vineri, 17 septembrie 2010

Test 802.11g vs. 802.11n vs 802.11n Lite

Am reusit sa adun la un loc mai multe routere wireless, toate produse de Linksys, însă din generații diferite. Și cred că am făcut bine că le-am măsurat performanțele în condiții de utilizare 'casnice'. Cele trei modele despre care vorbesc sunt:
  • WRT54GL, celebrul router pentru care s-au făcut firmware-uri speciale (DD-WRT, White Russian) cu capabilități ceva mai vaste decât cele din fabrică. Printre aceste capabilități aș enumera: modificarea puterii radio, modificarea ceasului procesorului din sistem, instalarea de pachete software linux (pentru arhitectura MIPS), creare de VLAN-uri, etc. Enumăr dintre capabilitățile standard ale acestui model: posibilitate de conectare la retele configurate static, cu DHCP sau cu PPPoE, conectare clienti 802.11 B/G, securizare wireless cu algoritmii WPA2/WPA/WEP, client DynDNS, server DHCP pentru reteaua locală, filtre MAC pentru clientii wireless.
  • WRT120N, modelul entry-level din generația contemporană de routere comercializate în Europa (routerele linksys din familia E nu se comercializează la ora actuală în Europa), care este un router cu funcții de bază și nimic extraordinar adăugat. Diferențele majore între acest model si WRT54GL sunt: posibilitate conectare stații wireless compatibile 802.11n, antenele sunt integrate în carcasă, și implicit neorientabile, filtrare proxy/javascript. Echipamentele 802.11n care nu pot folosi decât un singur flux N la un moment dat (lucru denumit N-Lite pe alocuri) nu pot fi etichetate ca fiind certificate 802.11n, fiind necesare minim două fluxuri pentru certificare. Acestea sunt etichetate ca fiind compatibile cu 802.11n draft.
  • WRT320N, modelul performant, echivalent cu E2000 din punct de vedere hardware. Acest model care poate opera pe protocoale 802.11 A/B/G/N (poate să opereze și pe 5 GHz, nu doar 2,4), opereaza cu două fluxuri de 150MBps concomitent (are certificare 802.11n, MIMO cu 2 fluxuri), conexiuni LAN gigabit. Dintre absențele notabile din inventarul acestui model aș enumera: port USB pentru stocare sau printer, antene externe orientabile, imposibilitate ajustare MTU pe porturile LAN.

marți, 14 septembrie 2010

Televizoare compatibile DVB-C RCS-RDS

Acest post este primul care include o lista de televizoare verificate ca fiind compatibile cu transmisiile DVB-C prin cablu de la DigiTV (RCS-RDS). Practic este o actualizare a acestei postări în care am descris modul în care se poate seta un televizor LG pentru a recepţiona digital prin cablu. Lista nu este integrală, există şi alte modele compatibile, însă care au ieşit de pe piaţă sau despre care pur şi simplu nu am aflat că ar fi compatibile. Toate aceste modele listate reprezintă o potenţială opţiune pentru cei care vor să vadă programele TV de la RCS-RDS transmise digital fără a mai achiziţiona sau închiria un al doilea decodor. O lista de canale TV care se pot receptiona digital se află aici.

Edit: Din octombrie 2013, RCS-RDS ofera posibilitatea de a folosi module CI+ cu televizorul. Am scris o postare care cuprinde lista de televizoare compatibile cu interfata CI+, care permite si vizionarea programelor codate, precum HBO sau cele din pachetul Extra. Aceleasi TV-uri pot fi folosite si pe reteaua de cablu UPC digital.

