marți, 18 octombrie 2011

SandForce a rezolvat erorile de tip BlueScreen pe SF2200

Controllerul SandForce SF2200 este elementul de baza din multe unitati SSD performante, compatibile SATA 3, precum: OCZ Agility 3, Corsair Force 3 si nu numai.
In afara de saltul sensibil de performanta fata de hard disk-urile traditionale, au fost frecvente cazurile in care utilizatorii au reclamat diverse probleme dupa ce au instalat SSD-uri din aceste familii. Cele mai suparatoare situatiile in care se produc legendarele ecrane albastra (BSOD, Blue Screen Of Death), cand sistemul primeste comanda de intrare in standby ori la revenirea din standby. Acest tip de probleme a afectat si unele unitati SSD de generatie anterioara, de genertie SATA 2.
Dupa o lunga perioada, SandForce a putut reproduce situatiile in care apar erorile, a dezvoltat solutia si a testat-o, iar astazi avem o veste buna: OCZ a anuntat lansarea firmware versiunea 2.15 pentru SSD-uri. Citez din imbunatatirile/modificarile aduse:
  • remedierea unei conditie rar intalnite, in care poate aparea BSOD daca o unitate SSD OCZ este instalata ca unitate primara si sistemul a primit comanda de revenire din stand-by
  • remedierea o conditii rar intalnite, in care poate aparea BSOD daca o unitate SSD OCZ este instalata ca unitate primara si are instalat pe ea sistemul de operare
  • sunt aduse imbunatatiri semnificative functionalitatii TRIM, avand ca efect imbunatatirea stabilitatea sistemului
Documentul original este pe situl OCZ.
SandForce va face disponibila o noua versiune de firmware si pentru ceilalti producatori de unitati SSD.

vineri, 14 octombrie 2011

Top televizoare - octombrie 2011

Poate erati curiosi sa aflati ce televizoare se vand in prezent cel mai bine. In acest sens am facut o lista care include cele mai bine vandute televizoare ale momentului. Pentru fiecare model am evidentiat cateva caracteristici 'forte'.


#1 - TV LCD LG 32LK430

Ecran: LCD de 81 cm, Full HD
Player multimedia integrat: Foto/audio/video, in formatele: JPEG, AVI, mp4, mkv (reda MKV cu sunet Dolby Digital, dar nu si DTS), certificat DivX HD
Intrari HDMI: 3
Porturi USB: 2, citeste sistemul de fisiere NTFS,
Tuner: analogic, digital (terestru si cablu)
Caracteristici superioare: senzor de lumina ambientala pentru compensarea automata a contrastului si a stralucirii ecranului, decodor sunet Dolby Digital
Pret la eMAG: 1349.99 Lei


#2 - TV LCD Samsung 32D550

Ecran: LCD de 81 cm, Full HDPlayer multimedia integrat: da
Intrari HDMI: 3
Porturi USB: 2
Conexiune retea wireless: posibila, suport DLNA
Tuner: analogic, digital (terestru si cablu)
Caracteristici superioare: Decodor sunet Dolby Digital, DTS 2.0, ClearMotion rate 50 Hz (fluidizarea imaginilor in miscare), Picture-in-Picture (1 tuner)
Pret la eMAG: 1499.99 Lei


#3 - TV LED Samsung 32D5000

Ecran: LCD de 81 cm, luminat cu LED, Full HD
Player multimedia integrat: da
Intrari HDMI: 4
Porturi USB: 2
Conexiune retea wireless: posibila, suport DLNA
Conexiune retea cablu: da, RJ45
Tuner: analogic, digital (terestru si cablu)
Caracteristici superioare: Decodor sunet Dolby Digital, DTS 2.0, ClearMotion rate 100 Hz (fluidizarea imaginilor in miscare), Picture-in-Picture (1 tuner)
Pret la eMAG: 1949.99 Lei


#4 - TV LED Samsung 32D5800

Ecran: LCD de 81 cm, luminat cu LED, Full HD
Player multimedia integrat: da
Intrari HDMI: 4
Porturi USB: 2
Conexiune retea wireless: posibila, suport DLNA
Conexiune retea cablu: da, RJ45
Tuner: analogic, digital (terestru si cablu)
Caracteristici superioare: Decodor sunet Dolby Digital, DTS 2.0, ClearMotion rate 100 Hz (fluidizarea imaginilor in miscare), Picture-in-Picture (1 tuner), MegaContrast
Pret la eMAG: 2099.99 Lei


#5 - TV LCD LG 32LV3400

Ecran: LCD de 81 cm, luminat cu LED, Full HDPlayer multimedia integrat: Foto/audio/video, in formatele: JPEG, AVI, mp4, mkv (reda MKV cu sunet Dolby Digital, dar nu si DTS), certificat DivX HD
Intrari HDMI: 3
Porturi USB: 1, citeste sistemul de fisiere NTFS
Tuner: analogic, digital (terestru si cablu)
Caracteristici superioare: senzor de lumina ambientala pentru compensarea automata a contrastului si a stralucirii ecranului, decodor sunet Dolby Digital
Pret la eMAG: 1599.99 Lei

PS: pentru comenzile online, eMAG ofera extra-garantia de retur, un serviciu prin care in termen de 30 de zile de la achizitie se accepta returnarea produselor si virarea banilor in contul cumparatorului, fara intrebari suplimentare. Toate modelele listate sunt capabile de a receptiona digital programele transmise de RCS-RDS, inclusiv urmatoarele posturi HD: Digi Sport HD, ProTV HD, AcasaTV HD, TVR HD, National Geographic HD, UTV HD.

joi, 13 octombrie 2011

Obiectivele Panasonic X Power Zoom


Panasonic este una dintre cele mai active pe piata "micro Four Thirds", avand pana in prezent trei generatii de camere foto in format micro 4/3: Lumix G1, G2 si G3, plus cateva variante ale acestora.
In luna august 2011 Panasonic a introdus pe piata o noua familie, denumita X, reprezentand o serie de obiective premium. Familia de obiective X este imbunatatita fata de generatiile anterioare, la suprafetele fiind folosit "Nano surface coating", pentru marirea contrastului si a claritatii, avand ca efect reducerea  efectelelor de ghosting si flare.

O a doua noutate introdusa este posibilitatea de restrangere sau extindere a obiectivului, lucru care pana in prezent se intampla doar pe camere foto compacte.


Obiectivele Panasonic Power Zoom

Obiectivul Panasonic X 14-42 PZ
Acestea difera de obiectivele micro 4/3" clasice prin faptul ca sistemul de tuburi care sustine elementele optice se extinde cand se foloseste camera, iar in stand-by sau la oprirea camerei se restrange. 

Retractabilitatea sistemului optic este ceva nou in segmentul 4/3", care insa permite ca o camera micro four thirds sa arate mai degraba a camera compacta obisnuita, decat a camera cu senzor de marime mare, in cazul in care echipata cu noul obiectiv LUMIX G X VARIO PZ 14-42mm/F3.5-5.6 ASPH./POWER O.I.S. Pentru exemplificare, iata cum arata camera Panasonic GF3 echipata cu obiectivul 14-42 clasic, respectiv 14-42 PZ:
Camera foto Panasonic GF3 echipata cu doua obiective 14-42 mm
Desi ambele obiective de mai sus pot face fotografii in conditii tehnice similare, dimensiunea obiectivului nu mai este un factor stanjenitor pentru utilizatorii unei asemenea camere, ba chiar as putea spune ca pentru GF3 acesta este un obiectiv bine potrivit, care reuseste sa permita unei camere micro four thirds sa devina mai usor de introdus in buzunar.

Ei bine, aceasta micsorare in dimensiuni aduce si alte schimbari, mai exact in ceea ce priveste modul de operare. Obiectivul 14-42 PZ nu are suficient spatiu pe el pentru a se putea folosi un inel pentru functia de zoom, asa ca nu mai este posibil sa se realizeze zoom prin rotirea unui inel de pe obiectiv. Aceeasi poveste se repeta si in ceea ce priveste inelul pentru focus. Totusi, pentru aceste doua functii sunt prevazute pe partea laterala stanga butoane care permit ajustarea acestor parametri.

Obiectivul Panasonic X 45-175 PZ
Panasonic a integrat in obiectivele X Power Zoom o noua generatie a stabilizatorului optic, MEGA O.I.S., care reuseste sa compenseze mai bine miscarile ample si lente. Viteza de focalizare este marita, fiind posibila focalizarea in 0,1 secunde. Aceasta viteza de operare marita a obiectivului 14-42 PZ permite camerei sa determine cu aproximativ 40% mai repede parametrii necesari pentru expunere, comparat cu clasicul obiectiv 14-42.

Familia X include si un tele-zoom cu distanta focala de 14-175 mm F/4.0-5.6, capabil de a focaliza in 0,15 secunde si de a reduce timpul de calcul al expunerii cu 20% fata de obiectivul anterior 45-200mm.

luni, 10 octombrie 2011

AMD Bulldozer - Benchmark-uri si teste

Despre noua arhitectura a procesoarelor AMD, numita Bulldozer, au tot circulat tot felul de zvonuri: cum ca n-ar fi extraordinar de performant, ca nu va putea depasi performanta procesoarelor Intel, etc. Probabil ca nici nu ar fi existat atatea zvonuri, daca data lansarii noilor procesoare ar fi fost una clara, insa intinderea pe mai mult de 4 ani a dezvoltarii acestui procesor a permis speculatii pe aceasta tema cu ocazia fiecarui targ sau expozitii pe profil IT.

Pana acum stim ca AMD Bulldozer va fi disponibil in urmatoarele variante:
  • FX-4170, FX-4120 si FX-4100: 4 core-uri (2 module), 4 MB cache level 2 si pot urca frecventa cu 100 sau 200 MHz folosind tehnologia "Turbo Core 2.0"
  • FX-6120 si FX-6100: 6 core-uri (3 module), 6 MB cache level 2, pot ridica frecventa cu 600 MHz folosind Turbo Core
  • FX-8170, FX-8150, FX-8120 si FX-8100: 8 MB cache level 2, ridicare frecventa Turbo Core cu 900-600 MHz.
Toate modelele au frecventa de lucru libera pentru ajustari, 8 MB cache level 3 partajat intre core-uri (module).

"Modul"-ul este unitatea de baza a acestei familii de procesoare, care iese in evidenta prin faptul ca partajeaza o unitate de executie in virgula mobila intre doua "core-uri traditionale". Cu alte cuvinte, un modul are ca principale elemente constructive doua unitati de procesare de numere intregi si una de numere in virgula mobila. Acest lucru poate fi avantajos privind din perspectiva costului general al procesorului, insa unele aplicatii masiv paralelizate (inclusiv aplicatii de benchmark) nu vor putea obtine rezultate spectaculoase tocmai din cauza acestei limitari. Care aplicatii vor functiona excelent si care vor fi dezavantajate urmeaza sa vedem, deocamdata benchmark-urile facute cu versiunea finala a lui Bulldozer inca nu sunt 'oficiale'.

Daca tot vorbeam despre benchmark-uri: recent a aparut pe net un set de fotografii si rezultate teste, aparent obtinute pe un sistem echipat cu AMD FX-8120 (8 core, 3,1GHz, part number FD8120FRGUBOX, placa de baza Asus M5A99X-EVO cu chipset AMD 990X, certificata SLI si un kit de memorie 8GB DDR3 Corsair Vengeance. CPU-Z versiunea 1.58.7 indica pe modelul testat numele "AMD Unlocked FX Processor", "Stepping 2" si "Revision OR-B2".

Rezultatele benchmark-urilor sunt urmatoarele:
  • Cinebench Release 11.5, multithread: 4.89 puncte
  • Fritz Chess Benchmark: 9417 Kilonodes/sec
  • WPrime (32M): 12,542 sec.
  • WPrime (1024M): 375,121 sec
  • SuperPI (1M): 25,836 sec.
Situl care a publicat aceste rezultate este acesta.
    Prin comparatie cu alte rezultate, reiese ca AMD FX-8120 (4 module, 1 unitate virgula mobila per modul) obtine in WPrime si CineBench R1.5 rezultate asemanatoare cu Intel Core i5-760 overclockat la 3,1 GHz, un procesor quad-core care e construit cu 1 unitate in virgula mobila per core. Rezultatul benchmark-ului Fritz Chess este mai mic decat cel obtinut pe procesorul Intel Core i5-2400 (am folosit pentru comparatie rezultatul de pe TomsHardware).

    Presupunand ca rezultatele nu sunt inventate, rezulta ca performanta in virgula mobila a procesoarelor AMD FX este comparabila cu a procesoarelor Intel quad-core de generatie Core I5, insa nu avem deocamdata suficiente date privind performanta acestei noi serii in aplicatii care se bazeaza in special pe numere intregi. Functia "Turbo Core", prin care ceasul procesorului este crescut in functie de distributia activitatilor pe core-uri/module este foarte atractiva pentru cei care vor sa overclock-eze intr-o maniera ceva mai relaxata acest procesor.
    Inchei cu mentiunea ca noul record de overclocking stabilit de AMD va da batai de cap in continuare celor care planuiesc sa isi achizitioneze un PC nou. AMD a reusit sa aduca procesoarele Bulldozer la 5 GHz folosind racire cu aer, respectiv 8 GHz folosind solutii de racire extrema cu azot si heliu lichid. Ca mentiune: heliul are temperatura de fierbere 4,22 grade Kelvin, asa ca nu recomand sa folositi acasa asemenea sisteme de racire :)

    Update (2011-10-12): AMD Bulldozer a fost lansat oficial, cu preturi de vanzare recomandate intre 115 USD pentru modelul AMD FX-4100 si 245 USD pentru modelul AMD FX-8150 (preturi valabile in SUA), iar siturile de profil au dreptul de a publica rezultatele testelor efectuate. Din rezultatele obtinute de AnandTech reiese ca

    Super ofertă la eMag!

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...