marți, 10 mai 2011

Duke Nukem revine: Duke Nukem Forever

Duke Nukem este unul dintre titlurile cele mai jucate prin 1993, care se remarca prin continutul amuzant, ambianța sonora antrenantă, dar nu numai. Seria revine pe PC în atenție după 9 ani de la lansarea lui Duke Nukem - Manhattan Project, respectiv 15 ani de la Duke Nukem 3D. Data oficială a lansării Duke Nukem Forever în Europa este 10 iunie 2011.

marți, 3 mai 2011

nVidia SLI, acum şi pentru AMD

În 1998, SLI era introdus de 3DFx pe aceleratoarele grafice VooDoo2, pentru a permite mărirea performanţei grafice a jocurilor. În forma iniţială, acronimul SLI provenea de la expresia Scan Line Interleave. Această metodă de mărire a performanţei grafice nu a avut un succes răsunator, chiar dacă în vremea respectivă jucătorii înrăiţi au considerat SLI ca fiind configuraţia pentru jucători.
În timp, 3DFx a fost achiziţionată de nVidia, iar simbolul SLI a ieşit din lumina reflectoarelor până în 2004, anul în care nVidia reintroduce SLI ca acronim pentru Scalable Link Interface, tehnologie dezvoltată pentru combinarea puterii grafice a două sau mai multe adaptoare grafice PCI Express.


Metode de randare folosite de SLI
  • Split Frame Rendering (SFR) - Fiecare placă video randează câte o parte a scenei. Într-o configuraţie cu două plăci grafice SLI, una dintre plăci randează jumătatea superioară a scenei, cealaltă placă video randează jumătatea inferioară. Această metodă are dezavantajul că una dintre plăci poate prelua activităţi mai simple (ex: randare cer) iar cealaltă activităţi mai complexe (ex: randare vegetaţie), acest lucru poate duce la o utilizare neechilibrată a plăcilor care intră în componenţa SLI.
  • Alternate Frame Rendering (AFR) - În această metodă, una dintre plăcile video randează cadrele pare, cealaltă placă randează cadrele impare. Astfel se poate obţine o mărire de performanţă de până la 1,9 ori faţă de o configuraţie cu o singură placă.
  • SLI Antialiasing - Fiecare placă se ocupă de realizarea unei părţi din anti-aliasing (ex: stanga + sus, dreapta + jos), fiind astfel posibil să se obţină imagini de o calitate mai bună. Avantajul de performanţă nu este acelaşi ca în metoda AFR, însă calitatea imaginii este mult mai bună.

Sisteme compatibile SLI

nVidia a permis utilizarea SLI doar pe sisteme care satisfac anumite criterii de performanţă. Sistemele care permit configuraţii SLI cu mai mult de două plăci grafice necesită prezenţa pe placa de bază a unui un bridge PCI Express, NF200. În afara acestei limitări hardware, driverele nVidia nu activează SLI decât pentru plăcile de bază pentru care s-a achiziţionat licenţa de către producător. Licenţa SLI costa producătorii aproximativ 5 USD per placă de bază.

duminică, 1 mai 2011

Panasonic LX5 - Mostre macro

Nu degeaba se spune ca o imagine face cât o mie de cuvinte.
Toate imaginile de mai jos au fost făcute cu camera foto Panasonic LX5, profilul de imagine 'standard', singura setare ajustată fiind nivelul de sharpness.
Fișierele JPEG, asa cum au fost produse de camera, sunt disponibile pentru download în albumul foto Picasa.


Mai multe detalii despre Panasonic LX5 se pot gasi aici şi aici.

Super ofertă la eMag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...