duminică, 30 iunie 2013

Sony SLT-A77 - Câteva păreri

Despre tehnologia Sony SLT (Single Lens Translucent) am mai scris în urmă cu ceva vreme, având ca subiect modelul SLT-A35. Cel mai avansat SLT de la acel moment, SLT-A65, a primit în 2011 de premiul TIPA pentru cel mai bun aparat foto DSLR avansat, având în echipare cel mai rapid sistem de vizualizare "Live View", focalizare continuă prin detecţia fazei şi vizor electronic OLED de înaltă rezoluţie, care permite vizualizarea procesării şi efectelor aplicate imaginii înainte de apăsarea pe butonul de declanşare.

Sony SLT-A77 + obiectiv Sony DT 16-80mm f/3.5-4.5 Carl Zeiss T*


Prin lansarea modelului A77 Sony a depăşit o serie dintre limitările existente în SLT-A65 şi a introdus o serie de caracteristici care se găsesc doar pe aparatele foto avansate:
  • carcasa include elemente din aliaj de magneziu
  • 2 roţi pentru controlul parametrilor
  • dintre cele 19 puncte AF, 11 sunt de tip cruce, sensibile atât la detalii orizontale cât şi verticale
  • ajustarea fină a focusului (micro focus adjustment)
  • conector pentru sincronizare bliţ extern
  • interval de sincronizare bliţ de 1/250s
  • interval minim de expunere: 1/8000s
  • corecţia aberaţiilor cromatice, a distorsiunilor şi a atenuării luminii din zonele periferice ale imaginii, induse de obiectiv, pe bază de profil
  • viteza de focalizare este ajustabilă, în două trepte
  • evidenţiere zone în focus (focus peaking) disponibil ca asistenţă pentru focalizarea manuală
Comportamentul aparatului păstrează caracteristicile modelelor SLT: întârziere la declanşare este foarte mică, se pot previzualiza dinainte de captare efectele aplicate imaginii, indicatorul virtual de orizont sau histograma. Funcția de autofocus se poate face continuu cu detecţia fazei (inclusiv în timpul filmării) iar viteza de fotografiere în rafală maxima este de 12 cadre pe secundă.


sâmbătă, 29 iunie 2013

Intel SSD 520 - 180 GB

Sunt din ce în ce mai puține la număr persoanele dispuse să aștepte PC-ul sau laptopul personal să încarce programe sau date de pe un hard disk la 7200 RPM. Deși există unele soluții hibride, care oferă capacitate de stocare ridicată și acces rapid la datele accesate frecvent, unitățile SSD oferă în continuare maximum de performanță celor pentru care timpul contează.

Despre seria de SSD-uri Intel 520 am mai spus câteva cuvinte, având la dispoziție modelul de 120 GB. Acum am ocazia să văd cum se comportă modelul de 180 GB, testat într-un laptop Dell Inspiron 17R SE. Acest model de laptop nu a fost folosit întâmplător, ci pentru că face parte dintre puținele laptopuri care includ două sloturi pentru instalare hard disk, oferind posibilitatea de a instala sistemul de operare și aplicațiile pe un SSD ultra-rapid, iar restul de date (multimedia, copii de rezervă, etc) pe o unitate hard disk tradițională.

Inițial, interiorul laptopului arăta astfel:

DELL Inspiron 17R SE 7720 - Interior - Configurație inițială

După cum se poate observa, în dreapta memoriilor RAM se află hard disk-ul original, iar în partea stângă se află un al doilea slot pentru hard disk SATA de 2,5", respectiv un slot mSSD. Pentru că am dorit ca ordinea firească a hard disk-urilor să fie păstrată și în interfața UEFI, am mutat hard disk-ul original în slotul 2, apoi am montat SSD-ul pe slotul nr. 1, și iată ce am obținut:

DELL Inspiron 17R SE 7720 - După mutarea HDD și montarea SSD

Unitatea instalată în partea dreaptă este SSD-ul Intel serie 520, modelul de 180 GB, care arată așa:

Intel SSD 520 Series, 180 GB

vineri, 28 iunie 2013

Thermaltake ExtremeSpeed 3.0

Atunci cand PC-ul din dotare are placă de bază cu controller USB 3.0, cu conexiuni doar în spatele PC-ului, apare o mică problemă: accesul la porturile USB 3.0, care au cea mai ridicată rată de transfer, devine incomod. Și dacă, din când în când, la PC mai trebuie conectat un hard disk SATA de 2,5" (dimensiunea standard a celor montate în laptopuri), una dintre cele mai elegante soluții este folosirea unui rack pentru hard disk: Thermaltake ExtremeSpeed 3.0.

Thermaltake ExtremeSpeed 3.0

Această cutiuță de mărime standard 3,5 inci, atunci când este montată pe partea frontală a unui PC, simplifică accesul la două porturi USB 3.0 SuperSpeed și poate găzdui un hard disk SATA de 2,5". Personal găsesc ambele funcții utile celor care folosesc în mod frecvent hard disk-uri externe sau cititoare de carduri de mare viteză (ca acesta, de exemplu).

vineri, 7 iunie 2013

Monitoare portabile, alimentate via USB

Se apropie cu paşi iuţi ziua în care vom putea folosi un ecran de dimensiuni mari ataşat unui dispozitiv ultraportabil. La ora actuală, majoritatea monitoarelor sunt alimentate din sursă de energie externă, de la reţeaua de energie electrică, ceea ce pune unele dificultăţi legate de portabilitate.
La Computex 2013 a fost prezentat un ecran care foloseşte o conexiune USB pentru a se alimentează şi pentru a primi semnalul video. Iată mai jos demonstraţia:




Un asemenea monitor prezintă avantaje de mobilitate unor utilizatori care nu au nevoie de ecran de dimensiuni mari tot timpul, uşor de transportat şi de alimentat cu energie.

marți, 4 iunie 2013

Laptopuri pentru gaming, de la Gigabyte

La expoziţia Computex din acest an, compania producătoare de tehică IT GIGABYTE a prezentat câteva ultrabook-uri şi laptopuri construite special pentru utilizatori pretenţioşi.
Ultrablade este numele seriei de laptopuri pentru gaming, care este construită cu ultima generaţie de procesoare de la Intel, placă video performantă, capacitate de stocare generoasă şi ecran cu rezoluţie ridicată. Pentru o mai bună performanţă a sistemului de stocare, se poate opta pentru instalarea a maxim două unităţi mSSD.
Deocamdată există doar două modele care poartă numele Ultrablade: P35K şi P34G:

GIGABYTE Ultrablade P35K

Cu procesor Intel Core i7 din generaţia a patra (Haswell), ecran IPS cu rezoluţie Full HD, cip grafic nVidia GTX 765M şi stocare de peste 3 TB, Ultrablade P35K poate onora cerinţele celor mai pretenţioşi utilizatori. Diagonala ecranului are 15,6 inci, greutatea este de 2,2 Kg iar înălţimea laptopului este de doar 22 mm, dimensiuni excelente pentru un sistem cu o echipare de acest nivel. Amatorii de capacităţi foarte ridicate de stocare folosi sistemul "quad storage" sau pot inlocui unitatea optică cu un hard disk.


Super ofertă la eMag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...