru al familiei Fermi, utilizat de obicei în laptopuri entry-level. Jocuri precum Crysis 2 sau Mafia 2 pot rula pe acest cip fluent numai dacă sunt setate la nivelul minim de detalii, însă jocuri cu pretenții mai reduse pot rula fără probleme și setate pe nivel ridicat de detalii.
Prin intermediul conexiunii HDMI, nVidia 610M poate trimite fluxuri audio Bitstream HD Audio (Blu-Ray) Dolby True HD și DTS-HD către receivere externe. Redarea filmelor poate fi asistată hardware, cu ajutorul tehnologiei PureVideo. Astfel, în timpul redării unui film de rezoluție înaltă se utilizează procesorul grafic pentru decodare, în locul procesorului central.
Motive pentru a alege Samsung NP300E5X
- Prețul este unul foarte atractiv, după cum se poate vedea și în oferta eMAG, şi Altex.
- Performanța procesorului Intel Core™ i3 2370M este suficientă pentru majoritatea activităților casnice și business, doar în cazul utilizării de aplicații pentru procesare multimedia intensivă s-ar putea dovedi insuficient de rapid. Acest procesor poate obține un scor de performanță de 4.9 în Windows 7.
- Bateria poate oferi o autonomie de 3-4 ore în regim de utilizare obișnuită
- Ecranul și corpul laptopului nu sunt lucioase, nu produc reflexii nedorite și nu atrag amprente ca un magnet.
Amatorii de performanțe ridicate pot găsi ca insuficiente următoarele aspecte
- porturile USB funcționează doar până la limitele standardului USB2, nefiind posibil transferul de date pe suporturi externe (hard disk, card SD, etc) la viteze mai mari de aproximativ 30 MB/secundă.
- conexiunea WiFi integrată este compatibilă cu standardul 802.11n, însă folosește doar un flux de recepție și unul de transmisie. Viteza maximă de recepție sau transmisie și aria de acoperire ar fi putut fi mai mari dacă s-ar fi folosit un modul WiFi cu 2 fluxuri, vezi aici de ce.
- rezoluția camerei web este relativ scăzută pentru standardele contemporane
- absența unui sistem de caching pe SSD poate ține în loc procesorul, în timpul încărcării programelor
În concluzie, Samsung NP300E5X reprezintă o alegere foarte bună pentru studenți sau profesioniști care se descurcă bine și fără cel mai rapid timp de răspuns din partea laptopului în timpul încărcării programelor. Portabilitatea este rezonabilă, combinând o autonomie de aproximativ 3 ore cu o greutate de 2,5Kg. Varianta echipată cu procesor B960 poate avea un avantaj la portabilitate, cu un ușor detriment la performanța maximă a procesorului. Totuși, un procesor dual core B960 este suficient pentru activități de tip profesional/business.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu