sâmbătă, 25 februarie 2012

Instalare Windows de pe stick USB

Incepand cu 2006, sistemul de operare Windows se livreaza de pe DVD, unul dintre cele mai populare suporturi pentru distribuirea de software.
Insa uneori unitatile DVD se defecteaza, sau nu exista deloc pe calculator (vezi cazul netbook-urilor). In anumite situatii, este necesara folosirea unor metode alternative de instalare, folosind ori o unitate optica externa, ori un stick USB.

Pregatirea unui stick USB pentru a fi folosit la instalarea Windows Vista si Windows 7

Calculatoarele contemporane au posibilitatea de a boot-a de pe medii USB, insa este necesara o pregatire prealabila a stick-ului sau hard disk-ului extern. Pentru aceasta operatie este necesar sa aveti la indemana un stick USB care sa nu fie mai mic de 4 Gb, un DVd cu Windows, un PC cu cel putin un port USB disponibil si cu unitate DVD.
Am sa prezint mai jos pasii care trebuiesc urmati:

1. Se obtine un stick USB care sa nu fie mai mic de 4GB. Acesta va fi ulterior formatat cu sistemul de fisiere NTFS, deci trebuie sa aveti salvate posibilele date de pe acesta in alta parte. Se introduce acest stick in sistem si se asteapta instalarea driverelor (doar daca e voba despre prima inserare in sistem).

2. Se foloseste o fereastra de linie de comanda 'Command Prompt', pornita cu privilegii de administrator. Pe Windows XP Professional se poate deschide astfel:
Click pe start / Programs / Accessories / se face click dreapta pe 'Command Prompt', apoi click pe 'Run as', se completeaza in fereastra 'Administrator' si parola. Metoda alternativa este executarea tuturor operatiilor direct de pe contul 'Administrator'.
Pe Windows Vista si Windows 7 se face click pe Start / All programs / Accessories / click dreapta pe 'Command Prompt', click pe 'Run as administrator'. Vi se va cere parola unui cont cu privilegii de administrator.
Fereastra care se va deschide va arata precum cea de mai jos:




3. Se porneste utilitarul pentru gestionarea discurilor, tastand 'diskpart' urmat de tasta ENTER

4. Se efectueaza o listare a disck-urilor prezente in sistem. In lista de mai jos sunt prezente in sistem 5 disk-uri (numerotate 0-5), dintre care cel cu numarul 4 este un stick USB de 8 GB (afisat ca 7376 MB).

Comanda pentru listare disk-uri este 'list disk', introdusa in consola diskpart deschisa anterior.

Dupa ce se face listarea de disk-uri, se face selectia celui care urmeaza a fi formatat NTFS utilizand comanda 'Select disk', in cazul de mai jos comanda este 'select disk 4' urmata de tasta ENTER. Acest numar poate sa difere de la sistem la sistem, utilizarea unui numar gresit poate duce la stergerea altor partitii!



5. Se creaza o partitie primara pe acest stick si se formateaza cu sistemul de fisiere NTFS. Comenzile sunt:
clean
create partition primary
select partition 1
active
format fs=ntfs quick
Operatiile de mai sus fac: stergerea tabelei actuale de partitii, daca exista (clean), crearea unei partitii primare, selectarea acesteia si formatarea unui sistem de fisiere NTFS fara verificarea de blocuri defecte

Daca aveti dubii privind stick-ul, puteti sa permiteti o verificare extinsa a acestuia, eliminand cuvantul 'quick'., cu mentiunea ca operatia va dura mai multe minute.



6. Dupa ce operatia de formatare se termina, se atribuie o litera de unitate volumului proaspat formatat, folosind in consola Diskpart comanda 'assign'


In acest moment sistemul va atribui o litera stick-ului USB. Litera se poate determina cu ajutorul Windows Explorer. In aceasta etapa retineti si litera pe care o are unitatea DVD. Eu voi folosi in exemplul de mai jos litera F: pentru unitatea DVD, respectiv H: pentru stick.

7. Se termina lucrul in diskpart tastand 'exit' urmat de ENTER, se schimba calea curenta la directorul \BOOT de pe DVD. De aici se executa utilitarul 'bootsect.exe' pentru a instala loader-ul Windows pe stick:
Comenzile sunt:
DISKPART> exit
C:\Windows'system32>F:
F:\> cd \BOOT
F:\BOOT>bootsect.exe /nt60 h:


In acest moment stick-ul este boot-abil, insa mai este necesara o operatie: copierea continutului de pe DVD pe stick. Se selecteaza in Windows explorer toate fisierele si folderele de pe DVD si se copie pe stick.




Ți-a plăcut această postare? Spune și altora!

Un comentariu:

  1. +1 interesant .. eu am stickul facut asa doar ca il folosesc pt passwd reset :)

    RăspundețiȘtergere

Super ofertă la eMag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...