Televizoare LCD LG compatibile DVB-C

TV LCD LG 42LD450, TV LCD LG42LD420, respectiv toată familia LG xxLD4yy.
LV LCD LG 42LD650,  respectiv toată familia LG xxLD650. Caracteristici îmbunătăţite: Conector USB ver. 2 pentru redare filme DivX HD, muzică, fotografii, client CIFS (reţele Microsoft Windows), TruMotion 100 Hz, Netcast
TV LCD LG 42LD750, respectiv toată familia LG xxLD750. Caracteristici imbunătăţite: posibilitate conectare wireless, DivX HD, TruMotion 200 Hz, 2 intrări USB v2.
TV LCD LG 32LK430 (seria LK430): Full HD, TruMotion 100 Hz, player multimedia (DivX HD), Decodor DVB-C HD, senzor inteligent (ajustarea contrastului si a luminuozitatii in functie de lumina ambientala).


Televizoare LED Sony compatibile DVB-C

TV LED Sony, FullHD, KDL-32EX600, respectiv toata seria EX600, care include: ecran FullHD cu iluminare EDGE LED, Media player USB (MPEG1/MPEG4/DivX), Senzor lumina ambientala, compatibilitate DLNA, PhotoMap (afisarea pe harta a pozitiilor unde au fost preluate fotografiile).

TV LED Sony, Full HD, KDL-40BX420:  include media player USB, intrari: HDMI, VGA, RF, SCART, component, senzor lumina ambientala.

vineri, 3 septembrie 2010

DVB-T vs DVB-C vs. HDTV

Chiar mă amuză să văd modul în care înţeleg unii ce înseamnă DVB-T, DVB-S, DVB-C şi HDTV. Am găsit pe net o postare pe un blog intitulat chiar "dvbt.ro" (imi aminteste cumva de 'dvd-r.ro') in care "se arată" care este diferenţa între DVB şi HDTV. Numai că se explică atât de slab şi eronat, încât simt nevoia să prezint lucrurile într-o lumină mai apropiată de adevăr. Citez din textul original:
Multa vreme am fost contrariar referitor la diferenta dintre DVB si HDTV.
Amandoua sunt prezentate ca “standarde de emisie tv”, HDTV a avut si o varianta analogica, DVB exista si in format MPEG-2, dar eu in continuare nu suport cand cineva ma corecteaza daca spun ca HDTV este un fel de DVB.
Concluzii: DVB si HDTV sunt standarde, definite fiecare de catre un consortiu format din multe companii (multe dintre ele fiind implicate in ambele standarde). HDTV-ul, asa cum e transmis in Romania, respecta obligatoriu principiile HDTV, dar fiind transmis digital, respecta si principiile care stau la baza DVB-T-ului.
Practic acolo se amesteca merele cu perele, făcându-se o confuzie grosolană între standardele pentru transmisii digitale de imagine şi date elaborate de consorţiul internaţional DVB şi acronimul HDTV, care este cu totul şi cu totul altă poveste.

Ce este DVB?
Consorţiul DVB are ca principală preocupare elaborarea de standarde privind transmisiile video şi de date către diverse platforme, folosindu-se diverse medii de transmisie. Echipamentele care funcţionează în baza acestor standarde poartă de obicei sigla specifică DVB.
Cele mai populare standarde de la DVB sunt:
  • DVB-S (Digital Video Broadcast - Satellite) - standardul de transmitere a programelor TV/radio/alte fluxuri de date prin satelit
  • DVB-T (Digital Video Broadcast - Terrestrial) - standardul de transmitere a programelor TV/radio/alte fluxuri de date prin radiofrecvenţă, pe cale aeriană
  • DVB-C (Digital Video Broadcast - Cable) - standardul de transmitere a programelor TV/radio/alte fluxuri de date prin infrastructura cablu TV (CATV)
În afara acestora, mai sunt şi alte normative, aflate în diverse stadii de dezvoltare/implementare: DVB-H (handleld): pentru transmisii digitale destinate dispozitive portabile de tip hand-held, DVB-NGH (next-generation handleld), DVB-RCS - pentru transport pe protocol IP

Ce au în comun toate aceste standarde? Toate transportă fluxuri digitale care sunt folosite pentru TV, radio sau alte scopuri, exemplific cu fluxuri de pachete IP, fluxuri de date pentru upgrade firmware receivere, etc.

Super ofertă la eMag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...